Κακοκαιρία: Ένας νεκρός και μια αγνοούμενη στην Κρήτη – Συνεχίζονται τα επικίνδυνα φαινόμενα [εικόνες]
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία το απόγευμα του Σαββάτου 15/10, με ισχυρές βροχοπτώσεις να καταγράφονται στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και κυρίως στην Κρήτη.
Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου το Ηράκλειο όπου ένας 50χρονος έχασε τη ζωή του και μία γυναίκα αγνοείται, όταν το ΙΧ παρασύρθηκαν από τα νερά ορμητικών χειμάρρων κατά τη διάρκεια ξαφνικής πλημμύρας.
Πολλά τα προβλήματα και στην Ανατολική Κρήτη
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την πιθανότητα βροχόπτωσης βάσει δορυφορικών παρατηρήσεων και με κόκκινες κουκίδες παρουσιάζονται οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που κατέγραφαν υετό στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 15/10, κατά τη μέγιστη ένταση των βροχοπτώσεων.
Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατανομή του ύψους βροχής στην Κρήτη και τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφονται στην Κρήτη μέχρι τις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου 15/10*:
Ο καιρός αύριο ΚυριακήΤην Κυριακή 16 Οκτωβρίου αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. θερμοκρασία σε μικρή άνοδο με εξαίρεση την Κρήτη. Άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά, βροχές αναμένονται στην Κρήτη οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά του νησιού ενώ στα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες έως το πρωί θα είναι τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση από το μεσημέρι. Νεφώσεις αναμένονται στη Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο και Αιγαίο οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν κυρίως στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 2 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 8 έως 22, στη Θεσσαλία από 10 έως 21, στην Ήπειρο από 9 έως 22, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 11 έως 21, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο από 10 έως 24, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 22, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες από 15 έως 21, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 16 έως 26 και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις έως το μεσημέρι ενώ μετά θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Στον νομό Θεσσαλονίκης θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Συνεχίζουνται οι έρευνες για τον εντοπισμό της αγνοούμενηςΣυνεχίζουν να επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό μίας αγνοούμενης στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, καθώς και για τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές Σητεία, Ιεράπετρα, Λιβάδια και Άγιο Ιωάννη Λασιθίου, Αγία Πελαγία, Λυγαριά και στο Ηράκλειο, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
“Όλες οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν κυρίως στις περιοχές Σητεία, Ιεράπετρα, Λιβάδια και Άγιο Ιωάννη Λασιθίου, Αγία Πελαγία, Λυγαριά και στο Ηράκλειο, μεταξύ άλλων, και για τον εντοπισμό μίας αγνοούμενης στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι δεν έχουν αναφερθεί άλλοι αγνοούμενοι μέχρι αυτή την στιγμή. Όπως είπε, σήμερα λίγο πριν από το μεσημέρι, εκδηλώθηκαν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης και υπογράμμισε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα.
“Η σφοδρότητα του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο υπερέβη τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας ήταν ήδη σε επιφυλακή. Σε συνέχεια έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ και άμεσα επιχείρησαν στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν αυτά τα φαινόμενα”, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.
Επιπλέον, ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι πυροσβέστες ανέσυραν έναν άντρα 50 ετών χωρίς τις αισθήσεις από ιδιωτικό αυτοκίνητο στην ακτή της Αγίας Πελαγίας, ενώ σώες απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες στην περιοχή της Λυγαριάς. Ακόμη, σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν από πυροσβεστικές δυνάμεις 30 άτομα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, εκ των οποίων 9 από τον αρχαιολογικό χώρο της Σητείας μεταξύ τους και 2 παιδιά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η κακοκαιρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν μετατοπιστεί στην ανατολική Κρήτη και ήδη εκδηλώνονται βροχοπτώσεις σε Κάρπαθο και Κάσο. “Σε αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων βρίσκονται όλες οι δυνάμεις μας σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Καστελόριζο”, υπογράμμισε.
“Από την περασμένη Πέμπτη που εκδόθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες για την επερχόμενη επιδείνωση του καιρού και στην Κρήτη. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας επικοινώνησε από χθες, Παρασκευή, με τις Περιφέρειες και όλους τους δήμους των περιοχών αυτών, τηρώντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας μετά από σχετική διαβούλευση με την Περιφέρεια Κρήτης, όλα τα φαράγγια στο νησί έκλεισαν προληπτικά από χθες. Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την εκδήλωση τυχόν έντονων καιρικών φαινομένων”, κατέληξε.
Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Ρόδου και της ΧάλκηςΜήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε πριν από λίγο στους κατοίκους της Ρόδου, της Χάλκης και του Καστελόριζου, προειδοποιώντας για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Ενεργοποίηση 112. Πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο σε Ρόδο, Χάλκη και Καστελόριζο. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις – Ακολουθείτε οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας
ΠΗΓΗ: THETOC
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Ραγδαίες εξελίξεις - Τι συνέβη με τον Ηλία Μίχο στις φυλακές Γρεβενών
- Σεπόλια: Ξέσπασε σε κλάματα ο 33χρονος – «Δεν ήξερα ότι είναι 12χρονη»
- Τρέλανε τους πάντες η Τάμτα - Απίστευτο τι φόρεσε σε βάφτιση (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)
- «Βράζουν» στην ΑΕΚ με τη διαιτησία
- Ο Μπέικον έβαλε... φωτιά φωνάζοντας «Παναθηναϊκός» (vid)
- Επιτέλους, το είπε: Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί με απλά λόγια τι συμβαίνει πια με τον κορωνοϊό
- Ολυμπιακός: Η δοκιμή για Μπα, ο Άβιλα και η έκπληξη στον άσο
- Ολυμπιακός: Οι σκέψεις του Μίτσελ για το ντέρμπι με ΠΑΟΚ
- NBA: Ο Ντικέμπε Μουτόμπο διαγνώσθηκε με όγκο στον εγκέφαλο
- Καρδίτσα: Ο ξέφρενος πανηγυρισμός του Μπέιτμον μετά από το buzzer beater
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Novasports
- Ολυμπιακός: Οι σκέψεις του Μίτσελ για το ντέρμπι με ΠΑΟΚ
- Γουλβς – Νοτ. Φόρεστ 1-0: Νίκη “οξυγόνο” (hls)
- Τορίνο – Γιουβέντους 0-1 : Ο Βλάχοβιτς απέδωσε ποδοσφαιρική «δικαιοσύνη» (hls)
- Παναθηναϊκός: Με αυτοπεποίθηση και παράδοση για το “8×8” στη Λαμία
- Έκκληση Μαύρου: “Ας λείψουν αυτά που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την έδρα μας”
- Άστερας Τρίπολης: Με τρεις απουσίες οι Αρκάδες θα υποδεχθούν τον Παναιτωλικό
- Τορίνο – Γιουβέντους 0-1 : Ο Βλάχοβιτς απέδωσε ποδοσφαιρική «δικαιοσύνη»!
- ΑΕΚ: Μέσα ο Στάνκοβιτς, έμειναν εκτός τρεις (pic)
- Έκκληση Μαύρου: “Ας λείψουν αυτά μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την έδρα μας”
- ΠΑΟΚ-Άρης 88-66: «Στάση» Πυλαίας και ευρεία νίκη
- Τελευταία Νέα Novasports
- Κακοκαιρία: Ένας νεκρός και μια αγνοούμενη στην Κρήτη – Συνεχίζονται τα επικίνδυνα φαινόμενα [εικόνες]
- Τότεναμ-Έβερτον 2-0: Εύκολη νίκη με τον 400ρη Κέιν (hls)
- Λυκογιάννης: «Να κρατήσουμε τον κόσμο κοντά μας»
- Λειψία-Χέρτα 3-2: Νίκησε η Λειψία, εντυπωσίασε στο 2ο ημίχρονο η Χέρτα (hls)
- Καστρίτης: «Είμαστε στεναχωρημένοι, στηρίζουμε τους νέους παίκτες»
- Τότεναμ-Έβερτον 2-0: Εύκολη νίκη με τον 400ρη Κέιν
- Παναιτωλικός: Αποστολή για Πρωτάθλημα και Κύπελλο
- ΠΑΟΚ-Άρης 88-66: «Στάση» Πυλαία και ευρεία νίκη
- Λειψία-Χέρτα 3-2: Νίκησε η Λειψία, εντυπωσίασε στο 2ο ημίχρονο η Χέρτα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Πανιώνιος - Μλάντοστ 7-6: Μάγκες «κυανέρυθροι» πέρασαν στην 3η προκριματική φάση του Champions League
- Ιωνικός: Θλάση ο Κάνιας
- Basket League: Το ντέρμπι ο ΠΑΟΚ, ιστορική νίκη για Καρδίτσα - Το 2/2 η ΑΕΚ
- Υποθήκη για πρόκριση ο ΝΟ Βουλιαγμένης, 15-2 την Πρίμορατς
- Ρόκετς: Παρελθόν οι Χένρι και Κόλεϊ-Στάιν
- Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία οι δήμοι στα Δωδεκάνησα
- Άρης: Τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε ο Μαντσίνι
- LEN Euro Cup: Πρόκριση για ΠΑΟΚ, αποκλεισμός για Υδραϊκό και Απόλλωνα
- Αποκλείστηκε από το Euro Cup ο Απόλλων, συνεχίζει στο Challenger League