Η πολυτάραχη καριέρα του Στιβ Κιν

Η θυελλώδης θητεία του νέου συνεργάτη του ΟΦΗ Στιβ Κιν στον πάγκο της Μπλάκμπερν, η συνεργασία με τον Κρις Κόουλμαν, οι δικαστικές περιπέτειες με τον Σαμ Αλαρντάις και η πορεία του στην Ασία.

Ο Κιν γεννήθηκε στη Γλασκώβη και ξεκίνησε την καριέρα του από την Σέλτικ στην δεκαετία του 1980, όμως δεν αποτέλεσε ποτέ μέλος της πρώτης ομάδας. Το 1987 μετακόμισε στη Σουόνσι, όπου γνωρίστηκε με τον μετέπειτα προπονητή της ΑΕΛ αλλά και της Εθνικής Ουαλίας Κρις
Κόουλμαν, με τον οποίο θα συνεργαζόταν και αργότερα. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ως εξτρέμ, δεν συνοδεύτηκε από διακρίσεις, καθώς αγωνίστηκε στις Αλόα, Μπαθ Σίτι και Νιούμπερι Τάουν, ενώ έπαιξε και για τρία χρόνια στην πορτογαλική Κοΐμπρα.

Ως προπονητής, ξεκίνησε ως βοηθός και εργάστηκε σε Ρέντινγκ, Φούλαμ, Ρεάλ Σοσιεδάδ και Κόβεντρι, στις τρεις τελευταίες δίπλα στον παλιό του συμπαίκτη Κόουλμαν. Το 2008, το όνομά του είχε ακουστεί λόγω γνώσης Πορτογαλικών για την Τσέλσι, που τότε είχε προσλάβει τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι.

Ωστόσο, το 2009 προσελήφθη τελικά στη Μπλάκμπερν -της Πρέμιερ Λιγκ τότε- ως συνεργάτης του Σαμ Αλαρντάις και κάπως έτσι ξεκίνησε μία «θυελλώδης» τριετία στο «Ίγουντ Παρκ».

Τον Νοέμβριο του 2010, τα «ρόδα» άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς με το ινδικό επιχειρηματικό γκρουπ Venky's και τα νέα αφεντικά προχώρησαν στην απόλυση του Αλαρντάις, με τον Κιν να παίρνει το πόστο του πρώτου προπονητή.

Μάλιστα, αυτό οδήγησε και σε δικαστική διαμάχη και τους δύο άνδρες, καθώς ο Κιν, καταγράφηκε από κάμερα σε μπαρ στο Χονγκ Κονγκ να αναφέρει ότι ο Αλαρντάις είχε απολυθεί από τη Μπλάκμπερν επειδή ήταν «απατεώνας»! Ο Άγγλος τεχνικός μήνυσε τον Σκωτσέζο και τρία χρόνια αργότερα του επιδικάστηκε αποζημίωση, με τον Κιν να του ζητά δημοσίως συγγνώμη.

Το ξεκίνημά του στον πάγκο της Μπλάκμπερν ήταν καλό, όμως στην συνέχεια η απόδοση της ομάδας έπεσε και ένα σερί δέκα αγώνων χωρίς νίκη την έφερε προ των πυλών του υποβιβασμού, ολοκληρώνοντας τελικά τη σεζόν 2010-11 σώζοντας την παρτίδα με νίκη επί της Γουλβς την τελευταία αγωνιστική. Τον Αύγουστο του 2011, ο Κιν βρέθηκε στις σελίδες των εφημερίδων για λάθος λόγους, καθώς συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος. Το δικαστήριο δεν δέχτηκε τον ισχυρισμό του ότι κάποιος είχε βάλει κάτι στο ποτό του μετά από ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του επέβαλλε πρόστιμο 1800 λιρών και αφαίρεση διπλώματος για 18 μήνες.

Η σεζόν 2011-12 ξεκίνησε άσχημα και η Μπλάκμπερν ήταν καρφωμένη στην τελευταία θέση, όμως ο σύλλογος ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του με αυξημένες αποδοχές, παρά το γεγονός ότι οι οπαδοί της ομάδας έκαναν ακόμα και διαδηλώσεις ζητώντας την απόλυσή του. Εκείνη την περίοδο, το ρεκόρ του ήταν το δεύτερο χειρότερο στην ιστορία της Μπλάκμπερν από το 1992 και μετά.

Η σχέση του με τον κόσμο χειροτέρεψε, όταν παραδέχτηκε ότι ουσιαστικά αδιαφόρησε για έναν προημιτελικό Λιγκ Καπ στο Κάρντιφ λόγω της μάχης για την σωτηρία, με τους οπαδούς που είχαν ταξιδέψει στο παιχνίδι να ζητούν επιστροφή των χρημάτων που είχαν δαπανήσει για τα εισιτήρια.

Τον Δεκέμβριο του 2011, στην ...εκστρατεία της απόλυσής του μπήκε ο τοπικός Τύπος αλλά ακόμα και ο ντόπιος βουλευτής Τζακ Στρο, με την ομάδα να χάνει κρίσιμο τοπικό ντέρμπι με τη Μπόλτον και να κάνει Χριστούγεννα στην τελευταία θέση.

Ο ίδιος τόνιζε ότι θα ήταν «σοκαρισμένος» αν ο σύλλογος τον απέλυε και στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου τα «ρόδα» κατάφεραν να πάρουν κάποια θετικά αποτελέσματα. Ένα σερί πέντε ηττών τον Απρίλιο όμως, έφερε τον μαθηματικό υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία μετά από έντεκα σερί σεζόν στα «σαλόνια».

Ακόμα και μετά την πτώση, η Venky's τον στήριξε αρχικά και στην Τσάμπιονσιπ την επόμενη σεζόν, όμως τελικά απολύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, με την ομάδα τρίτη στη βαθμολογία.

Μετά την περιπετειώδη θητεία στη Μπλάκμπερν, ο Κιν άλλαξε ήπειρο και ανελαβε το 2013 την DPMM του Μπρουνέι, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο ενώ τον Οκτώβριο του 2014 προσελήφθη παράλληλα και στον πάγκο της Εθνικής Μπρουνέι.

Η πορεία του στην ασιατική χώρα τερματίστηκε τον Νοέμβριο του 2017 και πλέον ξεκινά τη νέα ποδοσφαιρική του περιπέτεια στο Ηράκλειο...
Keywords
Τυχαία Θέματα