Κιβωτός του Κόσμου: Οι καταγγελίες που έκαψαν τον πατέρα Αντώνιο – Από τα ταξίδια της φρίκης μέχρι τις “τιμωρίες” σε κλουβιά

Δεν έχει τέλος όπως φαίνεται το κουβάρι των καταγγελιών σε βάρος της Κιβωτού του Κόσμου, της οποίας πέντε δομές έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών και τουλάχιστον τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και ο πατέρας Αντώνιος, θα κληθούν να απολογηθούν.

Πρώην φιλοξενούμενοι της ΜΚΟ καθώς και πρώην εργαζόμενοι καταγγέλουν ασέλγεια, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ξυλοδαρμούς και κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών.

Η ίδια η οργάνωση αρνείται τις κατηγορίες, την ώρα που το Διοικητικό Συμβούλιό της “ξηλώνεται”

μετά από την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.

“Άρχιζε να βάζει το χέρι του μέσα από το μαγιό μου”

Την υπόθεση άνοιξε ουσιαστικά ένας 18χρονος ο οποίος “έδειξε” στην κατάθεσή του τον επικεφαλής της δομής για ασέλγεια σε βάρος του όταν ήταν ανήλικος και έμενε στην “Κιβωτό”.

“Καθώς έκανε πως με έπνιγε στο νερό, άρχιζε να βάζει το χέρι του μέσα από το μαγιό μου. Στην αρχή προσπάθησα να το δικαιολογήσω με την αγάπη που του είχα και δεν έλεγα τίποτα. Στη συνέχεια φοβόμου και δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω. Και αυτό στη θάλασσα, όσο περνούσε ο καιρός το έκανε με μεγαλύτερη συχνότητα, μέχρι που έφτασε να μου το κάνει μέσα σε μία μέρα στη θάλασσα δέκα φορές” φέρεται να υποστήριξε ο 18χρονος στις Αρχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open.

Ο νεαρός μάλιστα υποστήριξε ότι είχε φτάσει στο σημείο να υπηρετεί τον πατέρα Αντώνιο.”Μου είπε ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα”

Τα λεγόμενα του 18χρονου φαίνεται πως επιβεβαίωσε και ένας φίλος του από τη δομή της Χίου, 16 ετών σήμερα, ο οποίος υποστήριξε στην αστυνομία ότι ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να τον χρηματίσει για να μην πει πουθενά τα όσα είδε.

“Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει. Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα”, ανέφερε.

“Τον είδα να δίνει χαστούκι σε κορίτσι”

Μία άλλη πρώην φιλοξενούμενη της δομής, 20 ετών σήμερα ισχυρίστηκε ότι δεν πιστεύει τα όσα ακούγονται για τον πατέρα Αντώνιο, ωστόσο η ίδια είχε δει να χειροδικεί σε βάρος ενός κοριτσιού.

“Δεν πιστεύω ότι ο πατέρας Αντώνιος έχει ασελγήσει εις βάρος κάποιων παιδιών είτε σεξουαλικά είτε σωματικά ή κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά ήμουν σε ένα γεγονός κάποια στιγμή πιο παλιά βέβαια. Εγώ τότε ήμουν γύρω στα 14 με 15, κάπου εκεί, όπου είχε δώσει χαστούκι σε ένα κορίτσι”, περιέγραψε μιλώντας στο Open.

Όπως ανέφερε αφορμή ήταν οι συχνές παραβατικές συμπεριφορές του κοριτσιού. Όσο αφορά την εικόνα που είχε τα 6 χρόνια που ζούσε στις δομές του Οργανισμού, σημειώνει: “Η βία ήταν κυρίως ψυχολογική, ήταν το επικρατέστερο σε όλα τα παιδιά, και έπειτα λεκτική”.”Θρασύτατος, κλώτσαγε τα παιδιά”

Μεταξύ των καταγγελλόντων βρίσκεται και η γιαγιά της 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία εξαπέλυσε βολές κατά του πατέρα Αντώνιου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αφού όπως είπε ένα από τα αδερφάκια της ανήλικης βρέθηκε στην Κιβωτό.

“Θρασύτατος, κλώτσαγε τα παιδιά, τα ‘βριζε, τον εγγονό μου τον χτύπησε, πολλά πράγματα, πολλά πράγματα. Φερόταν πολύ άσχημα στα παιδιά, τα ‘βριζε, έβριζε χυδαία. Ήθελε τον κόσμο εκεί να δουλεύει για ένα πιάτο φαγητό, να τους βρίζει. Δεν ξέρω τους υπόλοιπους, εγώ τον ίδιο ήξερα” υπογράμμισε.”Τα παιδιά ήταν με μαυρισμένα μάτια”

Την ίδια ώρα, ένας 18χρονος φαίνεται πως υπήρξε μάρτυρας ξυλοδαρμών παιδιών σε δομή του Βόλου.

“Μπαίνανε στα δωμάτια το βράδυ, τους φίμωσαν και τους χτύπαγαν πάρα πολύ. Την επόμενη μέρα βλέπαμε, λέει, τα παιδιά να είναι χτυπημένα με μαυρισμένα μάτια και να φέρουν σημάδια χτυπημάτων και λέγαμε τι συνέβη και μας λέγανε ότι βλέπανε εφιάλτες και τραυματίστηκαν μόνα τους”, δήλωσε στην ΕΡΤ.

“Κλείδωναν τα παιδιά σε κλουβιά χωρίς φαγητό”

Οι καταγγελίες της φρίκης δεν σταματούν εδώ, καθώς μία μητέρα υποστήριξε πως μία από τις “μεθόδους” τιμωρίας ήταν να κλείνουν τα παιδιά σε κλουβιά, ενώ άφησε αιχμές και για παράνομες υιοθεσίες.

“O γιος μου ο μικρός τώρα είναι εννιά, όταν ήταν στον Βόλο, απ’ ότι μου είπε το παιδί και έχω δώσει και φωτογραφίες στον Συνήγορο του Πολίτη, τους έχω στείλει δηλαδή και υλικό. Κλείδωναν το παιδί μέσα και όχι μόνο το δικό μου το παιδί, απλά δυστυχώς ήταν και το δικό μου παιδί μέσα σε όλο αυτό. Κλείδωναν τα παιδιά μέσα σε κλουβί χωρίς φαγητό, χωρίς νερό όλη την ημέρα και το άφηναν εκεί για τιμωρία. Για παραδειγματισμό… Δηλαδή ζούμε σε συνθήκες μεσαίωνα. Και όμως υπάρχουν φωτογραφίες από το κλουβί αυτό, διότι εγώ πήγα στον Βόλο” σημείωσε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”.”Θεωρούνταν κανονικό να χτυπάνε τα μεγαλύτερα παιδιά τα μικρότερα”

Τη δικής της εμπειρία για τα όσα έζησε σε δομή της ΜΚΟ στον Κολωνό περιέγραψε και μία εθελόντρια η οποία βρέθηκε εκεί πριν από 11 χρόνια.

“Ξεκίνησα την πρώτη μου μέρα -και μοναδική- βοηθώντας στην προετοιμασία του μεσημεριανού γεύματος. Άρχισαν κάποια στιγμή να έρχονται τα παιδάκια σε μία μεγάλη αίθουσα με πολλά τραπέζια. Ήρθαν και κάποιοι ιερωμένοι και μεγάλοι άνδρες με πολιτικά ρούχα. Έγινε η προσευχή, ξεκίνησε το φαγητό και κάποια στιγμή είδα ένα παιδί, που ίσως να μην ήταν πάνω από 15 ετών, να χαστουκίζει ένα παιδί. “Σοκαρίστηκα. Ρώτησα τη μαγείρισσα και μου εξήγησε ότι σε κάθε τραπέζι υπάρχει ένα μεγαλύτερο παιδί που ελέγχει όλα τα υπόλοιπα, κάτι σαν ομαδάρχης. Οπότε αυτό που γινόταν “ήταν εντάξει”. Αυτό το σκηνικό δεν θυμάμαι πόσες φορές επαναλήφθηκε το ίδιο μεσημέρι… Δύο; Τρεις; Ήταν μία κανονική κατάσταση” αποκάλυψε στο Mega.

Τα ταξίδια της φρίκης

Πριν δύο ημέρες ένας άνδρας που εργάστηκε στη οργάνωση πριν τέσσερα χρόνια για έναν μήνα άρχισε να προβληματίζεται όταν, όπως ισχυρίζεται, ένα από τα παιδιά του αποκάλυψαν ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

“Μου είπε ένας έφηβος ότι μια φορά τον χρόνο στέλεχος της Κιβωτού παίρνει τα καλύτερα παιδιά και τα πηγαίνει στο Βέλγιο. Είναι ένα ταξίδι δώρο. Με ποια κριτήρια; Λέει αν έχεις καλή συμπεριφορα. Και ποιος κρίνει την καλή συμπεριφορά; Ανώτατο στέλεχο , όχι παιδαγωγοί που ήταν με τα παιδιά”, υποστήριξε στο STAR.

“Αυτό που με τσίγκλισε περισσότερο ήταν ότι τα παιδά που είχαν πάει ήταν τα παιδιά που ήταν πιο πολύ αρρενωπά, γυμνασμένα, όμορφα και μου προξένησε μεγάλη εντύπωση αυτό. Πάλι το μυαλό μου πήγε σε κάτι περίεργο. Άρχισα να υποψιάζομαι από τα λόγια των παιδιών και να είμαι παρατηρητικός και για αυτό και στη Χίο εντόπισα εκείνη τη ματιά ανώτερου στελέχους που θεωρώ δεν ειναι πατρική ματιά απέναντι σε ένα έφηβο” πρόσθεσε.”Τα παιδιά έτρωγαν μουχλιασμένο ψωμί”

Άλλη μία πρώην εργαζόμενη έκανε λόγο για απαξιωτικές συμπεριφορές, τονίζοντας ωστόσο ότι ο πατέρας Αντώνιος δεν γνώριζε κάτι.

“Είχα ανακαλύψει κάτω στα ντουλάπια μουχλιασμένο ψωμί που έτρωγαν το βράδυ τα παιδιά. Είχα ανακαλύψει βρώμικα πράγματα. Τράβηξα φωτογραφία για να τη δείξω στον πατέρα Αντώνιο αλλά δεν με άφησαν. Την εδειξα στον… και μου είπε να σβήσω την φωτογραφία γιατί “θα μας σχολάσει όλους ο πάτερ”. Γι’αυτό και η μαγείρισσα μου έλεγε, όποιος ξέρει πολλά παίρνει πόδι” ανέφερε η γυναίκα στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Το Πρωινό”.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα