Η αναγέννηση του Νεάντερταλ

Ποιοι ήταν οι Νεάντερταλ; Ακόμη και για τους αρχαιολόγους είναι δύσκολο να απαντήσουν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί μια μικρή επανάσταση στην κατανόηση των Νεάντερταλ. Σε αντίθεση με αυτά που μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε, η ανακάλυψη νέων τεχνικών χρονολόγησης, η ανάλυση χιλιάδων απολιθωμάτων και αντικειμένων και οι πρόοδοι στην έρευνα του αρχαίου dna έχουν αποκαλύψει το βαθμό στον οποίο οι ζωές των Νεάντερταλ συνδέονται με τις δικές μας.

Όταν η δυτική επιστήμη συναντήθηκε για πρώτη φορά με τους

Νεάντερταλ το 1856, αντίκρισε μια μάζα απολιθωμένων οστών κι ένα σπασμένο θόλο κρανίου. Την ανακάλυψη έκαναν ανθρακωρύχοι καθώς έσκαβαν για άνθρακα στη σπηλιά Φελιτχόφερ στη γερμανική κοιλάδα Neandertal. Αργότερα, παρόμοιοι σκελετοί βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, και αποδείχτηκε πως οι σκελετοί αυτοί ανήκαν σε μία ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων που διέφερε από την ομάδα του Χόμο Σάπιενς στην οποία ανήκουν οι σύγχρονοι άνθρωποι. Ονομάστηκαν Νεάντερταλ και ορίζουν όλους τους πρωτόγονους ανθρώπους που εμφανίστηκαν στη γη πριν τριακόσιες χιλιάδες χρόνια.

Οι μελετητές συνέκλιναν στο ότι είχαν στήθος σε σχήμα βαρελιού και πλατιά μύτη που προεξείχε για να αναπνέουν καλύτερα όταν κυνηγούσαν σε ψυχρό περιβάλλον, είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά δεν μπορούσαν να τρέξουν εξίσου γρήγορα, ενώ ήταν πιο κοντοί και λιγότερο ικανοί στη χρήση εργαλείων. Ότι τους έλειπε σε ύψος το αντιστάθμιζαν σε δύναμη.

Η πιο βαθιά ερώτηση όμως που τους απασχολούσε ήταν αν οι Νεάντερταλ ήταν πραγματικά «άνθρωποι», όπως εμείς. Για πολλά χρόνια η ευρωπαϊκή πνευματική ελίτ αρνιόταν την πιθανότητα οι Νεάντερταλ να είχαν κοινή κληρονομιά με τους ανθρώπους. Αντίθετα, είδαν «επιστημονικές» αποδείξεις για τις ρατσιστικές ιεραρχίες που καθιστούσαν τους λιγότερο Ευρωπαίους λιγότερο εξελιγμένους. Εξάλλου οι επιστημονικές θεωρίες ποτέ δεν εμφανίζονται σε ένα κοινωνικό κενό.

Όπως αναφέρει και το άρθρο του Aeon, αυτές οι ιδέες έφεραν μια μακρά σκιά και στη μελέτη των Νεάντερταλ. Επί δεκαετίες, το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας πίστευε ότι οι άνθρωποι αντικατέστησαν τους Νεάντερταλ χωρίς διασταύρωση, με αποτέλεσμα οι Νεάντερταλ να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τις «ανώτερες» ικανότητές μας και ήτανε πλάσματα εγγενώς αντικοινωνικά, ακόμα και στο δικό τους είδος.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα