Κλειδώνουν οι εκλογές για τις 9 Απριλίου – Το χρονοδιάγραμμα και το μυστήριο για το αν θα γίνει debate

Με το πρώτο debate μεταξύ του Γιάννη Οικονόμου και της Πόπης Τσαπανίδου να έχει ήδη γίνει, τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας να κλείνουν την ερχόμενη εβδομάδα, και το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει στις αρχές Μαρτίου, όλα δείχνουν ότι το επόμενο βήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ειναι ένα διάγγελμα και η επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την οποία και θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.

Πότε; Με το επικρατέστερο

σενάριο να παραμένει αυτό της 9ης Απριλίου για την πρώτη κάλπη, όλα τα παραπάνω τοποθετούνται μεταξύ 4 και 8 Μαρτίου, ώστε στις 10 του ίδιου μήνα να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής.

“Οι εκλογές δεν θα αργήσουν”, είπε από το Περιστέρι πριν απο λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτακης, “ο πρωθυπουργός πάντα εννοεί αυτό που λέει”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες στο μπριφιγκ, επιβεβαιώνοντας ότι η προκήρυξη των εκλογών είναι κοντά.

Ο Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε μάλιστα και ένα debate των πολιτικών αρχηγών, χωρίς ωστόσο να δώσει ημερομηνία στην τηλεμαχία που είχε χθες στην ΕΡΤ με την Πόπη Τσαπανίδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει πιεστικά να ρωτάει γιατί ο πρωθυπουργός δεν έρχεται σε μία τηλεοπτική μονομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα, αίτημα που θέτει από το 2019, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχομενο.

Την ίδια ώρα τα κομματικά στελέχη που εισέρχονται στην επιτροπή εκλογικού αγώνα πληθαίνουν, με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να λένε ότι όλοι οι Νεοδημοκράτες θέλουν να γίνουν μέρος της προσπάθειας για τη νίκη και την αυτοδυναμία. Το πρόγραμμα της προεκλογικής εκστρατείας ολοκληρώνεται, με τον πρωθυπουργό να θέλει να γυρίσει για μία ακομη φορά την Ελλάδα πριν απο την πρώτη κάλπη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη Μακεδονία, όπου φαίνεται ότι η ΝΔ χάνει από τα δεξιά της, με τις διαρροές να κινούνται προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ η απουσία του Κώστα Καραμανλή απο την Α’ Θεσσαλονίκης ίσως προκαλέσει προβλήματα.

Γι’αυτόν τον λόγο υπάρχουν σκέψεις να ειναι ο Κυριάκος Μητσοτακης υποψήφιος σε αυτόν τον τομέα, χωρίς όμως αυτό το σενάριο να έχει κλειδώσει. Ο πρωθυπουργός εχει ανακοινώσει ότι θα ειναι υποψήφιος στον Έβρο και στον Δυτικό Τομέα, όπου για πρώτη φορά δοκίμασε το πολιτικό του βηματισμό.

Κλειστά παραμένουν τα στόματα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτακη να υποστηρίζουν ότι “όσοι θα το απαρτίζουν δεν θα ειναι φωτοβολίδες. Το ψηφοδέλτιο θα δηλώνει την προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας”, λένε οι ίδιες πηγές.

Πάντως ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος ήταν πρώτος στο Επικρατείας το 2019 έχει ζητήσει να μην ειναι εκ νέου υποψήφιος, λέγοντας ωστόσο σε συνομιλητές του οτι θα βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό με άλλους τρόπους.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτακης θα περιοδεύσει στη Λάρισα, οπου αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα “Θεσσαλία 2030”, με έργα ύψους 4,6 δια. ευρώ, ενώ το Σάββατο θα βρεθεί στα Γρεβενά.

Εάν το σενάριο της 9ης Απριλίου επιβεβαιωθεί, τότε η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι η εβδομάδα των Παθών, αλλά και των διερευνητικών εντολών, χωρίς αποτέλεσμα όμως, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως δειχνουν οι δημοσκοπήσεις. Η δεύτερη Κυριακή της κάλπης με την ενισχυμένη αναλογική θα είναι η 21η Μαίου.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα