Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στον Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν επιβάλει τετελεσμένα, προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

“Η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή , ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών”, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

“Η Ελλάδα ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα”,

τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

“Αντιθέτως, καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονιάς επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονες της, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μέσω της αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας”.

“Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, καταλήγουν.

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας έκανε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος από την Αττάλεια, “όσο δεν τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα τα βάζουμε μαζί σας”.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε τελετή στην επαρχία Αττάλεια στη νότια Τουρκία. “Εμείς εκτοξεύσαμε το Tayfun (πύραυλος). Πόσο μεγάλη είναι η εμβέλεια του Tayfun; 561 χιλιόμετρα. Τι έκαναν οι Έλληνες; Πανικοβλήθηκαν. Οι εφημερίδες έκαναν αμέσως πρωτοσέλιδα: “Θα χτυπήσουν την Αθήνα”. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, αρκεί να μην τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο” ανέφερε, στον απόηχο του επεισοδίου με τους Τούρκους ψαράδες στο Φαρμακονήσι, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

“Όσο δεν τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα τα βάλουμε μαζί σας”, συνέχισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του εγχώριας παραγωγής βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Tayfun (Typhoon) τον Οκτώβριο. Ο πύραυλος μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων (349 μιλίων) σε 456 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την αναπτυσσόμενη εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, λέγοντας ότι κάθε χώρα “ζηλεύει” το πολεμικό drone Bayraktar TB2 και το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, Kizilelma.Προκλητικό πρωτοσέλιδο της Hurriyet με fake news για το Φαρμακονήσι – “Ελληνικό σκάφος πυροβόλησε Τούρκους αλιείς”

Συνεχίζονται οι προκλήσεις και τα fake news στα τουρκικά ΜΜΕ σε πλήρη εναρμόνιση με τις συνεχείς απειλές από την τουρκική πολιτική ηγεσία. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Hurriyet” που κάνει λόγο για “Φόβο και Πανικό” στην Αθήνα, μετά το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς, το οποίο προκλήθηκε έπειτα από έλεγχο των ελληνικών Αρχών σε Τούρκους ψαράδες που βρίσκονταν εντός των ελληνικών υδάτων, στο Φαρμακονήσι.

Ειδικότερα, η τουρκική εφημερίδα “Hurriyet” αναφέρει στον τίτλο της: “Πρόκληση, παρενόχληση και πανικός στο Αιγαίο””, ενώ στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγάνδας και των fake news σημειώνει ψευδώς πως “το ελληνικό σκάφος πυροβόλησε στους Τούρκους αλιείς”.Το προκλητικό πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας “Hurriyet” για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι

Βεβαίως, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός της τουρκικής εφημερίδας δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, μιας και το ελληνικό πλήρωμα προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές μετά την εμπλοκή της τουρκικής ακταιωρού, η οποία αποπειράθηκε να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα