Κι ο Φαν ντερ Φάαρτ να εξυμνεί τον Μπανέγα

Γράμμα από την Ολλανδία: Από το ντεμπούτο του Ζαμπά και τους μουντιαλικούς Παναμέζους της ομάδας Νέων της Γάνδης ως την Αργεντινή και την παγκόσμια γλώσσα του ποδοσφαίρου.

Ο Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ καθόταν στον καναπέ του NOS, της ολλανδικής τηλεόρασης και ανέλυε το παιχνίδι της Αργεντινής με τη Νιγηρία που καθήλωσε τον πλανήτη. Τριγύρω του έπαιζαν τα πλάνα του Μέσι, του Ρόχο. Του Μαραντόνα στην κερκίδα. Αυτός -στη 3D ανάλυση- “φώτιζε” με τον προβολέα τον 30χρονο, Εβερ Μπανέγα. “Κλειδί” για
την Αργεντινή στο παιχνίδι. Κι ας πρόσταζε άλλα το πανηγύρι τριγύρω. Παρεμπιπτόντως την ώρα που μιλούσε ο Ολλανδός “περνούσε” από κάτω… σύσταση που έγραφε: “Φαν ντερ Φάαρτ, συμπαίκτης του Μόντριτς στην Τότεναμ”. Εκπληκτικό. Μία ακόμη απόδειξη για το πόσο “καυτός” είναι ο Λούκα Μόντριτς παγκοσμίως.

Οι Ολλανδοί δεν έχουν πρόβλημα να το γράψουν για να κάνουν πιο… “πιασάρικο” τον δικό τους Φαν ντερ Φάαρτ, αγαπημένο παίκτη (μεταξύ άλλων) του Αγιαξ, του Αμβούργου, της Ρεάλ, της Τότεναμ. Σαν να λένε ότι… “αυτός που βλέπετε, έπαιζε μαζί με τον Μόντριτς” για εκείνη τη διετία της συνύπαρξης του Ολλανδού με τον Κροάτη στην Τότεναμ. Για να κάνει το κοινό, “ωωωωωω” και να χειροκροτήσει.

Η παγκόσμια γλώσσα του ποδοσφαίρου σε καθηλώνει. Ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνεις… λέξη, καταλαβαίνεις τι (σου) λένε τριγύρω. Μαγικό. Το πρώτο φιλικό του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία είχε μόλις τελειώσει στα σύνορα Ζβόλγκεν και Τινράι, στην ολλανδική ύπαιθρο, στα 25 χιλιόμετρα από το Φένλο. Αργότερα, σε μια ανοιχτή τηλεόραση κι ενώ εξελισσόταν το θρίλερ της Αργεντινής με τη Νιγηρία, ένας ηλικιωμένος κύριος πλησίασε και μίλησε ολλανδικά.

Δεν καταλαβαίνεις “γρι”. Καμία λέξη. Είσαι όμως απόλυτα βέβαιος ότι είπε: “Τι λες; Η Αργεντινή παίζει με τη Νιγηρία και είναι στο 1-1;”, κουνώντας με νόημα το κεφάλι του. Κουνάς κι εσύ το δικό σου και συμφωνείς. Συνεννοηθήκαμε.

Λίγο πριν είχε τελειώσει το πρώτο φιλικό του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία, κόντρα στην ομάδα Νέων της Γάνδης. Ο ΠΑΟΚ είχε να περιμένει τους δκούς του μουντιαλικούς, Πρίγιοβιτς και Ουάρντα. Οι άνθρωποι της βελγικής ομάδας έλεγαν για τους διεθνείς Παναμέζους που έχει η δική τους ομάδα Νέων και πήγαν στο Μουντιάλ. “Ο ένας μάλιστα, είναι ο Ρικάρντο Αβίλα που έκανε την πάσα στο γκολ του Παναμά”, είπε ένας από τους συνοδούς (σ.σ. για την πάσα στο γκολ του Μπαλόι) και τόνιζε κάθε λέξη. Κι ας ήταν το ματς της Αγγλίας με τον Παναμά στο 6-1.

Ο δικός τους, ο Αβίλα, ήταν αυτός που έκανε την πάσα. Αρκεί για να είναι μια υπέροχη ιστορία. Παρεμπιπτόντως, ο άλλος μουντιαλικός Παναμέζος της ομάδας Νέων της Γάνδης είναι ο Χοσέ Ροντρίγκες.
Εικοσάχρονος ο Ροντρίγκες, 21χρονος ο Αβίλα. Στις 2 Αυγούστου θα γίνει 20 χρόνων ο Ζαμπά. Η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ΠΑΟΚ έκανε το πρώτο παιχνίδι. Ολοφάνερο ότι χρειάζεται διάστημα προσαρμογής. Σε αυτό τον χρόνο θα πρέπει να βοηθήσει το περιβάλλον στην αποφόρτισή του. Να έχει χώρο να αναπνέει. Να κάνει ήσυχος τη δουλειά του χωρίς -πια- όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.

Λένε ότι μια ερώτηση για τον καιρό “σπάει” τον πάγο. Δεν έχεις τι να πεις, “πετάς” ένα… “ωραίος καιρός σήμερα” και (πιθανότατα) αρχίζει μια συζήτηση. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με το πόσα μπορείς να καταλάβεις, να πεις και να συζητήσεις για το ποδόσφαιρο. Ακόμη κι αν δεν ξέρεις τη γλώσσα του άλλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα