Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ: Ο καταλύτης της ευρωπαϊκής μουσικής

Μία από τις σημαντικότερες μορφές της μουσικής και εκ των θεμελιωτών της στην Ευρώπη, ο Γιόχαν Σεμπτάστιαν Μπαχ, γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1685 στο Άϊζεναχ της Γερμανίας.

Ανήκε στην πολυάριθμη οικογένεια των Μπαχ από τη Θουριγγία, από την οποία βγήκαν πολλές γενιές μουσικών κατά τον 17ο και 18ο αιώνες, με τον Γιόχαν να αποτελεί το πλέον ταλαντούχο μέλος της.

Αν και εν ζωή ο Μπαχ δοξάστηκε σαν οργανίστας, ωστόσο δεν τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή ως συνθέτης. Η βιογραφία του είναι τυπική για έναν Γερμανό μουσικό της εποχής του και η ζωή του έρχεται σε αντίθεση με το ιδιοφυές έργο του,

το οποίο αναγνωρίζεται ως μία από τις κορυφές της φιλοσοφικής σκέψης στη μουσική.

Η ζωή του, φτωχή σε συναρπαστικά γεγονότα - με εξαίρεση την δίμηνη φυλάκισή του από τον δούκα της Βαϊμάρης, Βίλχελμ Ερνστ, επειδή αψήφησε μια απόφασή του - χωρίζεται σε τρία μέρη: Η πρώτη περίοδος αφορά στα χρόνια της μαθητείας, από το 1695 - 1700 στο Όρντρουφ και από το 1700 - 1703 στο Λίνεμπουργκ. Από μικρός έπαιζε ικανοποιητικά εκκλησιαστικό όργανο, πιάνο και βιολί, τραγουδούσε σε χορωδίες και μελετούσε παρτιτούρες παλαιότερων και σύγχρονών του συνθετών.

Η δεύτερη περίοδος (1703 - 1723) είναι τα χρόνια της επαγγελματικής και δημιουργικής ενηλικίωσης και ωριμότητας, η οποία χαρακτηρίζεται από μια συνεχής εναλλαγή θέσεων και περιεχομένου εργασίας, σε διαφορετικές περιοχές κάθε φορά, αλλά και συνεχείς σύγκρουσεις με συμβατικούς προϊσταμένους που κατέστειλαν τη δημιουργική πρωτοβουλία του μεγάλου συνθέτη.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα