Η Μπάγερν τιμά την ιστορία της

Τον προσεχή Μάιο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κουρτ Λαντάουερ, του πρωτοπόρου προέδρου που οδήγησε τη Μπάγερν Μονάχου στον πρώτο τίτλο της ιστορίας της.

Το προπονητικό κέντρο της Säbener Strasse στο Μόναχο, αποτελεί εδώ και δεκαετίες το «στρατηγείο» της Μπάγερν.

Εκεί θα τοποθετηθεί σε μερικούς μήνες το άγαλμα του Λαντάουερ, του ανθρώπου που οραματίστηκε τον βαυαρικό σύλλογο ως κυρίαρχο στο γερμανικό ποδόσφαιρο και παρ' όλο που διώχθηκε από τους Ναζί, επέστρεψε στον σύλλογο, βάζοντας τις βάσεις
για το «μεγαθήριο» που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Κουρτ Λαντάουερ, γεννήθηκε το 1884 σε εβραϊκή οικογένεια του Μονάχου και σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στον νεοσύστατο τότε (είχε ιδρυθεί το 1900) σύλλογο της Μπάγερν ως ποδοσφαιριστής.

Η καριέρα του στα γήπεδα κράτησε λίγο, καθώς μετέβη στην Ελβετία για να σπουδάσει, όμως ποτέ δεν ξέχασε την Μπάγερν και με την επιστροφή του στη Γερμανία, εξελέγη πρόεδρος της ομάδας το 1913. Η πρώτη του θητεία στην προεδρία ήταν σύντομη, καθώς με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου κατετάγη στον γερμανικό στρατό.

Το 1919 όμως ανέλαβε ξανά τον προεδρικό θώκο και έβαλε τα θεμέλια για ένα πιο «επαγγελματικό» προφίλ στον σύλλογο.

«Είναι πιθανότατα ένας από τους τρεις πιο σημαντικούς ανθρώπους στην ιστορία του κλαμπ. Πριν από αυτόν το ποδόσφαιρο ήταν ερασιτεχνικό. Όμως ήταν πρωτοπόρος και τα άλλαξε όλα, σιγουρεύοντας ότι ποδοσφαιριστές και προπονητές πληρώνονταν καλά», τόνισε στο CNN ο ιστορικός της Μπάγερν, Φάμπιαν Ράαμπε.

Το 1932, υπό την προεδρία του Λαντάουερ και την τεχνική ηγεσία ενός άλλου Εβραίου, του Ρίχαρντ Ντόμπι, η Μπάγερν κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, κερδίζοντας την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Έναν χρόνο μετά όμως, το Ναζιστικό Κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ πήρε την εξουσία και η Μπάγερν «εξοστρακίστηκε» ως «εβραϊκό» κλαμπ, με τον Λαντάουερ να αναγκάζεται σε παραίτηση, χάνοντας παράλληλα και την δουλειά του στο διαφημιστικό τμήμα της εφημερίδας Münchner Neueste Nachrichten, γνωστή σήμερα με το όνομα Süddeutsche Zeitung.

Το 1938, μία μέρα μετά την «Νύχτα των Κρυστάλλων», συνελήφθη από τους Ναζί και κατέληξε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου. Αντίθετα με χιλιάδες άλλους, ο Λαντάουερ στάθηκε τυχερός, καθώς το παρελθόν του στον γερμανικό στρατό κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο τον έσωσε. Έμεινε έγκλειστος μόλις 33 ημέρες και κατάφερε να διαφύγει στην Ελβετία, όπου έζησε σχετικά ήσυχα τις ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όχι όμως και η οικογένειά του, με τα τρία αδέλφια του και την αδελφή του να χάνονται στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.

Το διαβατήριό του στο Μουσείο της Μπάγερν.

Μετά το τέλος του πολέμου, επέστρεψε στην Γερμανία και την Μπάγερν, εισάγοντάς την για τα καλά στον επαγγελματισμό και εξασφαλίζοντας τον χώρο όπου βρίσκεται το σημερινό προπονητικό κέντρο.

Χρημάτισε στην προεδρία έως το 1951 και είναι μέχρι και σήμερα συνολικά ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία της, μπροστά από τον «πατέρα» της Μπάγερν Βίλχελμ Νόιντεκερ και τον Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Το 1961 έφυγε από την ζωή στο Μόναχο και για δεκαετίες, η ιστορία του ήταν περίπου ξεχασμένη.

Το 2006 όμως, η διοργάνωση του Μουντιάλ από την Γερμανία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίον οι άνθρωποι - και ιδιαιτέρως οι νέοι - βλέπουν το ποδόσφαιρο. Έτσι η μεγάλη ιστορία του Λαντάουερ και η συμβολή του στην γιγάντωση της Μπάγερν άρχισε να γίνεται γνωστή, κυρίως από πρωτοβουλίες των πιο φανατικών οπαδών της ομάδας.

«Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 οι Γερμανοί δεν είχαν καιρό για να θυμηθούν την ιστορία. Ήταν μετά το 2006 που τα πράγματα άλλαξαν και οι νέοι άρχισαν να ρωτούν πράγματα για την ιστορία μας», λέει ο Ράαμπε, τονίζοντας ότι η πορεία του Λαντάουερ συγκίνησε τους οπαδούς:

«Ο Λαντάουερ εμπνέει για το μήνυμα που στέλνει. Επέστρεψε στο μέρος όπου η οικογένειά του δολοφονήθηκε από τους Ναζί γιατί αγαπούσε πολύ το κλαμπ και οι οπαδοί συγκινούνται από αυτό. Θεωρούν ότι η κληρονομιά του βοήθησε ώστε ο σύλλογος να γίνει αυτό που είναι σήμερα και θέλουν να μοιραστούν στην ιστορία του».

Η «αναβίωση» της μνήμης όσον αφορά τον Λαντάουερ, συνέπεσε με την άνοδο της ακροδεξιάς και του αντισημιτισμού στην Ευρώπη, με τους ultras να τονίζουν περισσότερο την εβραϊκή ταυτότητα ενός από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην ιστορία της αγαπημένης τους ομάδας.

«Οι οπαδοί δηλώνουν υπερήφανοι που έχουν εβραϊκή ιστορία και τονίζουν ότι αν κάποιοι έχουν πρόβλημα με αυτό δεν ανήκουν στην Μπάγερν», τονίζει ο Ράαμπε.

Το 2014, οι οργανωμένοι της Μπάγερν, Schickeria, βραβεύτηκαν για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του «Kurt Landauer Cup», ενός ετήσιου αντιρατσιστικού τουρνουά.

Ο επίσημος σύλλογος ακολουθεί τις πρωτοβουλίες τους, κάνοντας μεταξύ άλλων δωρεά στον τοπικό σύλλογο TSV Μακάμπι Μονάχου, για την κατασκευή της έδρας της, που φέρει το όνομα του Λαντάουερ. Μάλιστα, στα εγκαίνια η Μακάμπι αγωνίστηκε σε φιλικό απέναντι σε επίλεκτους της Μπάγερν, ενώ στο μουσείο των Βαυαρών υπάρχει μόνιμη έκθεση για τον ιστορικό πρόεδρο. Το 2013, η Μπάγερν απένειμε στον Λαντάουερ τον μεταθανάτιο τίτλο του «επίτιμου προέδρου», ενώ το 2013 μετονόμασε τον χώρο έξω από την έδρα της «Allianz Arena» σε «Πλατεία Κουρτ Λαντάουερ».

Οι οπαδοί της Μπάγερν, ήταν αυτοί που συγκέντρωσαν τις 70.000 ευρώ για την φιλοτέχνηση του αγάλματος από τον γλύπτη Κάρελ Φρον.

Έτσι, τον Μάιο ο Λαντάουερ θα λάβει την δική του ξεχωριστή θέση στις εγκαταστάσεις που ο ίδιος θεμελίωσε και θα επιβεβαιωθεί για άλλη μία φορά μία από τις αγαπημένες του φράσεις:

«Η Μπάγερν κι εγώ ανήκουμε ο ένας στον άλλον και είμαστε αχώριστοι».
Keywords
Τυχαία Θέματα