Η «κατάρα» της Ρόμα: «Και πάλι από την αρχή. Και πάλι από την αρχή...»

H φετινή χρονιά κρίνεται αποτυχημένη για την Ρόμα και κανείς οπαδός, αλλά ούτε και ο πρόεδρος Τζέιμς Παλότα δεν μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι, ειδικά μετά την σπουδαία περυσινή σεζόν. Οι «τζιαλορόσι» είχαν τερματίσει στην 3η θέση στο πρωτάθλημα και έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ένας συνδυασμός λανθασμένων αποφάσεων στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, ήταν η αρχή αυτής της πτωτικής πορείας και σίγουρα ο αθλητικός Διευθυντής, ο Μόντσι φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη. Ως γνωστόν αργότερα
μέσα στη χρονιά, τον Μάρτιο, εγκατέλειψε την Ιταλία και επέστρεψε στη Σεβίλη.

Άλισον-Ναϊνγκολάν

Η Ρόμα το καλοκαίρι πούλησε μεταξύ άλλων, τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα Άλισον, τον Βέλγο μέσο Ράτζα Ναϊνγκολάν και τον Ολλανδό κεντρικό μέσο Κέβιν Στρότμαν. Αυτή ήταν μια απόφαση υψηλού ρίσκου, λαμβάνοντας υπόψη πόσο ζωτικής σημασίας ήταν αυτοί οι τρεις παίκτες για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας.
Βέβαια από την άλλη ο σύλλογος «καρπώθηκε» περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ και έδωσε σε όλους ελπίδες, ότι θα γίνουν στην ομάδα πραγματικές ενισχύσεις. Αυτό που δεν σκέφτονταν οι υπεύθυνοι, ήταν το αποτέλεσμα της απομάκρυνσης αυτών των τριών παικτών στην ομάδα.

Ο Πελότα κατηγορείται από τους οπαδούς της Ρόμα, ότι είναι τσιγκούνης, αλλά τα στοιχεία δείχνουν μία διαφορετική εικόνα. Ο Μόντσι διαχειρίστηκε πολλά χρήματα, χωρίς σύνεση. Το περασμένο καλοκαίρι λοιπόν, η Ρόμα αγόρασε τον Γάλλο διεθνή μέσο Στίβεν Ν΄Ζονζί από τη Σεβίλλη αντί 27 εκατομμυρίων ευρώ και τον διεθνή Σουηδό τερματοφύλακα Ρόμπιν Όλσεν από την Κοπεγχάγη αντί 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Στους παραπάνω προσθέστε, τον Χαβιέρ Παστόρε από την Παρί (25 εκ. ευρώ), τον Τζάστιν Κλάιφερτ από τον Άγιαξ (17,5 εκ. ευρώ) τον Γκρεγκουάρ Ντεφρέλ από την Σασουόλο (15 εκ. ευρώ), τον Ντάβιντε Σαντόν (9,5 εκ. ευρώ), τον Νικολό Τζανιόλο από την Ίντερ (4,5 εκ. ευρώ), τον Μπράιαν Κριστάντε (5 εκ. ευρώ) από την Αταλάντα, έδωσε στην Μπολόνια τον Σκορούπσκι για να πάρει τον Μιράντε και απέκτησε ως ελεύθερο τον Ιβάν Μαρκάνο.

Τι συμβαίνει συνήθως όταν βλέπουμε ένα «ξέσπασμα» δαπανών; Ένα κύμα σύγχυσης. Και αυτό ακριβώς έπληξε την Ρόμα, με τις περισσότερες από αυτές τις καλοκαιρινές συμφωνίες, να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Ο Όλσεν και ο Ν΄Ζονζί δεν έκαναν σχεδόν τίποτα, ο Παστόρε ήρθε και …δεν ακούμπησε, ο Ντεφρέλ δόθηκε δανεικός και ο Κριστάντε είχε πολλές μεταπτώσεις στην απόδοση του.

33 εμφανίσεις και 6 γκολ για τον Τζανιόλο, στην πρώτη του σεζόν στη Serie A.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι λιγότερο δαπανηρές μεταγραφές, αποδείχθηκαν και οι πιο χρήσιμες. Οι Τζανιόλο, Μιράντε και Μαρκάνο βοήθησαν αρκετά, ειδικά ο νεαρός μέσος και ο βετεράνος τερματοφύλακας που κλήθηκε τις τελευταίες αγωνιστικές να αντικαταστήσει τον Όλσεν.
Τον Μάρτιο άρχισαν τα…όργανα.

Ο Παλότα απομάκρυνε τον Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο, λίγους μήνες αφού ο νεαρός τεχνικός είχε οδηγήσει την Ρόμα στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και βέβαια τον Μόντσι. Ακριβώς όπως η σκόνη είχε αρχίσει να εγκατασταθεί, όλα τα ρίχτηκαν στον αέρα και πάλι τον Μάρτιο. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι κλήθηκε να διαχειριστεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση και μοιραία απέτυχε να οδηγήσει την ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «τζιαλορόσι» περιορίστηκαν στην 6η θέση και στην έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ.

Τώρα η ομάδα για πολλοστή φορά ψάχνει μία νέα προοπτική, μέχρι τελικά οι οπαδοί να καταλήγουν να νιώθουν λίγο άρρωστοι. Οι προμαχώνες της σταθερότητας στο εσωτερικό της ομάδας δεν υπάρχουν πια. Ούτε ο Φραντσέσκο Τότι, ούτε πλέον ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι. Μία ακόμη κακή επιλογή της διοίκησης να μην ανανεώσει το συμβόλαιο ενός παίκτη –συμβόλου για την ομάδα, που ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα, ακόμη και όταν δεν βρισκόταν στις πρώτες επιλογές των προπονητών.

Υπάρχουν κενά στην ομάδα, στα αποδυτήρια, στον πάγκο και στην ιεραρχία του συλλόγου. Τα ρεπορτάζ υποδεικνύουν ότι οι Τζέκο, Κόλαροφ, Μανωλάς και Περότι θα αποτελέσουν παρελθόν από την Ρόμα.
Ο μόνος πυρήνας που θα απομείνει θα είναι ο Αλεσάντρο Φλορέντσι, ένας Ρωμαίος, παθιασμένος με τα χρώματα της ομάδας, όπως ο Τότι και Ντε Ρόσι, αλλά ένα πολύ διαφορετικό είδος παίκτη. Δεν είναι πλέον σαφές τι είναι, ένας ακραίος που έγινε αμυντικός, που έγινε μέσος, ένας παίκτης που παίζει όπου υπάρχουν κενά.
Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια ομάδα γύρω από έναν παίκτη που δεν έχει κάποιο ρόλο;
Η Ρώμη είναι γεμάτη με δομές που χτίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια και εξακολουθούν να είναι ισχυρές. Η Ρόμα δεν μπορεί ούτε να χτίσει μια ομάδα που να διαρκέσει περισσότερο από μια σεζόν!
Keywords
Τυχαία Θέματα