Αντετοκούνμπο-Γιόκιτς: Δύο ιστορίες με πολλές ομοιότητες

H συγκυρία του αγώνα Σερβίας-Ελλάδος στο Βελιγράδι είναι μοναδική και συνάμα ιστορική. Για πρώτη φορά στα χρονικά του μπάσκετ οι δύο τελευταίοι εν ενεργεία MVP του ΝΒΑ θα βρεθούν αντιμέτωποι σε επίσημο αγώνα επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Παρούσης της team USA είχαμε και στο παρελθόν την ευκαιρία να δούμε παίκτες αυτού του βεληνεκούς στο παρκέ αλλά αυτό που θα συμβεί το

βράδυ της Πέμπτης στο Βελιγράδι είναι μοναδικό αφού δεν συμπεριλαμβάνει….Αμερικάνους!

Ο Νίκολα Γιόκιτς με δύο σερί βραβεία MVP στην τροπαιοθήκη του κόντρα στον Γιάννη που είχε κερδίσει τα δύο προηγούμενα αντίστοιχα βραβεία. Και όχι μόνο. Αν για τη χώρα μας η υπόθεση Αντετοκούνμπο αποτελεί το απόλυτο success story κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο Σέρβικο μπάσκετ με τον Joker.

Μπορεί ημερολογιακά να απέχουν ένα….χρόνο (o Γιάννης γεννημένος το 1994, ο Σέρβος το 1995) αλλά η πραγματική διαφορά τους είναι μόλις….75 μέρες. Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου του 1994 και ο Γιόκιτς στο Σόμπορ της Σερβίας στις 19 Φεβρουαρίου του 1995. Το οικογενειακό τους backround είναι επίσης πολύ κοντινό και τους ενώνουν τα στερημένα και φτωχικά παιδικά χρόνια.

Την εποχή που ο Γιάννης μεγάλωνε σε ένα υπόγειο στα Σεπόλια με τους γονείς του να ζουν την οικογένεια κάνοντας τους πλανόδιους πωλητές κάτι ανάλογο συνέβαινε και στη Σερβία. Στη μικρή πόλη Σόμπορ των 50.000 κατοίκων στη βόρεια άκρη της Σερβίας η οικογένεια του Γιόκιτς ζούσε σε ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων. Εκεί έμεναν οι γονείς του Γιόκιτς, ο ίδιος, τα δύο αδέλφια του και η γιαγιά τους. Ο πατέρας του Γιόκιτς ζούσε κυρίως από γεωργικές δουλειές ή επισκευάζοντας γεωργικά μηχανήματα.

Οι δύο οικογένειες είχαν όχι μόνο πάθος για το μπάσκετ αλλά και ρίζες στο σπορ. Τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του Γιόκιτς τον μύησαν στο σπορ αφού και τα δύο είχαν ασχοληθεί νωρίτερα με το μπάσκετ: Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας ο Στραχίνια έπαιξε και λίγο επαγγελματικό μπάσκετ σε μικρές, κυρίως Ευρωπαϊκές ομάδες, ενώ ο δευτερότοκος της οικογένειας έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στις ΗΠΑ για λογαριασμό του πανεπιστημίου Ντιτρόιτ-Μέρσι. Για την οικογένεια Αντετοκούνμπο και τους Antentokiubro’s δεν χρειάζεται να γράψουμε λεπτομέρειες άλλωστε ο Γιόκιτς θα τους δει σε πλήρη παράταξη στο Βελιγράδι απέναντι του!!!

Και τους δύο παίκτες τους ανακάλυψαν ατζέντηδες. Ότι έκαναν στην Ελλάδα για τον Γιάννη ο Γιώργος Πάνου και ο πρόσφατα και πρόωρα χαμένος Γιώργος Δημητρόπουλος το έκανε στη Σερβία για τον Γιόκιτς ο Μίσκο Ραζνιάτοβιτς . Μάλιστα στην ομάδα που ελέγχει ο μεγαλο-ατζέντης, τη Μέγκα Μπάσκετ, έπαιξε επαγγελματικά για τρία χρόνια ο Τζόκερ πριν πάει στο ΝΒΑ. Τα πρώτα τους χρόνια στο μπάσκετ δεν είχαν μεγάλες διαφορές. Απλά, τον ένα επιπλέον χρόνο που έμεινε στην Ευρώπη ο Γιόκιτς έπαιξε στην πρώτη κατηγορία του Σέρβικου πρωταθλήματος και στην ABA επίπεδο που δεν πρόλαβε να φτάσει ποτέ στην Ελλάδα ο Γιάννης.

Και οι δύο επιλέχθηκαν στο ντραφτ πολύ χαμηλότερα από ότι αντιπροσωπεύει η σημερινή αξία, η εξέλιξη και η διαδρομή τους. Το νούμερο 15 που διάλεξαν οι Μπακς τον Αντετοκούνμπο στο ντραφτ του 2013 μοιάζει με ληστεία! Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι το νούμερο 1 εκείνης της φουρνιάς ο Άντονι Μπένετ δεν μπόρεσε καλά-καλά να παίξει ούτε στην Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στην Ταιβάν!!! Από τους 14 παίκτες που επελέγησαν πριν τον Γιάννη στο ντραφτ του 2013 μόνο ο Σι Τζέι Μακόλουμ (νούμερο 14) μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη επιλογή. Ο Ολαντίπο είχε προδιαγραφές αλλά τον έχουν διαλύσει οι τραυματισμοί και όλοι οι υπόλοιποι είναι σήμερα απλά καλοί και χρήσιμοι ρολίστες.

Αν το 15 του Γιάννη στο ντραφτ του 2013 ισοδυναμεί με κλοπή τότε το….41 που διάλεξαν ένα καλοκαίρι αργότερα οι Νάγκετς τον Τζόκερ μοιάζει με ληστεία μετά….φόνου!!! Τουλάχιστον 15 από τους προηγούμενους 40 που άκουσαν το όνομα τους πριν από αυτό του Σέρβου δεν έπαιξαν ποτέ στο ΝΒΑ ή δεν παίζουν σήμερα και δύσκολα θα επιστρέψουν εκεί. Και για να γίνει λίγο καλύτερο: Ο τελευταίος παίκτης που είχε επιλεγεί κάτω από το 14 (στο νούμερο 15 μάλιστα) πριν τον Γιάννη και αναδείχθηκε MVP στο ΝΒΑ ήταν ο Στιβ Νας, επίσης δύο σερί χρονιές (2004-05 και 2005-06). Δεν συζητάμε καν το θέμα Γιόκιτς. Παίκτης που έχει επιλεγεί μετά το νούμερο 15 με εξαίρεση τον Σέρβο δεν έχει αναδειχθεί ποτέ στην ιστορία του ΝΒΑ πιο πολύτιμος.

Ακόμη όμως και στην προσωπική τους ζωή οι δύο σούπερ σταρ μοιάζουν εντυπωσιακά. Διατηρούν εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, δεν προκαλούν εκτός γηπέδων και δείχνουν να έχουν εντυπωσιακή σταθερότητα ακόμη και στις σχέσεις τους. Ο Γιόκιτς παντρεύτηκε πριν από δύο χρόνια την επί σειρά ετών σύντροφο του και έχει ήδη μια κόρη. Ο Γιάννης έχει ήδη δύο παιδιά με την δική του εδώ και σχεδόν μια δεκαετία σύντροφο.

Aκόμη όμως και τα….συμβόλαια τους –ανάλογα της αξίας τους- είναι πολύ κοντινά. Το καλοκαίρι του 2021 ο Γιάννης υπέγραψε μια super-max πενταετή επέκταση 228 εκατομμυρίων δολαρίων. Φέτος, ο Γιόκιτς ανανέωσε το δικό του συμβόλαιο με το Ντένβερ με μια ανάλογη συμφωνία: 264 εκατομμύρια δολάρια.

Εκεί που διαφέρουν ολοκληρωτικά είναι το στιλ παιχνιδιού. Παρότι έχουν το ίδιο μπόι ο τρόπος που παίζουν διαφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όταν ο Γιάννης τρέχει το παρκέ μοιάζει με τον Μπολτ και τα φυσικά-αθλητικά προσόντα του θυμίζουν Σούπερμαν. Ο Γιόκιτς πολλές φορές μοιάζει να μην τρέχει αλλά να….περπατάει αλλά η τεχνική του, τα βασικά του μπάσκετ που κατέχει άριστα και ο τέλειος τρόπος που πασάρει τη μπάλα τον έχουν μετατρέψει επίσης σε φαινόμενο!

Keywords
Τυχαία Θέματα