Ηρακλής: “Εφυγε” ο 98χρονος Φώτης Πετρίδης (pics)

Ηρακλής: “Εφυγε” ο 98χρονος Φώτης Πετρίδης (pics)gpagosΤρί, 11/03/2020 - 20:39

Μια εμβληματική μορφή, ένας ακούραστος εργάτης του Ηρακλή, ένας αγνός υπηρέτης του Συλλόγου έφυγε από τη ζωή. Ο Φώτης Πετρίδης μια θρυλική μορφή του Ηρακλή έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 χρόνων. 

Ήταν για πάντα δίπλα στον Ηρακλή.

Δίπλα σε όλους. Να βοηθήσει πάντα. Να τρέξει για τον αγαπημένο του Ηρακλή. Με το παπάκι του, με το μπλε κασελάκι πίσω, να είναι πάντα ενεργός όσα χρόνια κι αν είχαν περάσει. 

Δίπλα στους παίκτες, στην ομάδα. Έπαιζε μπουζουκάκι. Κι αρκετές φορές ήταν που σε ένα γραφειάκι -εκεί στην περιοχή των “Χορτατζήδων”- οι παίκτες του Ηρακλή μαζεύονταν μετά την προπόνηση για να χαλαρώσουν με κουβεντούλα και με τον αγαπημένο τους, μπάρμπα-Φώτη να παίζει του μπουζούκι του. 

Αγαπούσε τον στίβο. Πριν μερικά χρόνια είχε πάρει μέρος στον νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης και σε ηλικία 94 χρόνων ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία δρομέας, πήρε μέρος στον Δρόμο υγείας και Δυναμικού βαδίσματος 5.000 μ.

Είχε γεννηθεί στο Ικόνιο, της Μικράς Ασίας, το 1922. Ηρθε στην Ελλάδα. Ήταν στον πόλεμο του 1940 στην Πίνδο.

Πριν από μερικά χρόνια σε συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα “Δημοκρατία” είχε πει: “Γεννήθηκα μαχητής, πέρασα μαζί με την οικογένεια μου δύσκολα χρόνια, ανέχεια, φτώχεια. Δούλεψα στις οικοδομές, έκανα τα πάντα”. 

Ήταν αθλητής στον στίβο του Ηρακλή. Και αργότερα, στο πέρασμα των χρόνων, είχε πάρει και πρωτιές στους Βαλκανικούς Αγώνες (αναδείχθηκε Βαλκανιονίκης το 2014) των βετεράνων αθλητών του στίβου. Είχε πει: “Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου τρέχω! Ήμουν αθλητής του Ηρακλή, τον αγαπώ αυτόν τον σύλλογο και φυσικά την Εθνική Ελλάδας. Θα συνεχίσω να τρέχω. Μέχρι πότε; Μέχρι τη… Δευτέρα Παρουσία”. 

Το 2015, κι ενώ ετοιμαζόταν να πάρει μέρος σε έναν ακόμη αγώνα είχε πει: “Θέλω κάποια φορά να συμμετάσχω στον Μαραθώνιο. Είναι ο μοναδικός δρόμος του αγωνιστικού προγράμματος που δεν έχω τρέξει. 

Στα νιάτα μου ήμουν Μαραθωνοδρόμος και έτρεχα ακόμα και 50, 60, 70 χιλιόμετρα. Ακόμα και σήμερα, καθημερινά τρέχω ή περπατάω επτά - οκτώ χιλιόμετρα. Για αυτό πιστεύω ότι μπορώ να “βγάλω” αισίως την απόσταση του Μαραθωνίου. Αν το τολμήσω και το καταφέρω, θα χαρώ πολύ εγώ, αλλά θα χαρούν και τα δισέγγονά μου που θα με βλέπουν!”.

Το 2015 είχε συμμετάσχει στον Δρόμο 10.000μ. και τερμάτισε σε χρόνο 2:15:43 (!). Τότε είχε δηλώσει: “Ηταν πολύ καλή η κούρσα. Δεν είχα πρόβλημα να καλύψω τα 10.000 μ., είναι μια απόσταση που τη “βγάζω” καθημερινά, έστω και σε πιο ίσιο οδόστρωμα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν σ’ αυτή τη γιορτή, αλλά και στον διοργανωτή, τον Μ.Ε.Α.Σ. Τρίτων, που παρακινεί τον κόσμο να φροντίζει την υγεία του μέσα από το τρέξιμο και το περπάτημα. Όλοι χαίρονται τέτοιους αγώνες και μακάρι ο κόσμος που συμμετέχει να γίνεται κάθε φορά περισσότερος”.

Σημαιοφόρος στη Σμύρνη και χρυσά στη σφαίρα και στον δίσκο

Το 2012, στους Βαλκανικούς Αγώνες των Βετεράνων Αθλητών μπήκε στο στάδιο της Σμύρνης σημαιοφόρος της αποστολής. Δεν ήταν μόνο αθλητής δρόμων. Σε εκείνους τους αγώνες ο Φώτης Πετρίδης πήρε δύο χρυσά, στη σφαίρα και στο δίσκο.

Σε συνέντευξή του στο Pontos-news.gr είχε πει τα εξής: “Ξεκινούσα τη δουλειά μου στις 7:00 το πρωί στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, αλλά πήγαινα από τις 6:00 κι έτρεχα, για να αθληθώ. Η γυμναστική και η άθληση με βοήθησαν να παραμένω… ακμαίος στην ηλικία μου. Δεν αισθάνομαι τα χρόνια μου. Όσο υπάρχω στη ζωή θα αθλούμαι, και θα φροντίσω να υπάρχω όσο περισσότερο γίνεται. Δεν ξέρω τι θα πει τσιγάρο και είμαι λιτοδίαιτος”.

Κι ακόμη είπε: "Από μένα πέρασαν όλοι οι μεγάλοι Έλληνες αθλητές του στίβου. Ο δρομέας ταχύτητας και πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο εμποδιστής Θανάσης Μήλιος, ο επικοντιστής Χρήστος Παπανικολάου, η δισκοβόλος Τασούλα Κελεσίδου, η Βούλα Πατουλίδου. 

Η Βούλα με έχει σαν πατέρα της. Πήγα στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης μαζί της, για να την εμψυχώνω. Οι Ισπανοί με στραβοκοιτούσαν, επειδή φώναζα πάρα πολύ. Μεγάλη εμπειρία ήταν και η για πολλά χρόνια συναναστροφή μου με το μεγαλύτερο προπονητή στίβου στην Ελλάδα, τον Νίκο Ζαχαριάδη".

Ο Φώτης Πετρίδης, ένας σπουδαίος άνθρωπος με πλούτο ψυχής, έφυγε από τη ζωή έχοντας κερδίσει την αγάπη του κόσμου με τον ίδιο να παραδίδει μαθήματα ανιδιοτελούς αγάπης προς τον σύλλογο που αγάπησε, τον Ηρακλή

Ο Γ.Σ. Ηρακλής στη σχετική δημοσίευση αναφέρει τα εξής: 

“Ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Φώτη Πετρίδη, που έφυγε από τη ζωή.

Υπήρξε ένας πραγματικός εργάτης της κυανόλευκης ιδέας για εννιά δεκαετίες, σαν αθλητής στίβου καθώς και ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ. Ο γηραιότερος δρομέας στα 5.000μ. του νυχτερινού ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε 20.000 συμμετέχοντες, αναμφίβολα θα είναι μια από τις θρυλικότερες μορφές του ΗΡΑΚΛΗ.

Καλό ταξίδι”.

 

Ερασιτέχνης Ηρακλής Off Off gpagos Off Off Ο Φώτης Πετρίδης ένας αγνός υπηρέτης του Ηρακλή έφυγε από τη ζωή-Η ανακοίνωση από τον Γ.Σ.-Μέχρι το 2012 στα 90 του χρόνια έπαιρνε χρυσά στους Βαλκανικούς Αγώνες Article publish on Τρί, 11/03/2020 - 20:39 Article hide updated date Off Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα