Η Γαλλία στο πιάτο σας! Bon appétit!

Οι προπονητές και τα αστέρια. Οι παλιοί και οι νέοι. Τα βαριά ονόματα. Το πάρε-δώσε των μετεγγραφών. Τα ρεκόρ τερμάτων του πρωταθλήματος και τα ρεκόρ της πρωταθλήτριας Παρί. Τα χρυσοφόρα ρεκόρ πωλήσεων της δευτεραθλήτριας Μονακό. Οι μουντιαλικοί αστέρες που έπαιξαν στη Ligue1.

Σέντρα στο γαλλικό πρωτάθλημα με Μαρσέϊγ-Τουλούζ στα κανάλια Novasports στις 10 Αυγούστου. Η 1η αγωνιστική με κόντρα Ναντ-Μονακό Σάββατο 11 Αυγούστου και πορτογαλικό ντέρμπι στους πάγκους (Καρδόσο-Ζαρντίμ). Τα πολλά ντέρμπι του πρώτου γύρου και
ο γεμάτος Οκτώβριος.

Στο πρωτάθλημα της χώρας που κατέκτησε στη Μόσχα τον παγκόσμιο τίτλο, 20 χρόνια μετά το θρίαμβο επί της Βραζιλίας στο Παρίσι.

Όλη η Γαλλία παίζει μπάλα στα κανάλια Novasports. Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Λιγκ Καπ και Σούπερ Καπ. Σούπερ σεζόν με αναλυτική παρουσίαση των μετεγγραφών του σαμπιονά και όχι μόνο.

Καλή όρεξη, Bon appétit!

Το πάρε-δώσε των 20 μονομάχων και οι προπονητές:

AMIAN
Προπονητής: Κριστόφ Πελισιέ από το 2014
Δυο νέα πρόσωπα στην Αμιάν, ο Ντρεγιέρ από την Καέν και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο 23χρονος Κολομβιανός Χουάν Οτέρο από την Εστουντιάντες Λα Πλάτα. Έδωσε τον Μανζαλά στην Ανζέ και τον Κακουτά στη Ράγιο Βαγιεκάνο, έμειναν ελεύθεροι οι Ενγκοσό και Γκακπέ, ανανέωσαν Αντενόν, Ντιμπασί και Μονκοντουί.

ΑΝΖΕ
Προπονητής: Στεφάν Μουλέν από το 2011
Ο Μανζαλά από την Αμιάν, ο καλός χαφ Μπαοκέν από τη Στρασμπούρ, ο Μπερτράν από τη Σολέ και ο έμπειρος χαφ Παζέ από την Σεντ-Ετιέν είναι τα μετεγγραφικά αποκτήματα. Πήγε στη Βιγιαρεάλ ο εξαιρετικός επιθετικός Τοκό Εκαμπί. Δανεικός στους Ρέιντζερς ο Κουλιμπαλί, στην Τουρκία συνεχίζει ο Σουνού. Ο Μπιτέλ ανανέωσε μέχρι το 2020 και ο Σανταμαρία έως το 2022.

ΜΠΟΡΝΤΟ
Προπονητής: Γκουστάβο Πογιέτ (Ουρουγουανός) από τις 20 Ιανουαρίου 2018
Η Έβερτον θέλει τον σπουδαίο επιθετικό Μάλκομ και η Αταλάντα τον μουντιαλικό χαφ Λεράγκερ. Οι Γιρονδίνοι δεν έχουν ενισχυθεί ακόμη, αν και Ευρωπαίοι. Ο αριστερός αμυντικός Κοντέντο πήγε τον Φορτούνα Ντίσελντορφ και ο επιθετικός Ρολάν στη Λα Κορούνια.

ΚΑΕΝ
Προπονητής: Φαμπιέν Μερκαντάλ από το καλοκαίρι του 2018, από την Παρί, αντί του Πατρίς Γκαράντ
Μετεγγραφή 2 εκ. ευρώ από την Μονπελιέ ο επιθετικός Νινγκά, πήρε και τον Ονιανγκέ από την Γουλβς και τον Τσονκουντέ από την Παρί, πρώην ομάδα του προπονητή. Στο ρόστερ και ο επιθετικός Κριβέλι από την Ανζέ. Έδωσε τον μοναδικό αξιόπιστο στην επίθεση, σκόρερ Σαντίνι στην Άντερλεχτ, τον Ντρεγιέρ στην Αμιάν, τον Μπαζίλε στη Χάβρη και τον Ζονκούρ στην Κονκαρνό.

ΝΤΙΖΟΝ
Προπονητής: Ολιβιέ Νταλ’ Ολιό από το 2012
Αλφόνς από τη Σοσό και Σισέ από Τουρ και ο 20χρονος Ζιλ Κεϊτά από τη Γουινέα αποκτήθηκαν, ο βασικός τερματοφύλακας Ρεϊνέ πήγε μετά από εξαιρετική σεζόν έναντι 4 εκ. ευρώ στην Τουλούζ και ο Στεφάν Ζομπάρ στη Μαρσέιγ, έμειναν ελεύθεροι Ρούφλι και Βαρό (παλιός αμυντικός της Σεντ-Ετιέν).

ΓΚΕΝΓΚΑΝ
Προπονητής: Αντουάν Κομπουαρέ από το 2016
Μοναδική προσθήκη ο επιθετικός Νολάν Ρου από την υποβιβασμένη Μετς. Ανανέωσε ο καλός χαφ Λουκάς Ντο και ο αμυντικός Σορμπόν. Στη Νιμ συνεχίζει ο Ντιαλό και στη Λοριάν ο Περέιρα.

ΛΙΛ
Προπονητής: Κριστόφ Γκατιέ από το 2017
Μπαμπά από τη Σεντ-Ετιέν, Ικονέ από την Παρί Σεν Ζερνμέν, Λοΐκ Ρεμί από την Χετάφε, Ζεκί Τσελίκ από την Ιστανμπουλσπόρ στη δεύτερη κατηγορία της Τουρκίας τα νέα πρόσωπα στο Γαλλικό Βορρά. Έφυγαν Έντερ για τη Λοκομοτίβ Μόσχας με μετεγγραφή (έπαιζε δανεικός) για 3 εκ, ευρώ και ο Μπισουμά στη Μπράιτον για 20 εκ. ευρώ.

ΛΙΟΝ
Προπονητής: Μπρουνό Ζενεζιό από το 2015
Ανανέωσαν ο Ουσέμ Αουάρ και ο Φερλάν Μεντί μέχρι το 2023 και αποκτήθηκε από τη Ναντ ο δεξιός μπακ Λεο Ντιμπουά για τους Λιονέ που έχουν έσοδα από παραχωρήσεις παικτών στα 60 εκ. ευρώ! Έφυγαν Ντελ Καστιγιό (Ρεν, 2 εκ. ευρώ), Γκεμπέλ (Μονακό, 20 εκ. ευρώ), Ντιακαμπί (Βαλένθια, 15 εκ, ευρώ), Ματετά (Μαγιόρκα, 8 εκ. ευρώ), Καλουλού (Βασιλεία, 2,1 εκ. ευρώ), Ντάρντερ (Δανεικός στην Εσπανιόλ για 8 εκ. ευρώ, συν 2 εκ. ευρώ μπόνους και 20% ποσοστό μεταπώλησης!) και Νκουλού (Τορίνο, 3,5 εκ, ευρώ)!

ΜΑΡΣΕΪΓ
Προπονητής: Ρουντί Γκαρσιά από τον Οκτώβριο του 2016
Θέλει τον Μπαλοτέλι από τη Νις για την επίθεση, έμεινε ο Κώστας Μήτρογλου, δεν έχει κάνει ακόμη μετεγγραφή, ούτε έχει παραχωρήσει παίκτη.

ΜΟΝΑΚΟ
Προπονητής: Λεονάρντο Ζαρντίμ (Πορτογάλος) από το 2014
Πήρε Γκεμπέλ από Μονακό, Γκρανσίρ από Τρουά, Πιερ-Γκαμπριέλ από Σεντ-Ετιέν, Μπαρέκα για 5 χρόνια από Τορίνο, Ντιόπ και Ισιντόρ από τη δεύτερη ομάδα της Ρεν. Έδωσε Φαμπίνιο στη Λίβερπουλ (50 εκ. ευρώ), Λεμάρ στην Ατλέτικο Μαδρίτης (72 εκ. ευρώ) και Κονγκολό στη Χάντερσφιλντ (20 εκ. ευρώ).

ΜΟΝΠΕΛΙΕ
Προπονητής: Μισέλ Ντερ Ζακαριάν από το 2017
Πήρε Μογιέ από τη Μετς και Σκούλετιτς από την Γκεντσλερμπιρλιγκί, έδωσε Μουκιέλε στη Λειψία (16 εκ. ευρώ) και Νινγκά (2 εκ. ευρώ). Στην πόρτα της εξόδου ο Σιό, υποψήφιος αντικαταστάτης ο Ντελόρ στην επίθεση.

ΝΑΝΤ
Προπονητής: Μιγκέλ Καρδόσο (Πορτογάλος) από το καλοκαίρι του 2018 αντί του Κλαούντιο Ρανιέρι.
Μοναδικός νέος παίκτης ο δεξιός μπακ-χαφ Φάμπιο από τη Μίντλεσμπρο. Ο δεξιός μπακ Ντιμπουά πήγε στη Λιον, ο χαφ Κριν στη Γρανάδα και ο εξαιρετικός πλάγιος χαφ Τομασόν στη Στρασμπούρ για να αντικαταστήσει τον Μπαοκέν.

ΝΙΣ
Προπονητής: Πατρίκ Βιεϊρά από το καλοκαίρι του 2018 αντί του Λουσιέν Φαβρ
Μετεγγραφή 8 εκ. ευρώ από τη Μπράγκα ο Βραζιλιάνος Ντανίλο Μπαρμπόσα, αποκτήθηκαν και οι Γιουσέφ Ατάλ (δεξί φουλ-μπακ) από την Κορτράικ και Κριστόφ Ερέλ (στόπερ) από την Τρουά. Ο επιθετικός Πλεά πήγε στην Γκλάντμπαχ για 25 εκ. ευρώ και ο σπουδαίος χαφ Σερί στη Φούλαμ για 30 εκ. ευρώ. Στη Φούλαμ θα αγωνίζεται τη νέα περίοδο και ο χαφ Λε Μαρσάν.

ΝΙΜ
Προπονητής: Μπερνάρ Μπλακάρ από το 2015
Η νεοφώτιστη Νιμ πήρε τον Μπουαγκά από τη Λοριάν για 3 εκ. ευρώ, τον Ντιαλό από την Γεκνγκάν και δανεικό τον Μπερναρντονί από τη Μπορντό, ενώ ανανέωσε μέχρι το 2021 ο Μπριανσόν.

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ
Προπονητής: Τόμας Τούχελ (Γερμανός) από το καλοκαίρι του 2018 αντί του Ουνάι Έμερι
Κάτοικος Παρισιού ο Ιταλός τερματοφύλακας από τη Γιουβέντους Τζίτζι Μπουφόν. Στην Αθλέτικ Μπιλμπάο ο αριστερός μπακ Μπερσίσε (24 εκ. ευρώ), στη Ρόμα ο αναπληρωματικός σε πολλά αμτς χαφ Παστόρε (20 εκ. ευρώ), στη Σέλτικ ο φέρελπις επιθετικός Εντουάρ (8 εκ. ευρώ), στη Λιλ ο Ικονέ, σταμάτησε ο Μότα και ανέλαβε την κάτω των 19 της ομάδας, ελεύθερος ο Μπεν Αρφά.

ΡΕΝΣ
Προπονητής: Νταβίντ Γκιόν από το 2017
Η νεοφώτιστη Ρενς πήρε Ντουμπιά από Ροστόφ, Ακτάς από Σοσό, Ντιγκομέ από Τρουά, Φοντέν από Κλερμόν, Κόναν από Γκιμαράες, έδωσε Ντα Κορουζ στη Νανσί, Σιεμπατσέ στη Ρεν, Βαγιέ στην Πο.

ΡΕΝ
Προπονητής: Σαμπρί Λαμουσί από το 2017
Απέκτησε τον Σουηδό χαφ Γιόχανσον από την ΑΕΚ, Ντε Καστιγιό από τη Λιον, Σιεμπατσέ από Ρενς, επέστρεψε στη Σάντερλαντ τον δανεικό Καζρί που σήκωσε όλο το βάρος στην επίθεση, σταμάτησε ο πολύπειρος, με πολλούς τραυματισμούς χαφ Γιοαν Γκουρκίφ.

ΣΕΝΤ-ΕΤΙΕΝ
Προπονητής: Ζαν Λουί-Γκασέ από το 2017
Πήρε από την Σάντερλαντ τον Καζρί που σήκωσε όλο το βάρος στην επίθεση της Ρεν ως παίκτης αιχμής και όχι ως πλάγιος, έδωσε τον εξτρέμ Πιερ-Γκαμπριέλ στη Μονακό (6 εκ. ευρώ), τον Γιάνκο στην Πόρτο (3 εκ. ευρώ), τον χαφ Παζό στην Ανζέ, τον στόπερ Τεοφίλ-Κατρίν στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, τον εξτρέμ Μπαμπά στη Λιλ, δανεικοί πήγαν ο Κατράνης στη Μουσκρόν και ο Μαϊγκά στη Μετς.

ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ
Προπονητής: Τιερί Λορέ από το 2016
Αποκτήθηκαν οι Τομασόν από Ναντ (ελεύθερος, γρήγορος αριστερός χαφ), Αζορκ από Κλερμόν (2 εκ. ευρώ), Μίτροβιτς από Γάνδη (3 εκ. ευρώ), Σισοκό από Μπρεστ (2 εκ. ευρώ), έφυγαν οι Μπαοκέν για την Ανζέ, Μπλαγιάκ για Γκαζελέκ, Ουκιτζά για Μετς, Σεκά για Νανσί.

ΤΟΥΛΟΥΖ
Προπονητής: Αλέν Καζανοβά από το καλοκαίρι του 2018 στη θέση του Μικαέλ Ντεμπέβ
Πήρε για την υπεράσπιση της εστίας τον εξαιρετικό κίπερ Ρεϊνέ της Ντιζόν (4 εκ. ευρώ) και τους Τζον Μπόστοκ (Άγγλος χαφ) από Μπούρσασπορ, Ισεκά από Άντερλεχτ. Έδωσε για 25 εκ. ευρώ τον Ντιοπ στη Γουεστ Χαμ και για 7 εκ. ευρώ τον τερματοφύλακα Λαφόν στην Φιορεντίνα μέχρι το 2023.

Οι 23 παγκόσμιοι πρωταθλητές του γαλλικού πρωταθλήματος, από το 1986 έως το 2018:

1986: Μπουρουτσάγα (Ναντ)
1994: Μάρσιο Σάντος (Μπορντό), Ραΐ (ΠΣΖ)
1998: Μπαρτέζ (Μονακό), Σαρμπονιέ (Οσέρ), Μπλάν (Μαρσέιγ), Πιρές (Μετς), Ανρί (Μονακό), Τρεζεγκέ (Μονακό), Ντιομέντ (Οσέρ), Ντουγκαρί (Μαρσέιγ), Γκιβάρς ( Οσέρ)
2002: Εντμίλσον (Λιον), Ροναλντίνιο (ΠΣΖ)
2018: Μανταντά (Μαρσέιγ), Αρεολά (ΠΣΖ), Κιμπεμπέ (ΠΣΖ), Ραμί (Μαρσέιγ), Σιντιμπέ (Μονακό), Φεκίρ (Λιον), Λεμάρ (Μονακό), Τοβέν (Μαρσέιγ), Εμπαπέ (ΠΣΖ).

