Η πρεμιέρα του Παναθηναϊκού με… αριθμούς

Το novasports.gr “βουτάει” στη… θάλασσα των αριθμών και με… σωσίβιο την κορυφαία -παγκοσμίως - εταιρεία αθλητικής στατιστικής, Opta Sports, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στη Λαμία.

Το γεγονός ότι
οι γηπεδούχοι επέλεξαν μαζική άμυνα και μεγάλες μπάλες στην επίθεση τους, ενώ οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν πιο "στρωτό" παιχνίδι ήταν φανερό με την πρώτη... ματιά και ξεκάθαρο στον στατιστικό πίνακα.

Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, στην ανάλυση της τακτικής των δύο ομάδων, η Λαμία έπαιξε με "βάθος" στο 48,3μ. και ο Παναθηναϊκός στον άξονα στα 53,2μ, ενώ οι Πράσινοι είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πάσες σε σχέση με τον αντίπαλο τους και πολύ μεγαλύτερο πλάτος στο παιχνίδι τους (48,5 μ. έναντι 36,2μ.)

Στο επιθετικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός μοίρασε 155 πάσες στους επιθετικούς του και η Λαμία 84, όμως το εντυπωσιακό είναι ότι οι δύο ομάδες είχαν τις ίδιες προσπάθειες εντός περιοχής (από 4).

Στα παρακάτω γραφήματα μπορείτε να δείτε και τον τρόπο που επέλεξαν να αρχίσουν το παιχνίδι οι δύο προπονητές, αλλά και τα κομμάτια που έριξαν το μεγαλύτερο βάρος στο παιχνίδι.

Στην περίπτωση της Λαμίας βλέπουμε ότι το παιχνίδι της... έγερνε στην αριστερή πλευρά με 40% των προσπαθειών να γίνεται από τη συγκεκριμένη πτέρυγα.

Ο Παναθηναϊκός είχε διαφορετικό τακτικό πλάνο και επικεντρώθηκε στον άξονα. Το 54% του παιχνιδιού των Πράσινων έγινε από εκεί και ήταν πολύ μικρότερη η συμμετοχή των ακραίων παικτών.

Η τεράστια διαφορά στην ανάπτυξη των δύο ομάδων φαίνεται στα επόμενα γραφήματα. Παρακάτω βλέπετε πως αναπτύχθηκε η Λαμία στο παιχνίδι των τεσσάρων πασών.

Η μπάλα από τον τερματοφύλακα πήγαινε στις περισσότερες περιπτώσεις πρώτα στην κορυφή της επίθεσης και στον Καραμάνο και μετά υπήρχε μικρή συμμετοχή από τους Τουράμ και Δημούτσο. Το ίδιο έγινε και στο παιχνίδι των έξι πασών, ενώ δεν υπήρξε παιχνίδι οκτώ πασών από τη Λαμία.

Εντελώς διαφορετική ήταν η επιθετική ανάπτυξη του Παναθηναϊκού. Σαφέστατα πιο δουλεμένη και ορθολογική Η μπάλα από τον Διούδη πήγαινε αρχικά στους Πούγγουρα ή Κολοβέτσιο και στη συνέχεια είτε οι δύο μπακ έπαιρναν πάσα, είτε οι κεντρικοί χαφ του Παναθηναϊκού.

Μεγαλύτερη ποικιλία και συμμετοχή παικτών του Τριφυλλιού και στις 6 και στις 8 πάσες με τον Μακέντα "ανενεργό" στις δύο τελευταίες περιπτώσεις.

Επίσης εντυπωσιακό είναι ότι από την πλευρά του Παναθηναϊκού, οι Πούγουρας (77) και Κολοβέτσιος (69) ήταν οι παίκτες που μοίρασαν τις περισσότερες πάσες στο ματς, ενώ ο Ζαχίντ ήταν μόλις τέταρτος στη σχετική λίστα.

Αναφορικά με το χώρο που κινήθηκαν οι ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν από τον αγώνα στο Δ.Α.Κ. Λαμίας, ο Λουκάς Βύντρα ήταν το περισσότερο διάστημα στο χώρο ευθύνης του στο κέντρο της άμυνας, ο Μπεχαράνο είχε παρουσία και στις δύο πλευρές του γηπέδου και ο Σάλιακας ήταν αρκετά ενεργός στο επιθετικό κομμάτι.

Στην αντίπερα όχθη, μπορούμε να δούμε στα σχετικά γραφήματα τον ενεργό ρόλο των Πούγγουρα και Κολοβέτσιου και το πληθωρικό παιχνίδι του Κουρμπέλη.

Για το τέλος αφήσαμε τις - λιγοστές - φάσεις που δημιούργησαν οι δύο ομάδες στο παιχνίδι. Η Λαμία απείλησε κυρίως μέσα από την περιοχή και με στημένες φάσεις, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε περισσότερες ενέργειες σε κανονική ροή αγώνα.

ΛΑΜΙΑ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα