Κάρλος Αλκαράθ: Η δημιουργία ενός πρωταθλητή σε 828 ημέρες

Γεννήθηκε σε μία μικρή πόλη στην περιφέρεια της Βαλένθια τον Μάιο του 2003 και από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με το τένις, το ταλέντο του ξεχώρισε. Έκανε τα πρώτα του βήματα στο άθλημα στην ακαδημία “Real Sociedad Club de Campo“, όπου ο πατέρας του ήταν διευθυντής. Το 2018 μετακόμισε στην Ακαδημία του Χουάν Κάρλος Φερέρο, “Equelite JC Ferrero Sport Academy” και μέσα σε λίγα χρόνια “ανάγκασε” όλο τον κόσμο του τένις να ασχολείται μαζί του.

Ο Κάρλος Αλκαράθ

Γκαρφία, όπως είναι ολόκληρο το όνομα του, ετοιμάζεται να αγωνιστεί στον τρίτο γύρο του Roland Garros, έχοντας ήδη κατακτήσει δύο Masters τίτλους και άπαντες μιλούν για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αθλήματος. Πολλοί τον συγκρίνουν με τον Ράφαελ Ναδάλ, άλλοι θεωρούν πως θα τον ξεπεράσει και όλα αυτά λίγες ημέρες αφότου “έκλεισε” τα 19 του χρόνια.

Ένα χρόνο πριν ο Αλκαράθ έκανε ποδήλατο στους δρόμους του Παρισιού, και τώρα αγωνίζεται σε ένα από τα κορυφαία τουρνουά τένις του πλανήτη. Μάλιστα, έχει αναγκαστεί να αφήσει την αγαπημένη του συνήθεια εξαιτίας της αναγνωσιμότητας που έχει αποκτήσει. “Είναι αλήθεια ότι πρέπει να αποφεύγω να κάνω πολλά πράγματα όταν βγαίνω έξω, γιατί ο κόσμος πλέον με γνωρίζει. Με θεωρεί ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Roland Garros, κάτι το οποίο εκλαμβάνω ως επιπλέον κίνητρο“, παραδέχτηκε πρόσφατα ο ταλαντούχος Ισπανός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Στο Grand Slam του Παρισιού δεν βρίσκεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά διά μαγείας, αλλά σίγουρα με απίστευτα γοργούς ρυθμούς. Για την ακρίβεια έχουν περάσει 828 ημέρες από τότε που το παιδί-θαύμα από τη Μούρθια έκανε την πρώτη του νίκη σε ATP τουρνουά (Rio Open), απέναντι στον Άλμπερτ Ράμος, παίκτη που απέκλεισε στον δεύτερο γύρο του φετινού Roland Garros. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο “Καρλίτος” έχει κατακτήσει συνολικά πέντε τίτλους, έχει ανέβει 417 θέσεις στο Ranking της ATP (από τη θέση 423 τον Φλεβάρη του 2020, στο Νο.6) και έχει “σπάσει” ουκ ολίγα ρεκόρ.

Έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της ATP (από το 1990) που κέρδισε τρεις (Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Ζβέρεφ) από τους πέντε κορυφαίους παίκτες της παγκόσμιας κατάταξης στο ίδιο τουρνουά (Madrid Open)Έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που κατακτά δύο Masters 1000, μετά τον Ραφαέλ Ναδάλ το 2005Έγινε ο νεότερος παίκτης που εισέρχεται στο Τop 20 μετά τον Αντρέι Μεντβέντεφ το 1993 και ο νεότερος που φτάνει στο Τop 10 μετά τον Ναδάλ πάλι το 2005Έγινε ο πρώτος παίκτης που αποκλείει τους Ναδάλ και Τζόκοβιτς στο ίδιο χωμάτινο τουρνουάΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η μέχρι τώρα επιτυχία του Ισπανού είναι ξεκάθαρο πως δεν οφείλεται μόνο στο αστείρευτο ταλέντο που διαθέτει, αλλά είναι προϊόν σκληρής δουλειάς και συνεργασίας με έναν άνθρωπο που γνωρίζει όσο λίγοι το άθλημα. Πίσω από το φαινόμενο Αλκαράθ κρύβεται ο Χουάν Κάρλος Φερέρο, ο άνθρωπος που έχει καθοδηγήσει στην επιτυχία και τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ. Για τον 42χρονο, πλέον, προπονητή ο Κάρλος Αλκαράθ αποτελεί το απόλυτο project. Άλλωστε ήταν αυτός που από πολύ νεαρή ηλικία εντόπισε τον 19χρονο σήμερα Ισπανό στη Μούρθια, τον πήρε στην Ακαδημία του και πίστεψε όσον κανείς άλλος στο ταλέντο του.

“Του έχω πει πως έχει δείξει μόλις το 50% όσων μπορεί να πετύχει. Πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή βελτίωση και να μην επαναπαυθεί στην κατάκτηση ενός τίτλου Master ή μιας μεγάλης νίκης“, σημειώνει ο Χουάν Κάρλος Φερέρο, κάτι που βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον 19χρονο: “Έχω ακόμη μπροστά μου πολλούς παίκτες και τουρνουά να κερδίσω. Έχω πολλά πράγματα να ζήσω“.

Η οκταμελής ομάδα του Ισπανού

Ο Χουάν Κάρλος Φερέρο είναι ο άνθρωπος που… φαίνεται, όμως για να φτάσει ο Αλκαράθ στο επίπεδο που βρίσκεται, δουλεύει από… πίσω ένα επιτελείο οκτώ ανθρώπων. Ειδικότερα, ο “Καρλίτος” έχει πέρα από τον Φερέρο, δύο ακόμη προπονητές, τον Άλμπερτ Γιέδο και τον Άλεξ Σάντσεζ, τρεις φυσιοθεραπευτές (Χουάντσο Μορένο, Σέρχιο Ερνάντεζ, Φραν Ρούμπιο), μία ψυχολόγο (Ισαμπέλ Μπαλαγιέρ), ένα γιατρό (Χουάντσο Λόπεθ) και τον μάνατζερ του, ο οποίος συντονίζει τα πάντα, ο Άλμπερτ Μολίνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Επιπλέον, το “Equelite” είναι ένα ακόμη από τα κλειδιά της επιτυχίας, όπως παραδέχεται ο ίδιος. “Στη Βιγιένα θεωρώ τον εαυτό μου μέλος της Ακαδημίας και αυτό με βοηθά να επικεντρωθώ στη δουλειά μου, που είναι το τένις“, αναφέρει ο Αλκαράθ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το παιδί-θαύμα της Ισπανίας από το 2019 έχει επίσημο χορηγό τη Nike, η οποία τον υπέγραψε αντί του Ράφαελ Ναδάλ και τον θεωρεί ως το σύμβολο του μέλλοντος για την εταιρεία. Γι’ αυτό άλλωστε πέρυσι στο Roland Garros τον επέλεξε να φορέσει μία συλλεκτική αμάνικη φανέλα, την οποία λάνσαρε και στο US Open.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η δημιουργία ενός πρωταθλητή δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά στην περίπτωση του Κάρλος Αλκαράθ τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς το ταλέντο του 19χρονου είναι μοναδικό!

Keywords
Τυχαία Θέματα