Τα ρεκόρ τερμάτων και τα ρεκόρ της Παρί

1.033 γκολ συνολικά στη σεζόν, επίδοση-ρεκόρ στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (1024 Ισπανία, 1018 Αγγλία, 1017 Ιταλία, 855 Γερμανία)

Μόλις το 5/5% των αγώνων στο 0-0
2,72 γκολ μέσος όρος, 2η καλύτερη επίδοση μετά τη bundesliga

Παρί 108 γκολ, 1η επίθεση στην Ευρώπη μπροστά από 106 γκολ Μάντσεστερ Σίτι και 99 Μπαρσελόνα

Για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλήματος 4 ομάδες μέτρησαν το λιγότερο 72 βαθμούς στη σεζόν

Τα ρεκόρ πωλήσεων της Μονακό

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η Μονακό έχει έσοδα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών που ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ!

Η ομάδα του γαλλικού νότου έχει τινάξει τη μπάνκα στον αέρα, ακολουθώντας πιστά δρόμους ομάδων με παράδοση, όπως η Πόρτο. Και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.

Τις εντυπωσιακές πωλήσεις παικτών το περασμένο καλοκαίρι του τίτλου διαδέχτηκαν μεταγραφές παικτών που έμειναν για να φύγουν με καθυστέρηση ενός χρόνου, όπως ο Φαμπίνιο και ο Λεμάρ.

Αναλυτικά, ο πίνακας των χρυσοφόρων πωλήσεων των μονεγάσκων, σε εκατομμύρια ευρώ:

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017

Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Εμπαπέ 180
Μάντσεστερ Σίτι, Μπενζαμέν Μεντί 57,5
Μάντσεστερ Σίτι, Μπερνάρντο Σίλβα 50
Τσέλσι, Τιεμουέ Μπακαγιόκο 45
Νις, Σεν-Μαξιμέν 10
Μαρσέιγ, Βαλερ Ζερμέν 8
Μαγιόρκα, Αμπντού Ντιαλό 5
Φενέρμπαχτσε, Ναμπίλ Ντιράρ 3,5
Τουλούζ, Κορεντίν Ζαν 3

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2017

Σαουθάμπντον, Γκίντο Καρίγιο 22
Χάντερσφιλντ, Τερένς Κονγκολό 20

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018

Ατλέτικο Μαδρίτης, Τομά Λεμάρ 72
Λίβερπουλ, Φαμπίνιο 50

ΣΥΝΟΛΟ: 526

Η 1η αγωνιστική με κόντρα Ναντ-Μονακό
Παρί-Καέν
Λιλ-Ρεν
Νις-Ρενς
Μπορντό-Στρασμπούρ
Μονπελιέ-Ντιζόν
Σεντ-Ετιέν-Γκενγκάν
Ανζέ-Νιμ
Μαρσέιγ-Τουλούζ
Ναντ-Μονακό
Λιον-Αμιάν

Ντέρμπι πρώτου γύρου

1 Σεπτεμβρίου: ΜΟΝΑΚΟ-ΜΑΡΣΕΪΓ
22 Σεπτεμβρίου: ΛΙΟΝ-ΜΑΡΣΕΪΓ
6 Οκτωβρίου: ΠΑΡΙ-ΛΙΟΝ
20 Οκτωβρίου: ΝΙΣ-ΜΑΡΣΕΪΓ
27 Οκτωβρίου: ΜΑΡΣΕΪΓ-ΠΑΡΙ
10 Νοεμβρίου: ΜΟΝΑΚΟ-ΠΑΡΙ
24 Νοεμβρίου: ΛΙΟΝ-ΣΕΝΤ-ΕΤΙΕΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα