Η Αφρική είναι το νέο μέτωπο στον «πόλεμο» ΗΠΑ – Κίνας

Η διοίκηση Τραμπ παρουσίασε μια νέα στρατηγική για την Αφρική, επικεντρωμένη στους εμπορικούς δεσμούς, στην αντιτρομοκρατία και στην καλύτερη στοχοθέτηση των αμερικανικών ενισχύσεων για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει με την Κίνα για τη μαύρη ήπειρο. Αλλά μπορεί να είναι λίγο αργά, ή και πολύ...

Σε μια ανοιχτή ομιλία στο Ίδρυμα Heritage, ένα συντηρητικό think tank στην Ουάσινγκτον, ο Τζον Μπόλτον σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου

Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε ρητά ότι ο τελικός στόχος της «επιθετικής» επιρροής του Πεκίνου στην Αφρική, είναι να προωθήσει η Κίνα την παγκόσμια κυριαρχία της. «Αυτό», είπε, «θα φέρει την ήπειρο σε πολύ χειρότερη κατάσταση».

Το Πεκίνο δαπανά πολύ περισσότερα χρήματα στην Αφρική από ό, τι σε άλλες χώρες - και για πολύ λιγότερο αυτονόητους λόγους. Αυτή η έλλειψη κανονιστικής ή πολιτικής ασφάλειας αποκλείει άλλους πιθανούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την ώρα που οι άλλοι επενδυτές δεν έχουν πάρει χαμπάρι, η Κίνα έχει κατασκευάσει μεγάλους δρόμους, φράγματα και σιδηρόδρομους σε περιοχές με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση στα αστικά κέντρα. Επίσης έχει υπογράψει επικερδείς συμβάσεις για πρώτες ύλες με κυβερνήσεις χωρών που είναι πλούσιες σε πόρους και τηρεί σιωπή για τους όρους των δανείων της, ένα προφανές συν για τους διεφθαρμένους ηγέτες. Τα χρήματά της έχουν καταστροφικές συνέπειες για ορισμένες χώρες. Όμως, αν δεν υπάρχουν άλλοι σημαντικοί παίκτες στην Αφρική, το Πεκίνο είναι ο μόνος νικητής του παιχνιδιού, αναφέρει σε άρθρο του το «The Atlantic».

«Η Κίνα δωροδοκεί, συνάπτει αδιαφανείς συμφωνίες και με τη στρατηγική χρήση του χρέους, επειχειρεί να κρατήσει τα κράτη στην Αφρική αιχμάλωτα στις επιθυμίες και απαιτήσεις του Πεκίνου», δήλωσε ο Μπόλτον. Πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις της Κίνας δεν είναι μόνο διεφθαρμένες, αλλά δεν πληρούν και τα περιβαλλοντικά ή δεοντολογικά πρότυπα των ΗΠΑ. «Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ», είπε, «θα ωφελήσει τόσο την Αμερική όσο και τα αφρικανικά έθνη».


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα