«Καρέ» στη λίμνη για την ΑΕΚ… (video)

Το πρώτο ημίχρονο στους «Ζωσιμάδες» αποφάσισε για την έκβαση της αναμέτρησης, κόντρα στην άποψη ότι τα παιχνίδια διαρκούν 90 λεπτά. Στην επιβεβαίωση της ρήσης «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», η ΑΕΚ προηγήθηκε στη συμπλήρωση του πρώτου πεντάλεπτου με πέναλτι του Μάνταλου, το οποίο ήταν το πρώτο από τα τέσσερα που σημείωσαν οι φιλοξενούμενοι στο πρώτο μέρος.
Ο ΠΑΣ σε μια από τις χειρότερες βραδιές του στο ελληνικό πρωτάθλημα ούτε το «γκολ της τιμής» μπόρεσε να σημειώσει καθώς στις καθυστερήσεις του ματς ο Μπάρκας απέκρουσε πέναλτι του
Αθανασιάδη.

Τα αρχικά πλάνα
Ο ΠΑΣ ήταν αήττητος στους "Ζωσιμάδες" στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια του με απολογισμό δύο νίκες και δύο ισοπαλίες, έχοντας ηττηθεί τελευταία φορά τον περασμένο Οκτώβριο, από τον Παναιτωλικό. Τον Οκτώβριο είχε καταγραφεί και η τελευταία εκτός έδρας νίκη της ΑΕΚ, καθώς δεν τα κατάφερε στα τρία εκτός έδρας που ακολούθησαν.
Σε σχηματισμό 4-4-2 με ρόμβο στη μεσαία γραμμή παρέταξε ο Γιάννης Πετράκης την ομάδα του. Ο Βελλίδης ήταν στην εστία, Αποστολόπουλος, Τζημόπουλος, Μιχαήλ και Μπουκουβάλας στην άμυνα, ο Λίλα ήταν ο αμυντικός χαφ, Νικολιάς και Παμλίδης οι εσωτερικοί χαφ, ο Γιάκος επιτελικός και δίδυμο στην επίθεση βρέθηκαν ο Κρίζμαν με τον Αθανασιάδη.

3-5-2 από τον Μαρίνο Ουζουνίδη που εμπιστεύθηκε θέση βασικού στον Τάσο Μπακασέτα ο οποίος είχε να αγωνιστεί από τις 24 Νοεμβρίου. Ο Μπάρκας ήταν στην εστία, στην τριάδα των στόπερ οι Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Γκάλο και Χουλτ έπαιξαν στις πτέρυγες, ο Άλεφ ήταν αμυντικός χαφ, κεντρικοί μέσοι ο Μάνταλος με τον Μπακασέτα ενώ στην επίθεση επιχείρησαν ο Λιβάια με τον Πόνσε.

Κυρίαρχη από την αρχή η ΑΕΚ
Η ΑΕΚ προσπάθησε να ανεβάσει από την αρχή το ρυθμό της αναμέτρησης και να ασκήσει πίεση στον ΠΑΣ. Το πολύ γρήγορο προβάδισμα ευνόησε την επιδίωξη των φιλοξενούμενων κι ήρθε στο 5ο λεπτό με την εκτέλεση πέναλτι από τον Μάνταλο. Παράβαση την οποία καταλόγισε ο διαιτητής σε προσπάθεια του Αποστολόπουλου να μαρκάρει τον Πόνσε στην περιοχή της ομάδας του.

Το 1-0 ενίσχυσε την ψυχολογία των φιλοξενούμενων που δέκα λεπτά αργότερα απείλησαν με τον Λιβάια. Ο Κροάτης πλάσαρε από πλάγια, ο Βελλίδης ακούμπησε τη μπάλα όσο χρειαζόταν για να της αλλάξει πορεία και να καταλήξει στο κάθετο δοκάρι. Δεν πέρασε παρά ένα λεπτό μέχρι τη στιγμή που ο Μπακασέτας υπενθύμισε την ικανότητα να απειλεί από μακρινή απόσταση. Ο μέσος της Ένωσης εξαπέλυσε πολύ δυνατό σουτ, το οποίο τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του εξουδετερωμένου Βελλίδη.
Με τη συμπλήρωση του 20λεπτου ο Γκάλο αναπτύχθηκε στην πτέρυγα, έκανε δυνατή σέντρα χαμηλά και ο Μιχαήλ που προσπάθησε να αποτρέψει την τροφοδοσία του Λιβάια έστειλε με τάκλιν τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Τα χειρότερα για τον ΠΑΣ όμως ακόμη δεν είχαν κάνει την εμφάνιση τους. Η ομάδα του Γιάννη Πετράκη επιχείρησε να αντιδράσει, όμως δεν κατάφερε να γίνει απειλητικός. Η ΑΕΚ διαχειρίστηκε εύκολα το προβάδισμα και διεύρυνε ακόμη περισσότερο τη διαφορά στο σκορ στο τέλος του ημιχρόνου.

Ο Πόνσε με δύο κεφαλιές, την πρώτη στο 45ο λεπτό μετά από εκτέλεση κόρνερ του Γκάλο και τη δεύτερη στο δίλεπτο των καθυστερήσεων σε σέντρα του Λιβάια εκτόξευσε το σκορ στο 4-0 και πλημμύρισε το γήπεδο με τις αποδοκιμασίες των φίλων των γηπεδούχων.

Πιο ισορροπημένο κι ήρεμο το δεύτερο μέρος
Με την έναρξη του δεύτερου μέρους οι δύο προπονητές προχώρησαν στην πρώτη του αλλαγή. Ο Πετράκης απέσυρε τον Παμλίδη και πέρασε στη θέση του τον Σιόντη, ενώ ο Ουζουνίδης χρησιμοποίησε τον Τσόσιτς στη θέση του Μπακάκη. Δεν πέρασαν παρά μόλις τρία λεπτά μέχρι την πρώτη μεγάλη στιγμή της ΑΕΚ, η οποία είχε για τρίτη φορά στο ματς την ίδια κατάληξη. Δοκάρι δηλαδή σε σουτ του Χουλτ από το ύψος της περιοχής. Η ΑΕΚ στη συνέχεια «έριξε στροφές», ο ΠΑΣ προσπάθησε να γίνει απειλητικός και ο Κρίζμαν ήταν εκείνος που ήταν ο πιο δραστήριος. Αυτός έβγαλε την πρώτη απειλή με κεφαλιά εκτός εστίας στο 57ο λεπτό κι έβγαλε σε θέση βολής το Νικολιά στο 63ο για τη σημαντικότερη στιγμή των γηπεδούχων με τη μπάλα όμως να καταλήγει στο δοκάρι.

Η ΑΕΚ έμεινε σε χαμηλούς ρυθμούς διαχειριζόμενη το ευρύ προβάδισμα και με το τέλος του 90λεπτου πανηγύρισε και τυπικά την επιστροφή της στις εκτός έδρας νίκες μετά από τρία ματς και σχεδόν τρεις μήνες. Αυτή ήταν η τρίτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα που η ΑΕΚ πέτυχε τέσσερα τέρματα, αλλά η πρώτη εκτός έδρας.

Ο ΠΑΣ θα μπορούσε να πετύχει στις καθυστερήσεις το «γκολ της τιμής» ωστόσο ο Στέφανος Αθανασιάδης που εκτέλεσε το πέναλτι των γηπεδούχων το οποίο είχε καταλογιστεί στο μαρκάρισμα του Τσιγκρίνσκι επί του Κρίζμαν, είδε το Μπάρκα να πέφτει στη γωνιά του και να απομακρύνει τη μπάλα.

Διαιτητής: Στέφανος Κουμπαράκης

Κίτρινες: Αθανασιάδης (3’), Κρίζμαν (10’) – Μπακασέτας (5’), Οικονόμου (42’)
Κόκκινες:

ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης - Αποστολόπουλος, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Μπουκουβάλας – Παμλίδης (46’ Σιόντης), Λίλα, Νικολιάς (76’ Νάουμετς), Γιάκος (82’ Ξύδας) - Αθανασιάδης, Κριζμάν (4-4-2)

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας - Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης (46’ Τσόσιτς) - Γκάλο, Μπακασέτας (68’ Κρίστισιτς), Άλεφ, Μάνταλος, Χουλτ – Πόνσε (80’ Μπογιέ), Λιβάια (3-5-2)
.
Keywords
Τυχαία Θέματα