Κάρολος Γ’: Σήμερα ανακηρύσσεται βασιλιάς – Ιστορική αλλαγή για τη Βρετανία, στα 3 του χρόνια έγινε Πρίγκιπας διάδοχος

Μεγάλη ημέρα για τον Κάρολο καθώς σήμερα ανακηρύσσεται επισήμως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τον θάνατο της 96χρονης Ελισάβετ το απόγευμα της Πέμπτης. Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει στο Λονδίνο στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξη θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας.

Στη συνέχεια ο βασιλιάς θα δώσει τον όρκο. Παρόντες θα είναι ο Δούκας της Κορνουάλης, η βασιλική σύζυγος, Καμίλα, η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας και το υπουργικό συμβούλιο.Η ανακήρυξη του Καρόλου σε βασιλιά θα αναγνωσθεί

αύριο, Κυριακή, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ιστορική αλλαγή θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη Βρετανία. Ήδη, άλλαξε ο Εθνικός Ύμνος, με τους Βρετανούς να λένε, πλέον, “God Save the King”.

Αν για τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, που πέθανε σε ηλικία 96 ετών, ισχύει ότι υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης έχοντας συμπληρώσει 70 έτη υπηρεσίας στο στέμμα, για τον νέο Βασιλιά, Κάρολο Γ’, ισχύει το αντίστροφο: Είναι ο μακροβιότερος εν αναμονή Βασιλιάς και ο γηραιότερος που θα στεφθεί.

Ο Κάρολος έζησε τη ζωή του, από τα 3 του χρόνια ως Πρίγκιπας διάδοχος, διαρκώς εν αναμονή και πάντα σε ετοιμότητα. Από τη στιγμή που η μητέρα του πέθανε, ο θρόνος πέρασε αμέσως, και χωρίς τελετή, στον πρώτο στη σειρά της διαδοχής Κάρολο, τον πρώην πρίγκιπα της Ουαλίας.

Η πρώτη απόφαση της βασιλείας του: Το όνομά του

Θα είναι γνωστός ως Βασιλιάς Κάρολος Γ’. Αυτή ήταν η πρώτη απόφαση της βασιλείας του. Θα μπορούσε να είχε επιλέξει από οποιοδήποτε από τα τέσσερα ονόματά του – Charles Philip Arthur George, Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος. Δεν το έπραξε, όπως είχε κάνει και η μητέρα του το 1952 όταν ενημερώθηκε ότι ο Βασιλιάς πατέρας της ήταν νεκρός.

Ο Κάρολος και Βασίλισσα σύζυγός τους, Καμίλα, θα αφήσουν τους τίτλους του Δούκα και της Δούκισας της Κορνουάλης για τον Γουίλιαμ και την Κάθριν (Κέιτ).

Ποιος είναι ο νέος μονάρχης

Ο Κάρολος Γ’, ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και του πρίγκιπα Φίλιππου.

Γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1948 στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Το πλήρες όνομά του είναι Charles Philip Arthur George.

Ο Κάρολος ήταν ντροπαλός ως παιδί και ο πατέρας του αυστηρός. Στάλθηκε σε ένα οικοτροφείο στη Σκωτία που ήταν γνωστό για την πειθαρχία του, ενώ πέρασε ένα μέρος της νιότης του και στην Αυστραλία.

Όταν ήταν παιδάκι, η σχέση του με τη Βασίλισσα μητέρα του ήταν τρυφερή, αλλά λόγω των καθηκόντων που τα ανέλαβε πολύ νωρίς, απόμακρη. “Η μαμά ήταν μια απομακρυσμένη και λαμπερή φιγούρα που ερχόταν για ένα φιλί για καληνύχτα, μυρίζοντας λεβάντα και ντυμένη για το δείπνο”, θυμάται ο Κάρολος, σύμφωνα με τη βιογράφο του.

Όταν η πριγκίπισα Αν, η αδελφή του, αρνιόταν πεισματικά όταν να αφήσει τη μητέρα τους, εκείνος την έπαρινε μακριά, εξηγώντας της: “Αν, δεν πρέπει να ενοχλείς τη μαμά. Είναι απασχολημένη. Κάνει τη βασίλισσα”.

Ο Κάρολος, ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Trinity College του Cambridge το 1970 και έγινε ο πρώτος μονάρχης ή διάδοχος του θρόνου που έλαβε πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης.

Το 1969, πέρασε ένα χρόνο στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο της Ουαλίας για να μάθει την κουλτούρα και τη γλώσσα της Ουαλίας, προετοιμαζόμενος να γίνει πρίγκιπας της Ουαλίας, κάτι που έγινε το 1977.

Μετά την αποφοίτησή του από το Κέιμπριτζ, πέρασε επτά χρόνια στο στρατό τόσο στη Βασιλική Αεροπορία όσο και το Βασιλικό Ναυτικό.Ο γάμος με το φαινόμενο Νταϊάνα

Ο Κάρολος παντρεύτηκε με την μόλις 19 ετών Νταϊάνα Σπένσερ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, στο Λονδίνο, στις 29 Ιουλίου 1981.

Ο γάμος τους ήταν ένα τηλεοπτικό γεγονός. Τον Τον παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η Νταϊάνα έγινε γρήγορα αγαπητή σε όλο τον κόσμο λόγω της προσωπικής της αίγλης και της απλότητάς της.

Το ζευγάρι απέκτησε μαζί δύο παιδιά: τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, που γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1982 και τον πρίγκιπα Χάρι, που γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1984.

Η αξέχαστη πριγκίπισα του λαού, η θλιμμένη πριγκίπισα που έζησε το όνειρο εκατομμυρίων κοριτσιών της εποχής της να παντρευτεί έναν πρίγκιπα, είχε τη στόφα να μετατραπεί σε αυτόφωτη προσωπικότητα με έντονη φιλανθρωπική δράση.

Ο Κάρολος και η Νταϊάνα αποτέλεσαν αντικείμενο έντονου ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και προέκυψε ότι είχαν μια προβληματική σχέση.

Το 1992 χώρισαν, τραβώντας τα βλέμματα στη βασιλική οικογένεια, δίνοντας χώρο στην αρνητική κριτική και ανοίγοντας για πρώτη φορά τη συζήτηση για το ποια ήταν η θέση της μοναρχίας στη σύγχρονη Βρετανία

Το 1994, η Νταϊάνα έδωσε τη μοιραία συνέντευξη στο BBC στην οποία είπε το περίφημο ότι “υπάρχουν τρεις σε αυτόν τον γάμο”.

Αυτή ήταν μια αναφορά στην Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, με την οποία ο Κάρολος αργότερα παραδέχτηκε σε μια συνέντευξη ότι είχε σχέση.

Το 1996, η Νταϊάνα σκοτώθηκε με τραγικό τρόπο στη μοιραία καταδίωξη από παπαράτσι στο Παρίσι. Η βασιλική οικογένεια βρέθηκε σε αδιέξοδο. Η φήμη κι εικόνα της αμαυρώθηκε. Ο Κάρολος έπεσε σε δυσμένεια και αν υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο καμπής για τη μοναρχία στη Μεγάλη Βρετανία είναι οπωσδήποτε 25 χρόνια πίσω.

“Υποφέρουμε από μια έμφυτα τάση να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα”

Πολύ μετά την καταιγίδα που προκάλεσε η εξωσυζυγική του σχέση, το διαζύγιό του και τελικά ο θάνατος της Νταϊάνα, είχε πει σε μια συνένευξή του: “Ως άνθρωποι, υποφέρουμε από μια έμφυτη τάση να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα, να κρίνουμε τους ανθρώπους πολύ γρήγορα και να τους ανακηρύσσουμε ως αποτυχημένους ή ως ήρωες χωρίς τη δέουσα προσοχή”.

Περίπου μια δεκαετία, αργότερα οι συνθήκες είχαν ωριμάσει ώστε ο Κάρολος να παντρευτεί με την Καμίλα. Αυτό έγινε στις 9 Απριλίου 2005.

Σε ένα από τα μηνύματά της για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της νωρίτερα φέτος, η Ελισάβετ είχε πει ότι ήταν “ειλικρινής επιθυμία” η Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, να γίνει γνωστή ως “Σύζυγο Βασίλισσα” όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς.

Ο Κάρολος είναι γνωστό ότι έχει αναπτύξει ένα γνήσιο ενδιαφέρεται για το περιβάλλον πολύ πριν το ζήτημα αποκτήσει τις διαστάσεις που έχει σήμερα.

Συνεχίζει να υποστηρίζει, παράλληλα με άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς, πολλές περιβαλλοντικές δράσεις ενώ, όπως ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, είνει επιτυχημένος επιχειρηματίας έχοντας στην ιδιοκτησία του την εταιρεία που παράγει τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα Duchy of Cornwall μέσω του ομώνυμου ιδρύματος υπό την δική του εποπτεία και καθοδήγηση.

Η επιστροφή στο Λονδίνο από το Μπαλμόραλ

Μετά το θάνατο της μητέρας του, ο Κάρολος ανκηρύσσεται σήμερα επίσημα Βασιλιάς. Αυτό συμβαίνει στο St James’s Palace στο Λονδίνο, μπροστά σε ένα τελετουργικό σώμα γνωστό ως Συμβούλιο Προσχώρησης.

Αποτελείται από μέλη του Privy Council – μια ομάδα ανώτερων βουλευτών, πρώην και νυν – καθώς και ορισμένους ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους, ύπατους επιτρόπους της Κοινοπολιτείας και τον Λόρδο Δήμαρχο του Λονδίνου.

Στη συνέχεια, αυτή η διακήρυξη υπογράφεται από μια σειρά ανώτερων προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων της πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ.

Όπως με όλες αυτές τις τελετές, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι μπορεί να τροποποιηθεί, προστεθεί ή ανανεωθεί, ως ένδειξη μιας νέας εποχής. Της εποχής του Κάρολου Γ.Η πρώτη δήλωση του Βασιλιά

Δεν υπάρχει “ορκωμοσία” στην αρχή της βασιλείας ενός Βρετανού μονάρχη. Γίνεται μια δήλωση από τον νέο βασιλιά και – σύμφωνα με μια παράδοση που χρονολογείται από τις αρχές του 18ου αιώνα – θα δώσει όρκο να διατηρήσει την Εκκλησία της Σκωτίας.

Μετά μια φανφάρα τρομπετίστων θα δώσει τον τόνο για να γίνει μια δημόσια διακήρυξη που θα ανακηρύξει τον Κάρολο ως νέο Βασιλιά. Αυτό θα γίνει από ένα μπαλκόνι πάνω από το Friary Court στο St James’s Palace, από έναν αξιωματούχο γνωστό ως Garter King of Arms.

Θα φωνάξει: “Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά”, και για πρώτη φορά από το 1952, όταν παίζεται ο εθνικός ύμνος, οι λέξεις θα είναι “Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά”.

Χαιρετισμοί με όπλα θα εκτοξευθούν στο Χάιντ Παρκ, στον Πύργο του Λονδίνου και από πλοία του πολεμικού ναυτικού, και η διακήρυξη που αναγγέλλει τον Κάρολο ως Βασιλιά θα διαβαστεί στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ.Η στέψη: Ο Κάρολος θα είναι ο 40ος μονάρχης που θα στεφθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ

Το συμβολικό κορυφαίο σημείο της προσχώρησης θα είναι η στέψη, όταν ο Κάρολος στέφεται επίσημα. Λόγω της απαραίτητης προετοιμασίας, η στέψη δεν είναι πιθανό να γίνει πολύ σύντομα μετά την άνοδο του Καρόλου – η βασίλισσα Ελισάβετ διαδέχθηκε τον θρόνο τον Φεβρουάριο του 1952, αλλά στέφθηκε τον Ιούνιο του 1953.

Τα τελευταία 900 χρόνια η στέψη τελούνταν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ – ο Γουίλιαμ ο Κατακτητής ήταν ο πρώτος μονάρχης που στέφθηκε εκεί και ο Κάρολος θα είναι ο 40ός.

Είναι μια Αγγλικανική θρησκευτική λειτουργία, που τελείται από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ. Στο αποκορύφωμα της τελετής, θα τοποθετήσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου – ένα συμπαγές χρυσό στέμμα, που χρονολογείται από το 1661.

Θα πρόκειται για το βασικό από τα Crown Jewels που φυλάσσεται σστον Πύργο του Λονδίνου και φοριέται από τον μονάρχη μόνο τη στιγμή της στέψης – και ο λόγος δεν είναι μόνο ότι ζυγίζει 2,23 κιλά.

Σε αντίθεση με τους βασιλικούς γάμους, η στέψη είναι μια κρατική υπόθεση – η κυβέρνηση πληρώνει γι ‘αυτό και τελικά αποφασίζει τη λίστα των καλεσμένων.

Θα υπάρχει μουσική, αναγνώσεις και το τελετουργικό του χρίσματος του νέου μονάρχη, χρησιμοποιώντας έλαια από πορτοκάλι, τριαντάφυλλα, κανέλα, μόσχο και γκρι κεχριμπάρι.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περίτεχνης τελετής θα λάβει τη σφαίρα και το σκήπτρο ως σύμβολα του νέου του ρόλου και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ θα τοποθετήσει το συμπαγές χρυσό στέμμα στο κεφάλι του.Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας – Αρχηγός κράτους 14 χωρών

Ο Κάρολος έγινε επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, μιας ένωσης 56 ανεξάρτητων χωρών και 2,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Για 14 από αυτές τις χώρες, καθώς και για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Βασιλιάς είναι αρχηγός κράτους.

Αυτές οι χώρες, γνωστές ως βασίλειο της Κοινοπολιτείας, είναι: Αυστραλία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαχάμες, Μπελίζ, Καναδάς, Γρενάδα, Τζαμάικα, Παπούα Νέα Γουινέα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Νέα Ζηλανδία, Σολομών Νησιά, Τουβαλού.

Πηγή: The Toc

Keywords
εγινε, πριγκιπας, ελλαδα, cambridge, ιουνίου, δραση, bbc, δουκισσα, εταιρεία, king, αββαείο, crown, γκρι, νέα, αλλαγη ωρας, βασιλικος γαμος, Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2012, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, βασιλισσα ελισαβετ, εθνικος υμνος, χωρες, αυστραλια, γαμος, δουκας, εδιμβουργο, ηνωμενο βασιλειο, θανατος, λονδινο, μητερα, μουσικη, νησια, ονοματα, ονειρο, σφαιρα, ωρα, bbc, αβαειο, αββαείο, γεγονος, γινει, γινεται, γκρι, γλωσσα, γνησιο, γουιλιαμ, γουινεα, δηλωση, δικη, δοθει, δωσει, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, ελισαβετ, επτα, εταιρεία, ετη, ετων, ζωη, ηλικια, υποθεση, ηρωες, ισχυει, θεος, θλιμμενη, εικονα, ιωβηλαιο, καναδας, κεχριμπαρι, κυβερνηση, κιλα, λεβαντα, λειτουργια, λουκια, μακρια, μαμα, μηνυματα, ναυτικο, ντροπαλος, ομαδα, παντα, οικογενεια, ονομα, οπωσδηποτε, παιδι, παιδια, παρισι, πεθανε, πειθαρχια, πλοια, πτυχιο, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμβολα, σκωτια, σωμα, ταση, τζαμαικα, φιλι, φημη, φορα, χαιντ, αυστηρος, μπαχαμες, cambridge, crown, υμνος, ιουνίου, king, κυριακη, λεξεις, μπροστα, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα