Καμαρωτός στην κορυφή! (video)

Ο Ολυμπιακός στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» νίκησε την ΑΕΚ 2-0 με γκολ των Σεμέδο (9’), Καμαρά (77’) κι επέστρεψε στην κορυφή της βαθμολογίας, σ’ ένα ματς που ήταν αφιερωμένο στη Μυρτώ. Για τους «ερυθρόλευκους» ακυρώθηκε γκολ στο πρώτο ημίχρονο έπειτα από τη χρήση VAR για χέρι στο ξεκίνημα της φάσης.

Δείτε εδώ τα καλύτερα
στιγμιότυπα του ντέρμπι.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Πέδρο Μαρτίνς επεφύλασσε εκπλήξεις στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού και στο 4-3-3 για το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος τεχνικός επέλεξε κάτω απ' τα δοκάρια τον Σα, στο κέντρο της άμυνας τους Σεμέδο, Καμαρά, αριστερά ο Τσιμίκας, δεξιά ο Ομάρ, στον άξονα οι Μπουχαλάκης, Γκιγιέρμε και Καμαρά, δεξιά ο Σουντανί, αριστερά ο Ποντένσε και στην κορυφή ο Ελ Αραμπί. Στόχος η ταχύτητα σε συνάρτηση με την αποτελεσματικότητα.

Ο Νίκος Κωστένογλου, πιστός στο 4-2-3-1 εσχάτως, αντιμετώπισε την απουσία του Μάνταλου με την τοποθέτηση του Μάνταλου στο αρχικό σχήμα. Μπροστά από τον Τσιντώτα τοποθετήθηκαν οι Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Λόπεζ. Για τη θέση των αμυντικών χαφ επιλέχθηκαν οι Σιμόες – Γαλανόπουλος. Μεσοεπιθετικά, ο Λιβάγια ξεκίνησε στον άξονα αλλά με σαφείς εντολές να πλαισιώνει στις πτέρυγες εναλλάξ τους Ντέλετιτς και Αλμπάνη, ενώ ο Ολιβέιρα ήταν στην κορυφή.

Η ορμή του έδωσε το προβάδισμα

Ο αγώνας ξεκίνησε με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση καθώς ήταν αφιερωμένος στην άτυχη φίλη της ΑΕΚ Μυρτώ που καθημερινά δίνει σκληρή «μάχη» προκειμένου να επιστρέψει σε ομαλούς ρυθμούς ζωής. Προσκεκλημένη του Ολυμπιακού και με συνοδό την Τόνια, επίσης γυναίκα με ειδικές ικανότητες, οδήγησαν τις ομάδες στον αγωνιστικό χώρο για την έναρξη του αγώνα και παράλληλα με την προβολή ενός βίντεο που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση, εισέπραξε το θερμότατο χειροκρότημα όλων των ανθρώπων που βρέθηκαν στις κερκίδες του «Γ. Καραϊσκάκης».

Οι ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς μπήκαν με δύναμη, ορμή κι αποφασιστικότητα από το ξεκίνημα του αγώνα. Διακρίνοντας την αδυναμία στο χώρο μπροστά από την περιοχή ο Πορτογάλος τεχνικός έδωσε ρητή εντολή στον Καμαρά να απειλεί όσο πιο συχνά μπορούσε με σουτ με την αρχή να γίνεται – μόλις – στο 8ο λεπτό. Από τη φάση αυτή προήλθε το κόρνερ, οι αμυντικοί της Ένωσης ενώ είχαν τη δυνατότητα καθυστέρησαν ν’ απομακρύνουν, επωφελήθηκε ο Σουντανί που με «τσίμπημα» της μπάλας τροφοδότησε τον Σεμέδο για το 1-0. Ο Ολυμπιακός θέλησε να εκμεταλλευτεί το γρήγορο γκολ πιέζοντας ψηλά, δίχως όμως να πάρει κάτι πιο ουσιαστικό.

Η αντίδραση της ΑΕΚ ήρθε στι 16’ όταν ο Ολιβέιρα από δύσκολη θέση κι υπό την πίεση του Παπαδόπουλου έπιασε δυνατό σουτ με τον Σα να διώχνει ενστικτωδώς σε κόρνερ και στη συνέχεια της φάσης τον Αλμπάνη πιάνει το εντός περιοχής σουτ και ν’ αστοχεί απελπιστικά. Παρόμοια στιγμή είχε ο Πορτογάλος επιθετικός της ΑΕΚ τέσσερα λεπτά μετά με την ίδια ωστόσο κατάληξη. Οι γηπεδούχοι είχαν την κυριαρχία με το ποσοστό κατοχής να ξεπερνά το 60% και στο 25’ ένα τραγικό λάθος συνεννόησης ανάμεσα σε Βράνιες και Τσιντώτα έδωσε την ευκαιρία στον Ελ Σουντανί να στείλει την μπάλα στα δίχτυα αλλά με τη χρήση του VAR το γκολ ακυρώθηκε για χέρι του Γκιγέρμε στο ξεκίνημα της φάσης.

Οι ποδοσφαιριστές του κ. Κωστένογλου αρχικά έδειξαν μια προτίμηση ν’ αναπτύσσονται από τη δεξιά πλευρά, στη συνέχεια όμως διαφοροποίησαν την τακτική τους περνώντας από την αριστερή πτέρυγα. Κύριο χαρακτηριστικό η πληθώρα προσωπικών μονομαχιών που κράτησαν το ενδιαφέρον – κυρίως – εκτός περιοχής.

Η τρίτη και ... «φαρμακερή» του Καμαρά

Στο δεύτερο μέρος μπορεί οι ομάδες να μην μπήκαν με διαφοροποιήσεις στις συνθέσεις τους αλλά το σίγουρο είναι πως εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο με πολύ περισσότερη ενέργεια, πάθος και δύναμη σε σχέση με το πώς είχαν ολοκληρώσει το πρώτο ημίχρονο. Από τις πρώτες φάσεις ήταν διακριτό πως το ματς πήγε στη δύναμη και στις προσωπικές μονομαχίες.

Κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις δυο πολύ καλές στιγμές, μια για κάθε ομάδα σε διάστημα δύο λεπτών. Στο 47’ ο Σα προλαβαίνει τον Ολιβέιρα που έβγαινε μόνος του, ενώ δύο λεπτά μετά ο Τσιντώτας λέει «όχι» σε δυνατό σου του Ομάρ στην κλειστή του γωνία, φάση που προήλθε από εξαιρετική λόμπα του Καμαρά. Αίφνης ο ρυθμός έγινε πολύ πιο γρήγορος με πληθώρα διεκδικήσεων κυρίως στο χώρο του κέντρου. Στο 58’ ο Σιμάο αντικατέστησε τον «κιτρινισμένο» Γαλανόπουλο, σε μια προσπάθεια να «φρεσκαριστούν» τα ταλαιπωρημένα χαφ, ενώ λίγα λεπτά μετά ο κ. Μαρτίνς «απάντησε» με τον Μασούρα αντί του Σουντανί προκειμένου να διατηρήσει την πίεση ψηλά με το χώρο του κέντρου να ελέγχεται από τριάδα των χαφ.

Στο 62’ ο Σιμάο μιμήθηκε τον Καμαρά και με δυνατό ευθύβολο σουτ εκτός περιοχής κατέγραψε σημαντική ευκαιρία! Στο 65’ ο Καμαρά, με τον ίδιο τρόπο έβαλε δύσκολα στον Τσιντώτα που με υπερένταση έδιωξε σε κόρνερ. Ένα λεπτό μετά ο Βέρντε πέρασε αντί του Ντέλετιτς κι ένα λεπτό μετά ο Ιταλός έπιασε δυνατό σουτ εντός περιοχής με την μπάλα να περνάει άουτ! Στο 69’ ο Καμαρά απειλεί εκ νέου με τον ίδιο τρόπο και πάλι ο Τσιντώτας έδιωξε σε κόρνερ. Στο 70’ ο Ελ Αραμπί παραχώρησε τη θέση του στον Γκερέρο και στο 72’ ο Γιακουμάκης αντί του Αλμπάνη.

Με την μπάλα να είναι διαρκώς πάνω – κάτω εξυπηρετώντας το παιχνίδι των γηπεδούχων ήρθε η φάση του 77’ με τον Καμαρά αυτή τη φορά να πιάνει φαλτσαριστό σουτ και τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ να μην καταφέρνει ν’ αποσωβήσει το γκολ.

Εξέλιξη που επηρέασε σημαντικά και τις δύο ομάδες για το υπόλοιπο της αναμέτρησης. Η τελευταία καλή στιγμή ήταν στο 89’ με ατομική προσπάθεια του Γκερέρο, το διαγώνιο σουτ του οποίου έφυγε άουτ.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ζόρζε Σόουζα (Πορτογαλία)

ΒΟΗΘΟΙ

Αλβάρο Μεσκίτα (Πορτογαλία)
Νούνο Μάνσο (Πορτογαλία)

ΤΕΤΑΡΤΟΣ

Σκουλάς Εμμανουήλ (Θεσσαλίας)

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

Ολυμπιακός (Π. Μαρτίνς) (4-3-3): Σα, Τσιμίκας, Σεμέδο, Παπαδόπουλος, Ομάρ, Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης (89’ Λοβέρα), Καμαρά, Σουντανί (60’ Μασούρας), Ποντένσε, Ελ Αραμπί (70’ Γκερέρο).

ΑΕΚ (Ν. Κωστένογλου) (4-2-3-1): Τσιντώντας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Λόπες, Σιμόες, Γαλανόπουλος (58’ Σιμάο), Ντέλετιτς (76’ Βέρντε), Λιβάγια, Αλμπάνης (72’ Γιακουμάκης), Ολιβέιρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα