Κάθε αρχή και….δυσκολότερη

Η γκάμα έχει από όλα: Επικούς θριάμβους μέχρι δύσκολες νίκες. Οι οκτώ προηγούμενες πρεμιέρες της εθνικής στις ισάριθμες συμμετοχές της σε παγκόσμια κύπελλα τα έχουν όλα και ένα κοινό παρανομαστή. Οι περισσότερες όπως και αν κατέληξαν έκρυβαν μεγάλες ή μεγαλύτερες δυσκολίες. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες αρκετές όμως για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Πάντως για τους λάτρεις της στατιστικής οι αριθμοί λένε ότι η εθνική έχει νικήσει σε 7 από τις 8 πρεμιέρες της σε Μουντομπάσκετ και η μοναδική ήττα ήρθε στην παράταση και με αντίπαλο τις ΗΠΑ.Ας

τις θυμηθούμε λοιπόν μια προς μια

Ισπανία, 1986: Η παρθενική εμφάνιση της εθνικής σε Μουντομπάσκετ πριν από 37 ολόκληρα χρόνια έκρυβε ένα ματς για τα βιβλία των ρεκόρ. Παρότι ο πρώτος αντίπαλος της ελληνικής ομάδας ο Παναμάς έμοιαζε με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες για τον Νίκο Γκάλη ήταν μια μέρα στο…..γραφείο. Σε μια πραγματική ραψωδία σκόραρε 53 πόντους, έκανε ρεκόρ στην ιστορία της εθνικής που παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα και οδήγησε την ελληνική ομάδα σε μια άνετη και επιβλητική νίκη με 110-81. Το ρεσιτάλ του ‘’γκάγκστερ’’ στο παλάθιος ντε λος ντεπόρτες της Σαραγόσα (το ίδιο γήπεδο που τέσσερα χρόνια αργότερα θα έπαιζε το τρίτο και τελευταίο του φάιναλ φορ με τον Άρη) έχει μείνει και στα βιβλία των ρεκόρ της διοργάνωσης αφού μόνο ο Κορεάτης Γιάε Χουρ έχει πετύχει περισσότερους πόντους (54)σε αγώναΜουντομπάσκετ.

Αργεντινή, 1990: Παρά την απουσία του Νίκου Γκάλη και τα μπόλικα εσωτερικά προβλήματα η εθνική ομάδα αγγίζει στην πρεμιέρα μια νίκη που θα έμενε στην ιστορία. Απέναντι στην τελευταία ομάδα των ΗΠΑ που στελέχωναν παίκτες κολεγίων με επικεφαλής τον Αλόνζο Μούρνινγκ η ελληνική ομάδα παίζει στα ίσα και φτάνει στα όρια τους Αμερικάνους. Στη λήξη του κανονικού αγώνα ο Παταβούκας σουτάρει από το κέντρο παρότι είχε χρόνο αλλά δεν είχε δει τον Γαλακτερό που έτρεχε στο ανοιχτό γήπεδο. Η μπάλα αναπηδά δύο φορές στη στεφάνη του καλαθιού, ο Γαλακτερός σκοράρει με φόλοου αλλά το καλάθι ακυρώνεται ως οριακά εκπρόθεσμο. Χωρίς τη σημερινή τεχνολογία κανείς δεν μπορεί να ορκιστεί ότι το καλάθι μετρούσε ή όχι.Το ματς οδηγείται στην παράταση η ελληνική ομάδα λυγίζει με 103-95 και χάνεται μια μοναδική ευκαιρία για την οποία το ελληνικό μπάσκετ θα χρειαστεί να περιμένει 16 ολόκληρα χρόνια.

Τορόντο 1994: Η εθνική μπαίνει στους αγώνες μέσα σε βαθιά κρίση. Η κόντρα του Φασούλα με τον Κιουμουρτζόγλου στην προετοιμασία της Νέας Υόρκης οδηγεί τον δεύτερο σε απομάκρυνση από την ομάδα. Ο Φασούλας πίσω στην Ελλάδα αντιμετωπίζει τη λαϊκή οργή και λέει το αμίμητο τις παραμονές του τζάμπολ: ‘’Αν δεν νικήσουμε αύριο τη Γερμανία καλύτερα να μείνω μετανάστης στο Τορόντο’’. Προφανώς ήθελε πολύ να επιστρέψει στην Ελλάδα γιατί βάζει στις πλάτες του όλη τη φοβερή γραμμή των Γερμανών ψηλών, κάνει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με την εθνική και την οδηγεί στη νίκη με 68-58 (φωτό). Το ‘’παγωμένο’’ Μέιπλ Λιφ Σέντερ έδρα της τοπικής επαγγελματικής ομάδας χόκει ζεσταίνεται από τις εκδηλώσεις μερικών χιλιάδων Ελλήνων εμιγκρέδων που στέκονται σε όλη τη διοργάνωση στο πλευρό της εθνικής.

Αθήνα, 1998: Στις 29 Ιουλίου η εθνική ανοίγει το Μουντομπάσκετ ως οικοδέσποινα στο ΣΕΦ. Αντίπαλος της ξανά ο Καναδάς. Στο κατάμεστο Φαληρικό στάδιο παρότι η ελληνική ομάδα δεν παίζει σπουδαίο μπάσκετ παίρνει την πρώτη δύσκολη νίκη με 78-72

Τόκιο, 2006: Η εθνική πηγαίνει στην Ιαπωνία με τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης και νωπές τις δάφνες από τον θρίαμβο στο Βελιγράδι ένα χρόνο νωρίτερα. Η πρεμιέρα όμως στη Χαμαμάτσου ξεκινάει ως εφιάλτης. Το άσημο Κατάρ φτάνει λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους να προηγείται με διαφορά 17 πόντων. Η ελληνική ομάδα με το καμπανάκι έκτακτου συναγερμού στα αυτιά των διεθνών, ξυπνάει στο β΄ μέρος, ανακάμπτει και κερδίζει πολύ εύκολο με 84-64.

Τουρκία, 2010: Ένα ακόμη δύσκολο αλλά νικηφόρο ξεκίνημα. Η ελληνική ομάδα νιώθει για μεγάλο χρονικό διάστημα την πίεση των Κινέζων μπαίνει στην τελευταία περίοδο με οριακό προβάδισμα (65-62) αλλά τελικά θα πάρει τη δύσκολη νίκημε89-81.

Ισπανία, 2014: Στον όμιλο φωτιά της Σεβίλης η εθνική παίρνει την απαραίτητη ώθηση με μια από τις πιο εύκολες πρεμιέρες της σε Μουντομπάσκετ. Καθαρίζει εύκολα τον αγώνα με τη Σενεγάλη κερδίζοντας με 87-64 στο δρόμο για να τερματίσει πρώτη και αήττητη την πρώτη φάση.

Κίνα 2019: Μια ακόμη εύκολη πρεμιέρα. Η ελληνική ομάδα με επικεφαλής τον Γιάννη Αντετοκούνμπο κερδίζει εύκολα και καθαρά το Μαυροβούνιο με 85-60 αλλά η συνέχεια δεν θα είναι ανάλογη…

Keywords
Τυχαία Θέματα