Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε γυμναστική νηστικοί

Η ιδέα της προπόνησης με άδειο στομάχι έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την τάση του «work out from home». Μάλιστα, πολλοί influencers υπογραμμίζουν ότι μπορεί να επιταχύνει την απώλεια λίπους και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η λογική πίσω από την προσέγγιση της άσκησης με άδειο στομάχι είναι ότι όταν γυμναζόμαστε σε κατάσταση νηστείας, το σώμα μας αξιοποιεί τις αποθήκες λίπους του για ενέργεια, οδηγώντας σε μεγαλύτερη καύση λίπους. Ωστόσο, πόσο ασφαλές είναι αυτό και ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από αυτήν την τάση;

Πιθανοί κίνδυνοι από την άσκηση με άδειο στομάχι

Η άσκηση χωρίς φαγητό εκ των προτέρων μπορεί να εξαντλήσει πολύτιμες πηγές ενέργειας, οδηγώντας ενδεχομένως σε μειωμένη αντοχή και απόδοση, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως ζαλάδα, ναυτία ή τρέμουλο.

Προ-προπονητική διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης. Καλό θα ήταν να επιλέγουμε θρεπτικά τρόφιμα που περιλαμβάνουν υγιείς υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες. Η κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει αυτά τα στοιχεία περίπου 2 έως 3 ώρες πριν από την προπόνηση μπορεί να μας δώσει ενέργεια και να υποστηρίξει τη λειτουργία των μυών.

Επαρκής ενυδάτωση και πλήρη γεύματα

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Παράλληλα με τα υγρά, πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στη διατροφή μετά την προπόνηση ώστε να αναπληρώσουμε τα αποθέματα γλυκογόνου και να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των μυών. Τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που καταναλώνονται μέσα σε 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την άσκηση μπορούν να διευκολύνουν την ανάκαμψη και να προωθήσουν τη συνολική μας ευεξία.

Προσαρμογή της διατροφής στα επίπεδα δραστηριότητας

Ο τύπος και η ένταση της προπόνησής μας θα πρέπει να «συμβαδίζουν» με τις διατροφικές μας επιλογές πριν από την άσκηση. Ενώ οι ήπιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή η γιόγκα μπορεί να μην απαιτούν «καύσιμα» πριν από την προπόνηση, οι ασκήσεις που απαιτούν δύναμη και αντοχή, όπως το τρέξιμο ή το κολύμπι, επωφελούνται από τα πλήρεις και θρεπτικά γεύματα.

Πηγή: www.healthline.com

Keywords
Τυχαία Θέματα