Κληρώνει σήμερα για την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή: Η διαφορά με τις ποινές στο Βέλγιο και τι ισχύει για τα επισκεπτήρια

Σήμερα στις 12.40 ώρα Βελγίου, η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου που θα έχει στα χέρια του ένα ερώτημα: Την προφυλάκιση της ή μη, για τις σοβαρές κατηγορίες περί διαφθοράς που αντιμετωπίζει.

Από τις φυλακές του Σαν Ζίλ όπου κρατήθηκε την Παρασκευή, μεταφέρθηκε στις νεόχτιστες φυλακές του Χάρεν, λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο των Βρυξελλών.

Και από εκεί, σήμερα, στο δικαστικό μέγαρο, δίνοντας μάχη να αποδείξει την αθωότητά της, όπως είπε ο συνήγορος της Μιχάλης

Δημητρακόπουλος, υποστηρίζοντας πως όποια κίνηση έκανε με το Κατάρ, όποια ομιλία, όποια συνάντηση, την έκανε υπό την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου.

“Δεν έχω εικόνα εάν βρέθηκαν λεφτά και πόσα βρέθηκαν. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει κούνια. Οσο για λεφτά σε βαλίτσα, ούτε επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω”, είπε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος χθες το πρωί στο Open. Για να προσθέσει: “Υπάρχει απόρρητο”.

Τη Δευτέρα το πρωί, οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή πήραν στα χέρια τους τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της, με όλα τα στοιχεία που θα επιχειρήσουν, όπως φαίνεται να αντικρούσουν. Αν το καταφέρουν η Εύα Καϊλή, δεν θα προφυλακιστεί.

Η έφεση και τα επισκεπτήρια
Εάν το δικαστικό συμβούλιο κρίνει ωστόσο ότι η Εύα Καιλή πρέπει να προφυλακιστεί, τότε η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου με το λαμπερό πρόσωπο, έχει το δικαίωμα να ασκήσει αμέσως έφεση, μόλις δηλαδή πάρει στα χέρια της την απόφαση, γεγονός που θα γίνει αυθημερόν. Η έφεση της θα συζητηθεί μία εβδομάδα μετά, από άλλο δικαστικό συμβούλιο.

Εάν όμως απορριφθεί και τότε, ο βελγικός νόμος προβλέπει ότι δεν έχει δικαίωμα να επανέλθει, εάν δεν παρέλθει ένας μήνας. Μέχρι τότε θα κρατείται, όπως όλα δείχνουν, στις φυλακές του Χάρεν.

Εκεί, ο συνήγορος της, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Ελλάδα, θα μπορεί να την επισκέπτεται κάθε μέρα, συζητώντας μαζί της τα επόμενά τους βήματα. Αλλά και οι συγγενείς της, κυρίως αυτοί με τους οποίους συνδέεται σε πρώτο βαθμό, έχουν το δικαίωμα της καθημερινής επίσκεψης, εάν τελικά η Εύα Καϊλή κρατηθεί.

Σε κάθε περίπτωση οι συνήγοροι της θα παλέψουν αντί της προφυλάκισης, λόγω του οτι έχει ένα ανήλικο παιδί, την αντικατάστασή της με περιοριστικούς όρους. Αυτοί, δεν διαφέρουν από την ελληνική πραγματικότητα. Ηλεκτρονική επιτήρηση (σ.σ βραχιολάκι) ή περιορισμός κατ’οίκον είναι κάποια από τα περιοριστκά μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία. Η απόφαση θα εκδοθεί, αργά το απόγευμα.

Οι κατηγορίες και οι ποινές
Οι κατηγορίες που βαρύνουν την Εύα Καϊλή σχετίζονται με χρηματισμό, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Κάθε πράξη επισύρει ποινές από 3 έως 5 χρόνια. Στο Βέλγιο, σε περίπτωση καταδίκης, οι ποινές, αν και είναι μικρές, εκτίονται σχεδόν στο σύνολό τους, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου μπορεί κανείς να.. συνταντήσει μία ποινή 18 ετών και πέντε χρόνια μετά ο καταδικασθείς να έχει αποφυλακιστεί.

“Μόνο ένα μικρό μέρος της ποινής μπορεί να ανασταλεί. Το υπόλοιπο εκτίεται κανονικά”, λένε δικηγόροι που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις Βρυξέλλες. Ο φάκελος με τον οποίο θα δικαστεί αύριο η Εύα Καϊλή έχει κλείσει απο τη Δευτέρα το μεσημέρι. Αν υπάρξουν νέα στοιχεία, για τυχόν παράνομη συμπεριφορά της, ή στοιχεία απαλλακτικά, δεν μπορούν πλέον να συμπεριληφθούν σε αυτόν. Η δίκη θα γίνει σημερα με όποια στοιχεία συνελέγησαν μέχρι την Δευτέρα. Γι’αυτό άλλωστε η σημερινή μάχη είναι η κρισιμότερη που πρέπει να δώσει η πρώην πλέον αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: News.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα