Η ανατολή του μετά-Δυτικού κόσμου

Το 2019 μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις και απροσδόκητα γεγονότα, που θα συνταράξουν την καθημερινότητά μας, αλλά και μία βεβαιότητα: θα είναι ένα ακόμη έτος που θα μας φέρει πιο κοντά στον “Αιώνα της Ασίας” και στο αναπόφευκτο “Τέλος της Δύσης”. Κάθε μέρα που περνάει είναι μια μέρα λιγότερη από όσες απομένουν στη Δύση να απολαύσει την οικονομική -και όχι μόνον- κυριαρχία της στον κόσμο. Με επιταχυνόμενη ταχύτητα, που ενίοτε θυμίζει τσουνάμι, η Ασία επιστρέφει και πάλι στην κορυφή ως η ισχυρότερη οικονομική περιφέρεια του πλανήτη μας και η δύναμη μετατοπίζεται πλέον, οριστικά και αμετάκλητα.

Η

επιστροφή της Ασίας

Οι ιστορικοί της οικονομίας υπολόγισαν πως, από την αυγή της ιστορίας και μέχρι το 1820, η Ασία ήταν η μεγαλύτερη οικονομική περιφέρεια του πλανήτη μας, στην οποία αναλογούσε ποσοστό λίγο άνω του 50% της παγκόσμιας οικονομίας. Στη συνέχεια επισκιάστηκε οικονομικά από τη Δύση, δηλαδή από τη βιομηχανική Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που στις αρχές του 20ου αιώνα κατείχαν μαζί περίπου το 55% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ποσοστό που έφθασε στο 60% το 1950. Αυτή η οικονομική επισκίαση από τη Δύση θα αποδειχθεί τελικά ένα παροδικό φαινόμενο, μια “Δυτική παρένθεση” στις δύο χιλιετίες συνεχούς οικονομικής πρωτοκαθεδρίας και ισχύος της Ασίας έναντι των υπολοίπων.

Η “παρένθεση” αυτή, που είχε λάβει τη μορφή χάσματος μεταξύ Δύσης και Ασίας, άρχισε να κλείνει ήδη από τη δεκαετία του 1970, με πρωτεργάτη την οικονομική ατμομηχανή της Ιαπωνίας. Το 1970 η συμβολή της αναπτυσσόμενης Ασίας (χωρίς την Ιαπωνία) στο παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν μόλις 9%. Το 1990 το ποσοστό αυτό έφτασε στο 14% και το 2010 στο 28%. Το 2019 θα αγγίξει το 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2050 η Ασία θα κατέχει και πάλι το 50% της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή θα επιστρέψει και πάλι στη δεσπόζουσα θέση που της αναλογούσε μέχρι το 1820. Τότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο κύκλος της κυριαρχίας της Δύσης στον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Economist το 2050 το ποσοστό της συμβολής της Δύσης (Δυτική Ευρώπη και Βόρεια Αμερική) στην παγκόσμια οικονομία θα έχει περιοριστεί στο 21% του παγκόσμιου ΑΕΠ (από σχεδόν 40% σήμερα), δηλαδή όσο ποσοστό θα κατέχει τότε η Κίνα στην παγκόσμια οικονομία. Εκτός από την Κίνα, που θα βρίσκεται στο Έβερεστ της παγκόσμιας κατάταξης σε σχέση με τον όγκο της οικονομίας της, άλλες παγκοσμίου εμβέλειας ασιατικές δυνάμεις θα είναι η Ινδία, που θα βρίσκεται στη 2η θέση του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας, της Κορέας και άλλων ασιατικών χωρών.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα