Κίνα - Ρωσία: Πόσο «αληθινοί φίλοι» είναι;

Κίνα και Ρωσία έχουν κατακτήσει ένα πρώτο επίπεδο συνεννόησης, ωστόσο η πλουσιότερη Κίνα –πλουσιότερη, με εξαίρεση τα πυρηνικά- δεν δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει οικονομικά ρίσκα προς χάρη της Ρωσίας. Με άλλα λόγια, οι δύο δυνάμεις δεν είναι εχθροί, είναι όμως «αληθινοί φίλοι»;

Οι ηγέτες των δύο χωρών συνεχίζουν να μιλούν περί αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σταθερότητας της εταιρικής σχέσης τους, όμως, κατά τη Monde Diplomatique, δικαίως οι αναλυτές στη Δύση επισημαίνουν

ότι, Κίνα και Ρωσία είναι ετεροβαρείς ως προς τους τομείς ισχύος και ότι αυτή η «ασυμμετρία» εγκυμονεί κινδύνους.

Από την προσάρτηση της Κριμαίας και τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας το 2014, οι σινο-ρωσικές σχέσεις, σύμφωνα με Ρώσο πολιτικό αναλυτή, καταγράφουν βελτίωση. «Αυτό μεταφράζεται σε αμοιβαία κατανόηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, σε μεγαλύτερη πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών στα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας και του κινεζικού στρατού στη ρωσική στρατιωτική τεχνολογία, καθώς και περισσότερες ευκαιρίες για την Κίνα να υλοποιήσει επί ρωσικών εδαφών τα φιλόδοξα σχέδια της για τους νέους Δρόμους του Μεταξιού που ανοίγει προς την Ευρώπη».

Το 2014, οι μέχρι πρότινος απρόθυμοι Ρώσοι συμφώνησαν στην πώληση S-400 και μαχητικών SU-35 Sukhoi. Ιστορικά, Κίνα και Ρωσία έχουν κάτι κοινό: Την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και την ανησυχία για την αμερικανική κούρσα των εξοπλισμών. Ο κοινός εχθρός οδήγησε τις δύο χώρες στη συνεργασία, σε πρώτη φάση σε στρατιωτικό επίπεδο, με φόντο μικρούς, αλλά υψηλού συμβολισμού στόχους. Τον Μάιο του 2014 υπεγράφη η μεγάλη σύμβαση για τον αγωγό φυσικού αερίου της Σιβηρίας. Τα κινεζικά κεφάλαια αντιστάθμισαν το έλλειμμα από τη μονάδα φυσικού αερίου στο Yamal, ζημία που ήταν αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία. Η China National Petroleum Corporation ελέγχει πλέον το 20%, ενώ το Silk Road Fund κατέχει ποσοστό 10%.

Τον Ιούνιο, λίγο μετά την επανεκλογή του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στο «αισιόδοξο όραμα» της σχέσης των δύο χωρών. Μιλώντας στην κινεζική τηλεόραση, είπε πως μοιάζει με ένα οικοδόμημα που κάθε χρόνο αποκτά νέους ορόφους, ανεβαίνοντας όλο και πιο ψηλά. Χαρακτήρισε τον Σι Ζιπίνγκ «καλό και αξιόπιστο φίλο» και υπογράμμισε τη δυνατότητα γόνιμης συνεργασίας, στη ρομποτική, την ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. Επαίνεσε τη δυναμική της Shanghai Cooperation Organisation (SCO), τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης, την οικονομικό-πολιτικό- στρατιωτική ένωση, που το 2001 αντικατέστησε το Shanghai Five group μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Σημειώνεται ότι εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα, ιδρυτικά μέλη της είναι το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν (το Ουζμπεκιστάν εντάχθηκε το 2001). Η SCO συνοψίζει τη γεωπολιτική στρατηγική της Ρωσίας και της Κίνας στην Κεντρική Ασία και, σύμφωνα με τον Πούτιν, απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα με την ένταξη της Ινδίας και του Πακιστάν το 2017.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα