Ιωνικός-ΠΑΟΚ 0-3: Πιο πειστικός από ποτέ! (hls)

Ο ΠΑΟΚ εξαργύρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια από τις καλύτερες – αν όχι την καλύτερη – εμφάνισή του φέτος επικρατώντας του Ιωνικού στη Νεάπολη 3-0!

Τα πλάνα των προπονητών

Χωρίς τον Άοσμαν, που παραμένει τιμωρημένος για πειθαρχικό παράπτωμα ο Ιωνικός, σε σχηματισμό 4-3-3 και χωρίς εκπλήξεις στις επιλογές του ο Δημήτρης Σπανός, πλαισιώνοντας τον Μάντζη με δύο γρήγορους εξτρέμ να τον πλαισιώνουν και προφανή στόχο να «χτυπήσουν» στην αντεπίθεση.

Αιφνιδίασε ο Ραζβάν Λουτσέσκου που για πρώτη φορά άφησε τον

Ντάντας στον πάγκο, πέρασε τον Φελίπε Σοάρες στη θέση του, επανέφερε τον Ντόουγκλας στο αρχικό σχήμα αντί του Ελ Καντουρί κι επέλεξε τον Νάσμπεργκ αντί του απόντος Κοτάρσκι. Παρέμειναν εκτός οι Βιεϊρίνια, Λύρατζης, Τσαούσης, Κούρτιτς, Νάρεϊ. Το 4-2-3-1 έδωσε τη θέση του στο 4-3-3 με δύο «οκτάρια» ψηλά να εναλλάσσονται τους Ντόουγκλας–Φελίπε Σοάρες και τον Σβαμπ στη βάση αυτού του ισοσκελούς τριγώνου

Το καλύτερο κι αποτελεσματικότερο ημίχρονο του «Δικεφάλου»

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά ο Π.Α.Ο.Κ. έδειξε πως έπαθε κι έμαθε από τον αντίστοιχο περσινό αγώνα, μπήκε με πάθος κι αποφασιστικότητα, πήρε τον έλεγχο του αγώνα και για σημαντικό χρονικό διάστημα έκανε τα πάντα σωστά πλην της τελικής επιλογής. Σωστές και καίριες τοποθετήσεις, πρώτοι οι ποδοσφαιριστές του πάνω στις δεύτερες μπάλες, ιδανικές αλληλοκαλύψεις και σωστές αποστάσεις μ’ επιδραστικότητα τόσο στη δημιουργία όσο και στην κάλυψη.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν από νωρίς οι γηπεδούχοι να κλειστούν στο μισό του γηπέδου, δημιουργώντας πυκνή συνοχή και στόχο να μην επιτρέψουν τις συνεργασίες – τουλάχιστον – από τον άξονα. Την ίδια στιγμή όμως έμοιαζαν ανήμποροι να βγάλουν αντίδραση στην πίεση που εφήρμοσε η ομάδα του κ. Λουτσέσκου από τα πρώτα μέτρα της αντίπαλης περιοχής, υποχρεώνοντάς τους σε διαδοχικά λάθη μ’ εξαίρεση φάση στο 12’ στην οποία ο Σάκιτς απείλησε με δυνατό σουτ από τα όρια της περιοχής και τον Ίνγκασον να διώχνει – με κεφαλιά – σε κόρνερ αλλά και στο 25’ όταν ο Κοτάρσκι σταμάτησε τον Ελευθεριάδη σε τετ α τετ αλλά τη φάση να σταματάει με τον Μάντζη να υποδεικνύεται σε αντικανονική θέση.

Είναι αλήθεια πως ο «Δικέφαλος» έδειξε υπομονή στο παιχνίδι του, κυκλοφορώντας την μπάλα, ελέγχοντας τον ρυθμό και ηρεμώντας το παιχνίδι όποτε το έκρινε απαραίτητο, δοκιμάζοντας να προσεγγίσει την αντίπαλη περιοχή με κάθε τρόπο, είτε από τις πτέρυγες, είτε από τον άξονα. Διαρκείς ήταν κι οι εσωτερικές κινήσεις, με τον Κωνσταντέλια να συγκλίνει στο κέντρο, τον Ζίβκοβιτς να μεταφέρεται αριστερά και τον Σάστρε να αξιοποιεί τον διάδρομο που δημιουργούνταν από την πλευρά του με την κάλυψη των χαφ και του Ίνγκασον.

Επίσης, ο Φελίπε Σοάρες ξεκίνησε μεν το ματς στο πλευρό του Σβαμπ πολύ γρήγορα όμως ανέβηκε στην ευθεία του Ντόουγκλας αυξάνοντας την πίεση προς την περιοχή του Ιωνικού. Μια εικόνα που απέδωσε καρπούς στο 27’ όταν σε μια ωραία συνεργασία από την αριστερή πλευρά των Κωνσταντέλια-Ράφα Σοάρες, ο Πορτογάλος έκανε το γύρισμα από αριστερά, ο συνεπίθετός του, Φελίπε έκανε την κάθετη κίνηση και με ωραίο πλασέ άνοιξε το σκορ.  

Εξέλιξη που κλόνισε την πεποίθηση των γηπεδούχων κι αύξησε κατακόρυφα την αντίστοιχη των φιλοξενούμενων βγάζοντάς τους από την εύθραυστη ισορροπία του 0-0. Το θετικό για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους ποδοσφαιριστές του ήταν πως τη χαρά-ικανοιποίηση του γκολ δεν τη διαδέχτηκε εφησυχασμός. Τουναντίον, άπαντες συνέχισαν στον ίδιο – πιθανόν και πλέον έντονο – ρυθμό με αποτέλεσμα στο 34’ ο Κωνσταντέλιας να εκμεταλλευτεί το λάθος του Τσιγκρίνσκι τροφοδοτώντας τον Ολιβέιρα. Ο Πορτογάλος όντας 3-4 μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή από ελαφρώς πλάγια θέση δεν το σκέφτηκε πολύ κι εξαπέλυσε έναν «κεραυνό» στέλνοντας την μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας του Χουτεσιώτη για το 0-2!

Λίγα λεπτά μετά, την ώρα που ο Ιωνικός προσπαθούσε να πάρει μέτρα στο γήπεδο, ο Π.Α.Ο.Κ. έβγαλε ταχύτατη αντεπίθεση με κάκιστο τελείωμα ένα άστοχο σουτ του Ζίβκοβιτς που εξόργισε τον κ. Λουτσέσκου. Με την ολοκλήρωση του Α’ μέρους ο «Δικέφαλος» κατέγραψε άλλη μία ευκαιρία με τον Ντόουγκλας να βρίσκει στο δεύτερο δοκάρι τον Σβαμπ την κεφαλιά του οποίου μπλόκαρε ο Χουτεσιώτης.

Με το γκάζι «πατημένο» μέχρι τέλους

Αμφότερες οι ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο μετά την ανάπαυλα χωρίς διαφοροποιήσεις. Σε ένα ματς που δεν υπήρχε κάποιος ποδοσφαιριστής του «Δικεφάλου» που να υστέρησε, υπήρχαν κι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Κι ένας εξ αυτών αδιαμφισβήτητα ήταν ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, παρότι δε σκόραρε. Η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε κατεγράφη στο 51’ όταν σε αντεπίθεση, ο Ντόουγκλας τον έβγαλε τετ α τετ αλλά το πλασέ του σταμάτησε ο πορτιέρε των γηπεδούχων.

Ένα λεπτό μετά ο Ολιβέιρα με απίθανο τρόπο απέφυγε τον προσωπικό του αντίπαλο περνώντας την μπάλα από πάνω του και πριν αυτήν βρει στο έδαφος έπιασε νέο δυνατό σουτ που όμως αυτήν τη φορά πέρασε πάνω από την εστία. Ο Δημήτρης Σπανός σε μια προσπάθειά του να περιορίσει τις κατά κύματα επιθέσεις από τις πτέρυγες άλλαξε πλευρές τους Μύγα–Σάκιτς, μεταφέροντας τον πρώτο αριστερά και τον δεύτερο δεξιά.

Στο 55’ οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» διαμαρτυρήθηκαν εντόνως για δεύτερη κίτρινη κάρτα σε φάουλ του Ρομαό και συγκεκριμένα παρατεταμένο τράβηγμα φανέλας στον Κωνσταντέλια. Και δύο λεπτά μετά ολοκληρώθηκε η επιθετική τριλογία των ποδοσφαιριστών του κ. Λουτσέσκου, όταν σε ταχύτατη αντεπίθεση με τον Κωνσταντέλια που έβγαλε την μπάλα από την περιοχή, έμεινε όρθιος σε δύο μαρκαρίσματα κι έβγαλε την πάσα στον Ζίβκοβιτς, με τον Σέρβο την κατάλληλη στιγμή να περνάει στον Ντόουγκλας για να πλασάρει και να κάνει το 0-3.

Από εκεί και πέρα ο Π.Α.Ο.Κ. πήγε στη λογική της διαχείρισης. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να βγάλουν αντίδραση έχοντας ως καλύτερη στιγμή αυτήν του 73’ με τον Ιωαννίδη να εκτελεί από πλεονεκτική θέση εντός περιοχής αλλά την μπάλα να περνάει λίγο έξω από την αριστερή δοκό της εστίας του Κοτάρσκι. Και οι δύο ομάδες προχώρησαν σε αλλαγές προσώπων προκειμένου να φρεσκάρουν τις γραμμές τους. Η εικόνα φάνηκε λίγο πιο ισορροπημένη, κάτι που οφείλονταν και στην ελαφρά οπισθοχώρηση των ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου» για τα τελευταία λεπτά. Στ’ αρνητικά ο μυϊκός τραυματισμός του Φαντιγκά που αποχώρησε στο 83’ με ενόχληση στον προσαγωγό.

Διαιτητής

Πέτρος Τσαγκαράκης (Χανίων)

Βοηθοί

Ράινχαρντ Μπούξμπαουμ (Ανατολικής Αττικής)

Γιάννης Καραλής (Ηλείας)

Τέταρτος

Φώτης Πολυχρόνης (Πιερίας)

Οι συνθέσεις:

ΙΩΝΙΚΟΣ (Δ. Σπανός)(4-3-3): Xoυτεσιώτης, Μύγας, Σάκιτς, Τσιγκρίνσκι, Ούγκο Σόουζα, Ρομαό (69’ Κάνιας), Φαντιγκά (84’ λ.τρ. Μασάς), Ελευθεριάδης (69’ Ιωαννίδης), Σεμπά (84’ Τσίμπσαχ), Λοβέρα (69’ Μεντόσα), Μάντζης.

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου)(4-3-3): Κοτάρσκι, Σάστρε, Ράφα Σοάρες, Ίνγκασον, Νάσμπεργκ, Σβαμπ, Ντάγκλας Αουγκούστο (76’ Ντάντας), Α. Ζίβκοβιτς (85’ Κουαλιατά), Κωνσταντέλιας (71’ Μπίσεσβαρ), Φιλίπε Σοάρες (71’ Ελ Καντουρί), Ολιβέιρα (71’ Μπράντον Τόμας).

Keywords
Τυχαία Θέματα