"Καθάρισε" ο αρχηγός για την ΑΕΚ

Ένα 24ωρο μετά την αφαίρεση των τριών βαθμών, η ΑΕΚ έβγαλε αντίδραση, κερδίζοντας 2-0 στη “Ριζούπολη” τον Απόλλωνα. Κορυφαίος και σκόρερ ο Μάνταλος, γκολ και ο Λιβάγια.

Οι παίκτες της ΑΕΚ μπορεί να έμαθαν το απόγευμα της Παρασκευής ότι θα χάσουν τρεις βαθμούς που κέρδισαν μέσα στο γήπεδο, όμως βγήκαν αποφασισμένοι να πάρουν τη νίκη κόντρα στον Απόλλωνα.

Με διάθεση και
κατοχή μπάλας συνάντησαν δυσκολίες μόνο για 35 λεπτά από τους γηπεδούχους που παρατάχθηκαν με αμυντική διάθεση και στόχο να μπλοκάρουν τον “κιτρινόμαυρο” άξονα.

Η κλάση του Μάνταλου όμως “λύτρωσε” την ΑΕΚ και απλοποίησε κατά πολύ τα πράγματα στη συνέχεια του παιχνιδιού. Έβδομη διαδοχική ήττα για τον Απόλλωνα, ο οποίος βλέπει να δυσκολεύουν περισσότερο τα πράγματα για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Τα πλάνα των προπονητών

Με τέσσερα νέα πρόσωπα η ενδεκάδα του Απόλλωνα Σμύρνης σε σχέση με τον αγώνα της Τούμπας. Εκτός έμειναν οι Κοντοές, Τζανετόπουλος, Ναδάλες και Μάντζιος. 4-5-1 ή 4-3-3 στην επιθετική ανάπτυξη από τον Γιάννη Ματζουράκη με τετράδα άμυνας τους Στάθη, Κύργια, Βαφέα, Οριουέλα. Ντ' Ούρσο, Κονέ, Γκίνο στον άξονα, Μπεντινέλ και Τριάδης στα δύο άκρα και στην κορυφή ο Ακόστα.

Με 4-2-3-1 παρέταξε την ομάδα του Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος έβαλε για πρώτη φορά φέτος σε παιχνίδι πρωταθλήματος στο βασικό σχήμα τον Έρικ Μοράν μαζί με τον Σιμόες. Οι υπόλοιποι γνωστοί, με τον Πόνσε να βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης, τον Λιβάγια από πίσω του, Μπακασέτα και Μάνταλο στις πτέρυγες, ενώ στην άμυνα τοποθέτησε τους Γκάλο, Λαμπρόπουλο, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ. Χαραρακτηριστικό είναι ότι οι 8 από τους 11 αγωνίστηκαν και πέρυσι στη “Ριζούπολη” την 30η αγωνιστική. (Μπακάκης, Αραούχο, Βράνιες οι άλλοι τρεις). Γαλανόπουλος και Σβάρνας έμειναν εκτός 18αδας.

Βρήκε λύση από τον άξονα

Το πρώτο ημίχρονο βρήκε τον Απόλλωνα να περιμένει στο δικό του μισό την ΑΕΚ, στην οποία και άφησε την κατοχή της μπάλας (36%-64%). Οι γηπεδούχοι είχαν πολύ κοντά τις γραμμές τους και δυσκόλευαν πολύ την ανάπτυξη των “κιτρινόμαυρων”, οι οποίοι από τη στιγμή που δεν έβρισκαν παιχνίδι στον άξονα κυκλοφορούσαν τη μπάλα κυρίως από τα πλάγια.

Και η πρώτη ευκαιρία για την ΑΕΚ ήρθε από τα πλάγια, με τον Λιβάγια να κάνει το γύρισμα από τα αριστερά, τον Πόνσε να κινείται στο πρώτο δοκάρι, όμως να μην βρίσκει τη μπάλα και τον Κύργια να απομακρύνει. Σουτ του Μάνταλου στο 18' και του Λιβάγια στο 23' είχαν την ίδια τύχη, μακριά από την εστία.

Στο 33ο λεπτό, ήρθε η σημαντικότερη ευκαιρία του Απόλλωνα, όταν από αδυναμία της άμυνας της ΑΕΚ να διώξει τη μπάλα, ο Ακόστα από διαγώνια θέση και κοντά στη γραμμή του άουτ σούταρε για να απομακρύνει ο Μπάρκας.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ήρθε η “λύτρωση” για την ομάδα του Ουζουνίδη. Η Ένωση βρήκε παιχνίδι από τον άξονα και σκόραρε με τον αρχηγό της, τον Πέτρο Μάνταλο, ο οποίος μετά από εξαιρετικό "1-2" με τον Μπακασέτα και φανταστική ντρίπλα στον Βαφέα βρέθηκε απέναντι από τον Χουάντερσον που δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει για το 0-1. Το ημίχρονο έκλεισε με ένα διαγώνιο σουτ του Τριάδη, που δεν ανησύχησε τον Μπάρκα.

Η κατοχή μπάλας σε λεπτά για τις δύο ομάδες ήταν 11:20 για τον Απόλλωνα και 19:47 για την ΑΕΚ.

“Κιτρινόμαυρος” έλεγχος

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μια σημαντική ευκαιρία για την ΑΕΚ, η οποία άγγιξε το 0-2 με τον Λιβάγια, όταν από σέντρα του Άλεφ ο Κροάτης πήρε την κεφαλιά βλέποντας τον Χουάντερσον να διώχνει εντυπωσιακά.

Η ΑΕΚ εξακολουθούσε να έχει τον έλεγχο του αγώνα με τον Απόλλωνα να θέλει αλλά να μην μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνη κατάσταση μπροστά από την εστία του Μπάρκα. Οι “κιτρινόμαυροι” έδειξαν διάθεση και με τον αρχηγό τους, Πέτρο Μάνταλο να είναι σε καλή βραδιά έβρισκαν περισσότερους χώρους για να απειλήσουν τους γηπεδούχους.

Ένα σουτ του Γκάλο στο 65' πέρασε ελάχιστα πάνω από την εστία του Χουάντερσον, με την “Ελαφρά Ταξιαρχία” να απαντά με τις τελικές των Οριουέλα στο 68' και Μπεντινέλ στο 70' και οι δύο όμως έστειλαν τη μπάλα άουτ. Στο 73ο λεπτό, μετά από κλέψιμο του Μάνταλου, βγήκε ωραία αντεπίθεση για την ΑΕΚ με τη συνεργασία των Μπακασέτα, Χουλτ και Λιβάγια. Το σουτ του Κροάτη πέρασε πάνω από την εστία του Απόλλωνα.

Δέκα λεπτά πριν το 90λεπτο, απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γκάλο, η μπάλα ελάχιστα πάνω από την εστία του Χουάντερσον. Στο 83' ο Γκάλο έκανε το γύρισμα, όμως η προβολή του Μάνταλου κατέληξε άουτ. Δεν έγινε το ίδιο όμως και στο 85', όταν από μπαλιά του Γκάλο στον Κλωναρίδη, ο επιθετικός της ΑΕΚ έφυγε ταχύτατα από δεξιά για να κάνει το γύρισμα και ο Λιβάγια με πλασέ στην κίνηση να σημειώσει το 0-2.

Οι ενδεκάδες:
Απόλλων Σμύρνης: Χουάντερσον - Στάθης, Κύργιας, Βαφέας, Οριουέλα - Μπεντινέλ, Ντ' Ούρσο (78' Γκονζάλες), Κονέ, Γκίνο, Τριάδης – Ακόστα (75' Σικαμπάλα).
ΑΕΚ: Μπάρκας – Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ – Σιμόες, Μοράν (46' Άλεφ) – Μπακασέτας (75' Μπογέ), Λιβάγια, Μάνταλος – Πόνσε (61' Κλωναρίδης).

Στατιστικά της αναμέτρησης:

* Τελευταία νίκη του Απόλλωνα επί της ΑΕΚ το 3-2 της 8ης Ιανουαρίου του 2000 στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” όμως. 26' Λαμπριάκος, 63' Καρανικόλας, 90' Τσίριτς – 48' Μπιέκοβιτς, 89' Καλιτζάκης.

* Σε αυτό το γήπεδο ο Απόλλων έχει να κερδίσει την ΑΕΚ από τη σεζόν 1988-89 και στις 9 Απριλίου 1989 με σκορ 2-1. 15' Γιούρισιτς, 25' Βασιλείου Χ. - 69' Σαβέφσκι (πέναλτι).

* Μεγαλύτερη νίκη της ΑΕΚ σε αυτό το γήπεδο το 7-1 της σεζόν 1964-65 για την 3η αγωνιστική. 56' Παπάζογλου (πεν.) - 50', 75' Πομώνης, 62', 71', 87' Νεστορίδης, 81', 87' Κουτσουκαντωνιάδης.

* Χωρίς νίκη στα τελευταία εννέα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις ο Απόλλων Σμύρνης (7 φέτος), μετρώντας ισάριθμες ήττες.
Keywords
Τυχαία Θέματα