Η κακοκαιρία σφυροκοπά και τη Σαντορίνη: Κατολισθήσεις στο λιμάνι και διακοπές ρεύματος – Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

Προβλήματα σε πολλές περιοχές εχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας με τις έντονες καταιγίδες που πληττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας για τρίτη ημέρα.

Ανάμεσα στις περιοχές που “χτύπησε” το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, είναι και η Σαντορίνη, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο λιμάνι, αλλά και διακοπές ρεύματος.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη λόγω της κακοκαιρίας, μίλησε το πρωί της Τετάρτης

στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. “Σημειώνονται κατολισθήσεις στο λιμάνι. Τα φαινόμενα είναι έντονα αυτή την ώρα στο νησί”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Αρτοποιός.

Αυτή την ώρα Άγιος Γεώργιος Περίβολος Σαντορίνη pic.twitter.com/ZdonEwd6JL

— Manos (@man_spyr) August 24, 2022

Στο νησί, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, γίνονται και διακοπές ρεύματος, τονίζοντας ότι “χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή”. “Ήδη έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις στο νησί για να επιχειρήσουν όπου χρειάζεται”, δήλωσε ο κ. Αρτοποιός.

“Έχουμε κινητοποιήσει 5 οχήματα καθώς έγιναν κατολισθήσεις, χωρίς προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, αλλά χρειάζεται εγρήγορση γιατί είναι τουριστική περιοχή και πρέπει οι επιχειρηματίες των καταλυμάτων να ενημερώσουν τους τουρίστες για τα έντονα φαινόμενα στο νησί”, ανέφερε ο ίδιος.

Amazing night sat watching this storm. #santorini #storm #lightening #crackling #timeforhome pic.twitter.com/e8Gc6FxHiI

— Deborah Smith (@smith20013) August 24, 2022 Κοζάνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Εορδαίας

Την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Εορδαίας, της ΠΕ Κοζάνης αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το βράδυ της Δευτέρας την περιοχή.

Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντας προκειμένου χωρίς χρονοκαθυστερηση να διατεθεί εξοπλισμός και ανθρώπινο δυναμικό για την βοήθεια στους πληγέντες και ταυτόχρονα να υπάρξουν αποζημιώσεις σε κατοίκους και επαγγελματίες που πλημμύρησαν οι κατοικίες και τα καταστήματα τους. Να σημειώσουμε ότι η περιοχή έζησε ένα πρωτοφανές φαινόμενο όπου μέσα σε 50 λεπτά έπεσαν 77 χιλιοστά βροχής με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικίες, καταστήματα υπόγεια ενώ καταστράφηκαν και καλλιέργειες από την υπερχείλιση των αρδευτικών καναλιών.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι μήνες, δηλαδή έως στις 22 Φεβρουαρίου 2023.

Βροχές και καταιγίδες στην Κεντρική Μακεδονία

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται από νωρίς το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας. Η κακοκαιρία όπως είχε προβλέψει και η ΕΜΥ “απλώνεται” σταδιακά. Πυρήνας καταιγίδων κινείται από τα νοτιοανατολικά και τη Χαλκιδική προς τα βορειοδυτικά της περιφέρειας, σύμφωνα με το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας.

Βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα κινούνται στην ευρύτερη περιοχή τουλάχιστον για την επόμενη ώρα, με τα φαινόμενα να είναι έντονα κατά τόπους και κατά διαστήματα. Ωστόσο ακόμη και με μικρές υφέσεις η κακοκαιρία θα παραμείνει πάνω από τη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας.

Σε ισχύ παραμένει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη 22/8 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με την προειδοποίηση ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα – κατά τη διάρκεια των φαινομένων – από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη “μέχρι αυτή την ώρα ( 09:50) δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα και δυσχέρειες, η αστάθεια ωστόσο θα συνεχιστεί, γι’ αυτό όλοι είναι σε επιφυλακή”.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς στη Χαλκιδική, όπου συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας. “Ελάχιστα, μικροπροβλήματα έχουν προκύψει από τις βροχές και τις καταιγίδες, όπως κάποιες πτώσεις δέντρων. Λόγω κεραυνών υπήρξε νωρίς το πρωί μικρή, περιορισμένη διακοπή ρεύματος σε μία επιχείρηση στην περιοχή της Βαρβάρας, πιθανότατα να έχει ήδη αποκατασταθεί” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αριστοτέλη Γεώργιος Θαλασσινός, επισημαίνοντας πως “επειδή είμαστε στον πυρήνα των φαινομένων που δεν φαίνεται ακόμη να υποχωρούν παραμένουμε σε επιφυλακή”.

Επιμένει η κακοκαιρία – Ποιες περιοχές θα “χτυπηθούν” το επόμενο 48ωρο

Επιμένει η κακοκαιρία διαρκείας που πλήττει ολόκληρη τη χώρα από τη Δευτέρα, με τα επόμενα 24ωρα να είναι εξίσου δύσκολα για πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που είχε εκδώσει η ΕΜΥ, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η βόρεια Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και η Χαλκιδική κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Αναλυτικότερα:

-Την Τετάρτη (24-08-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν από νωρίς το πρωί την ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα (εκτός από τα Δωδεκάνησα) και το μεσημέρι – απόγευμα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

-Την Πέμπτη (25-08-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα
ηπειρωτικά και την Κρήτη.

-Την Παρασκευή (26-08-2022), σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις παραπάνω περιοχές αλλά προοδευτικά θα εξασθενήσουν.

Μαρουσάκης: Ποια είναι η πιο δύσκολη ημέρα

Για την εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες και μέρες μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open ο μετεωρολόγος του καναλιού, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, το κύμα κακοκαιρίας θα επιμείνει τουλάχιστον για 48 ώρες ακόμη. Αθροιστικά θα έχουμε γενικευμένες βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται προς την περιοχή της ανατολικής Θεσσαλίας, στη βόρεια Εύβοια, τις Σποράδες, τη Χαλκιδική και την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, Θράκη και βόρειο – βορειοανατολικό Αιγαίο, που θα σημειωθούν πολύ έντονες βροχοπτώσεις.

Αρκετά δύσκολη μέρα προβλέπεται και η Πέμπτη, 25 Αυγούστου, όπου στο “κόκκινο” θα βρίσκονται οι ίδιες περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται και η περιοχή της Αττικής να αντιμετωπίσει ισχυρά φαινόμενα.

Από το απόγευμα και μετά, ωστόσο, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν σιγά-σιγά, πρώτα στα δυτικά και νότια, και, μέσα στην Παρασκευή, το κύμα κακοκαιρίας θα περιοριστεί προς τα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή γιατί θα σημειωθούν χαλαζοπτώσεις, έντονοι κεραυνοί και μεγάλος όγκος νερού που μπορεί να προκαλέσει έντονα πλημμυρικά επεισόδια.

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαντορίνη, Κατολισθήσεις,santorini, katolisthiseis