Κλιματική αλλαγή: Η τελευταία προειδοποίηση

Καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, καύσωνες, εξαφάνιση των πάγων της Αρκτικής. Ήδη παρατηρούμε τις πρώτες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που βρίσκεται πλέον σχεδόν εκτός στόχου για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αντίθετα κινείται ολοταχώς προς τους δύο ή και τους τρεις βαθμούς, κάτι που θα καταστήσει σοβαρή απειλή την κλιματική αλλαγή έως το 2040. Η νέα 33σελιδη έκθεση των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την

Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ήταν σαφής: Η ανθρωπότητα πρέπει να δράσει άμεσα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το ενδεχόμενο αύξησης της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες όπως, άνοδο της στάθμης των θαλασσών, εξάπλωση των ερήμων, απώλεια φυσικών οικοτόπων και ειδών, λιώσιμο των πάγων και αύξηση του αριθμού έντονων καταιγίδων που θα επηρεάσουν δραματικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο τονίζουν ότι δεν είναι ακόμα αργά, καθώς υπάρχει μια τελευταία ελπίδα η θερμοκρασία να μην υπερβεί τους 1,5 βαθμού Κελσίου, αν γίνουν «γρήγορες, ευρείες και άνευ προηγουμένου αλλαγές σε όλες τις πλευρές της κοινωνίας».

Σημειώνεται, ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) εξέδωσε την ειδική έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, μετά από τριετή έρευνα και εβδομάδα διαπραγματεύσεων μεταξύ επιστημόνων και κυβερνητικών αξιωματούχων σε συνάντηση στη Νότια Κορέα. «Είναι πολύ σημαντικό να τα καταφέρουμε, καθώς θα έχουμε πολλά οφέλη. Υπάρχουν ακόμα ελπίδες αν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά στα ενεργειακά συστήματα, στον τρόπο διαχείρισης της γης, στις μεταφορές μας και στη βιομηχανία», ανέφερε ο καθηγητής Τζιμ Σκέα, ο οποίος συν-προεδρεύει της IPCC.

«Οι επιστήμονες θα ήθελαν να γράψουν με κεφαλαία γράμματα ‘ΔΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΑΝΟΗΤΟΙ’, αλλά πρέπει να το πουν με γεγονότα και αριθμούς – και το έκαναν. Ήδη, με μια αύξηση ενός βαθμού, βρισκόμαστε στην επικίνδυνη ζώνη» δήλωσε η εκπρόσωπος της Greenpeace Κάιζα Κοζόνεν.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα