Ικανοποίηση μεν αλλά όχι εφησυχασμός

Ο ΠΑΟΚ νίκησε – και - την ΑΕΛ 2-1 (45’ Πρίγιοβιτς πεν., 69’ Ακπόμ – 36’ Νούνιτς) διεύρυνε το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας του στο πρωτάθλημα με δώδεκα νίκες σε δέκα τρεις αναμετρήσεις, αύξησε την απόστασή του από τους διώκτες του στη βαθμολογία και διασφάλισε τον άτυπο τίτλο πρωταθλητή χειμώνα καθώς ότι και να συμβεί στις εναπομείνασες δυο αγωνιστικές του πρώτου γύρου, η διαφορά που έχει δημιουργήσει – παρότι ξεκίνησε τη σεζόν με μείον δυο βαθμούς – δεν καλύπτεται. Την ίδια
στιγμή όμως, γίνεται κατανοητό πως ο συγκεκριμένος τίτλος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ηθική επιβράβευση της πολύ μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει ως τώρα και τίποτα περισσότερο.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κι οι ποδοσφαιριστές του ξεκίνησαν τον φετινό μαραθώνιο αντιμετωπίζοντας τον καθε αγώνα ως «τελικό»κι όπως αποδεικνύεται κάθε επόμενος … (σ.σ. τελικός) θα χαρακτηρίζεται από προοδευτικά μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας αφού το κίνητρο του να έχει κάποιος αντίπαλο τον πρωτοπόρο είναι μεγάλο κι επιπλέον επιβαρύνει τον – θεωρητικά – ισχυρότερο με μεγαλύτερη πίεση παρά το αντίστοιχο αουτσάιντερ. Τρανή απόδειξη ο αγώνας που διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας. Εκεί ο «Δικέφαλος» βρήκε απέναντί του ένα οργανωμένο σύνολο, ενισχυμένο με ισχυρή αυτοπεποίθηση από τα πρόσφατα θετικά αποτελέσματα, με σαφή αμυντικό προσανατολισμό και διάθεση να «χτυπήσει» στην αντεπίθεση προτάσσοντας δύναμη και πάθος.

Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ είχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις. Χωρίς να έχει αγωνιστική υποχρέωση μεσούσης της προηγούμενης εβδομάδας παρουσιάστηκε πιο «φρέσκος», πιο ξεκούραστος, πιο «ορεξάτος». Από το ξεκίνημα του αγώνα ανέβασε τις γραμμές του ψηλά εκκινώντας μια πολιορκία διαρκείας, που στις πλειοψηφία των περιπτώσεων είχε – τουλάχιστον – δέκα αντιπάλους πίσω από την μπάλα. Αυτήν την ορμή η θεσσαλική ομάδα θέλησε να την ανακόψει με αποφασιστικότητα και δύναμη πάνω στις μονομαχίες. Η αρχή έγινε με τον Μπαργκάν και τον Μάτος από νωρίς, η συνέχεια δόθηκε στο χώρο της μεσαίας γραμμής κι όχι μόνον. Παρότι ο διαιτητής της αναμέτρησης «κιτρίνισε» τον Καρανίκα στο 5’, έδειξε μια γενικότερη διάθεση να μη βάλει το χέρι του στην τσέπη, παρότι του δόθηκαν αφορμές, με τους γηπεδούχους να ολοκληρώνουν τον αγώνα με καθαρό «ποινικό» μητρώο και τους φιλοξενούμενους με τρεις τον αριθμό, εκ των οποίων οι δυο στον ίδιο ποδοσφαιριστή που αποβλήθηκε στην εκπνοή του πρώτου μέρους. Οι αποφάσεις του πάντως αμφισβητούνται στο γενικότερο σύνολό τους από τους Θεσσαλούς, την ίδια στιγμή που υπάρχει συζήτηση από τους γηπεδούχους για τρεις παραβάσεις εντός περιοχής, με τον Ουάρντα ως κοινό παρονομαστή σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Η προσπάθεια της ομάδας του Ρουμάνου τεχνικού να παίξει κυρίως από τα πλάγια δεν απέδωσε καρπούς, παρά μόνον ρεκόρ ... γεμισμάτων, πενήντα δύο τον αριθμό. Στον άξονα ο Μαουρίσιο προσπάθησε να οργανώσει το παιχνίδι της ομάδας του, ζητώντας από τους συμπαίκτες του να κυκλοφορούν ανάμεσα στις γραμμές, με τους Ουάρντα, Λημνιό, Ελ Καντουρί αλλά και Πρίγοβιτς να επιχειρούν σχετικά. Την ίδια στιγμή όταν οι συνεργασίες δεν έβγαιναν ο Βραζιλιάνος δοκίμαζε μακρινά σουτ. Κάθε φορά που κατάφερνε ο ΠΑΟΚ να γίνει απειλητικός έπεφτε πάνω στον Κρίστινσον. Ο διεθνής Ισλανδός τερματοφύλακας ήταν εξαιρετικός, πηγαίνοντας και σε λογική διαχείρισης του χρόνου από νωρίς προκαλώντας και μια στιχομυθία με τον τεχνικό του «Δικεφάλου» για την οποία μετά το πέρας της αναμέτρησης πήγε και του ζήτησε συγνώμη, σε μια πολύ όμορφη στιγμή.

Η πάροδος του χρόνου αύξανε το άγχος και την πίεση στους γηπεδούχους προκαλώντας κι έναν σχετικό εκνευρισμό. Κατάσταση που επιδεινώθηκε όταν στην πρώτη εκδήλωση επίθεσης στο 36’ των «βυσσινί» η στιγμιαία αδράνεια των Βαρέλα – Πασχαλάκη έδωσε την ευκαιρία στην ΑΕΛ να προηγηθεί, σημειώνοντας το πρώτο της γκολ στην Τούμπα από το 2009, στη μια από τις δυο νίκες που είχε σ’ ολόκληρο το ματς! Ήταν η τρίτη φορά στη σεζόν που ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ, με τις άλλες δύο όμως να έχουν σημειωθεί σε εκτός έδρας αγώνες, με ΟΦΗ και Άρη αντίστοιχα, στις οποίες ο «Δικέφαλος» ανταπεξήλθε επιτυχώς. Αυτην τη φορά καλούνταν να το κάνει μέσα στο ίδιο του το «σπίτι». Πολλές φορές οι προωθήσεις των Μάτος – Βιεϊρίνια ανάγκαζε τους Λημνιό – Ουάρντα αντίστοιχα να επιστρέφουν για να καλύψουν τα νώτα στις πτέρυγες. Σε μια από αυτές τις στιγμές στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου ο Λημνιός ρισκάρει σε πίεση κι αποφεύγει αντίπαλο, τροφοδοτεί τον Μαουρίσιο διαμαρτυρόμενος προς τον Μάτος πως δεν του έδωσε προοπτική να τον τροφοδοτήσει, ο Βραζιλιάνος με μια λόμπα βρίσκει τον Πρίγιοβιτς εντός περιοχής όπου ο Σέρβος δέχεται μαρκάρισμα από πίσω από τον Καρανίκα με συνέπεια την εσχάτη των ποινών, τη δεύτερη κίτρινη και την αποβολή του αρχηγού της ΑΕΛ αλλά και την ισοφάριση του αγώνα σ’ ένα πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο της αναμέτρησης.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε – σχεδόν – από το σημείο που είχε ολοκληρωθεί το πρώτο. Με συμπαγείς γραμμές, εξαιρετική συνοχή κι αλληλοκάλυψη έδειχνε πως ο ΠΑΟΚ θα χρειαζόταν κάτι πολύ ισχυρό για να μπορέσει να ξεπεράσει το συγκεκριμένο αγωνιστικό εμπόδιο. Σ’ αυτήν τη λογική ο Γκόλιας αντικατέστησε τον Μπαργκάν με τον Τζιανλούκα Φέστα, να προσθέτει τρίτο κεντρικό αμυντικό αλλάζοντας τον σχηματισμό του σε 3-5-1. Μετά από διαδοχικές συζητήσεις του κ. Λουτσέσκου με τους συνεργάτες του στο 66’ μπαίνουν στον αγώνα ο Σάκχοφ με τον Ακπόμ αντί των Βέρνμπλουμ – Ελ Καντουρί και τρία λεπτά μετά είναι αυτοί που συνεργάζονται για την ολική ανατροπή με το γκολ του νεαρού Άγγλου σέντερ φορ, νιγηριανής καταγωγής, κάτι που το πανηγύρισε με την ψυχή του απολύτως δικαιολογημένα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα καθώς και σ’ αυτό το μέρος που ακολούθησε του δεύτερου γκολ των γηπεδούχων, είχαν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα σ’ ένα σκηνικό που θύμιζε ... πόλο μ’ επιθέσεις με παίκτη παραπάνω, την μπάλα να κυκλοφορεί περιφερειακά περιμένοντας το κατάλληλο κενό για την εκδήλωση της επίθεσης. Στο 81’ ο Λημνιός έδωσε τη θέση του στον Ζαμπά και στο 86’ ο Ακόστα παραχώρησε τη θέση του στον Πίτι, δίχως τίποτα ν’ αλλάξει ουσιαστικά είτε για τη μια, είτε για την άλλη ομάδα.

Το τέλος του αγώνα βρήκε την τεχνική ηγεσία και τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ από τη μια να πανηγυρίζουν μια σπουδαία νίκη κι από την άλλη, τη μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας - κι όχι μόνον – να διαδέχεται την άλλη. Όμως πέρα από το τί αναφέρει η κάθε ανακοίνωση, εξίσου σημασία – αν όχι μεγαλύτερη – έχει το ποιός τη συντάσσει, ποιός την υπογράφει. Δικαίωμα στην άποψη έχουν όλοι ανεξαιρέτως, όμως όταν αυτό, στηριζόμενο στα γεγονότα της αναμέτρησης, αγγίζει τα όρια του θράσους, τότε κάτι δεν πάει καλά. Έτσι όμως θα είναι – γενικότερα – τα πράγματα, εντός κι εκτός αγωνιστικών γραμμών, όσο η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία της στο πρωτάθλημα, Συνεπώς κανείς δε θα πρέπει να εκπλήσσεται ...

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο Europa League καθώς την Πέμπτη στις 19.55 στο γήπεδο της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ θα δώσει τα ρέστα του κόντρα στην ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ περιμένοντας την ίδια ώρα το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα του ομίλου ανάμεσα στη Βίντι και την Τσέλσι. Τις επόμενες ημέρες περισσότερα σχετικά. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια προς το παρόν
Keywords
Τυχαία Θέματα