Ισπανία: Ακινητοποιήθηκε πλοίο ελληνικών συμφερόντων – Μετέφερε 4,5 τόνους κοκαΐνης

Στα χέρια των ισπανικών Αρχών έχει πέσει φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντων, στο οποίο εντοπίστηκαν 4,5 τόνοι κοκαΐνης καθώς έπλεε ανοιχτά των Κανάριων Νήσων.

Σύμφωνα με την ισπανική ιστοσελίδα Eldia es Tenerife και τον έγκυρο ιστότοπο Trade Wind, το πλοίο Blume (κατασκευής 2005) ακινητοποιήθηκε την Τρίτη (17/1) 193 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφε, την πρωτεύουσα των Καναρίων Νήσων.

Το πλοίο με σημαία Τόγκο φέρεται να έπλεε με απενεργοποιημένο το σήμα εντοπισμού AIS. Η τελευταία

ενημέρωση έγινε στις 17 Ιανουαρίου. Το Blume είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Σάντος στη Βραζιλία, στις 20 Δεκεμβρίου. Ο προορισμός του ήταν η Ρίγα στη Λετονία.

Μετά από κοινή επιχείρηση της Αστυνομίας και των τελωνειακών αρχών, το πλοίο ακινητοποιήθηκε κοντά στα Κανάρια Νησιά. Αν και αρχικά υπολογίστηκε ότι μετέφερε 3 τόνους κοκαΐνης, αφού ζυγίστηκαν τα δέματα διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για 4,5 τόνους.

Συνελήφθησαν 15 άτομα

Σύμφωνα με το ισπανικό δημοσίευμα συνελήφθησαν συνολικά 15 άτομα. Η παρέμβαση κατέστη δυνατή χάρη στις υπηρεσίες πληροφοριών της ισπανικής αστυνομίας, και συγκεκριμένα του Κέντρου Ναυτικής Ανάλυσης και Επιχειρήσεων για τη Διακίνηση Ναρκωτικών (MAOC).

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από πράκτορες της Μονάδας Ναρκωτικών και Οργανωμένου Εγκλήματος (Udyco) της Εθνικής Αστυνομίας της Santa Cruz de Tenerife, της Ομάδας Οργανωμένου Εγκλήματος (ECO-Canarias) της Πολιτικής Φρουράς και επαγγελματίες της φορολογικής διοίκησης, καθώς και από κεντρικές μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι τρεις τόνοι κοκαΐνης θα έφταναν στην τιμή των 180 εκατομμυρίων ευρώ στη λιανική αγορά, αναφέρει το Eldia.

Ιστορικό ακινητοποιήσεων έχει το Blume

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, το μικρό φορτηγό έχει βεβαρυμμένο ιστορικό, καθώς πέρυσι είχε ακινητοποιηθεί τουλάχιστον δύο φορές από λιμενικές αρχές για σειρά παραβάσεων.

Η πρώτη φορά ήταν στην Τουρκία, όπου και, σύμφωνα με το Equasis, διαπιστώθηκαν 45 παραβάσεις, εκ των οποίων έλλειψη πιστοποιητικού καταχώρισης σημαίας, ληγμένος πυροσβεστικός εξοπλισμός και σφάλματα στον εξοπλισμό φιλτραρίσματος λαδιού. Στη συνέχεια, το Blume κρατήθηκε και στη Ρωσία, τον Ιούλιο, με 25 παραβάσεις, μεταξύ των οποίων και παραβάσεις που αφορούν τις σωσίβιες λέμβους.

Η διεθνής βάση δεδομένων της ποντοπόρου ναυτιλίας Equasis αναφέρει ως ιδιοκτήτη του Blume τη Rentoor Chartering και ως διαχειριστή την εδρεύουσα στην Ελλάδα Dignatio Corp, η οποία το έχει καταχωρημένο ως μοναδικό της πλοίο.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα