Γιατί δεν πρέπει να χάσετε τη συναυλία του Yo-Yo Ma στο Ηρώδειο

Η Αθήνα αποτελεί έναν από τους 36 σταθμούς στην παγκόσμια περιοδεία του κορυφαίου τσελίστα Yo-Yo Ma (Γιο-Γιο Μα) με το Bach Project. Ο κορυφαίος καλλιτέχνης θα ερμηνεύσεις τις 6 σουίτες του Μπαχ για τσέλο, χωρίς συνοδεία, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για μία μόνο βραδιά στις 30 Ιουνίου. Γιατί όμως η συναυλία του Yo-Yo Ma αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα

μουσικά γεγονότα του καλοκαιριού; Διαβάστε εδώ όσα πρέπει να ξέρετε για τον Yo-Yo Ma, το καλλιτεχνικό και το ακτιβιστικό του έργο, ενόψει της πρώτης εμφάνισής του στη χώρα μας.

Ο αμερικανός, κινεζικής καταγωγής τσελίστας Yo-Yo Ma, υπήρξε παιδί-θαύμα που ξεκίνησε να παίζει τσέλο στην ηλικία των 4 ετών, ενώ έκανε την πρώτη του συναυλία μπροστά σε κοινό στην ηλικία των 5. Στα 7 του χρόνια έπαιξε τσέλο μπροστά στον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και τον Τζον Φ. Κέννεντυ και στα 8 του έκανε την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση, σε συναυλία με μαέστρο τον Λέοναρντ Μπερνστάιν.

Έχει ερμηνεύσει από κλασικές συνθέσεις μέχρι Astor Piazzola, παραδοσιακές μουσικές από την Κίνα αλλά και τη Βραζιλία κ.α. Με φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο, έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 90 άλμπουμ και έχει κατακτήσει 18 βραβεία Grammy, ενώ έχει υπάρξει υποψήφιος για άλλα 27.

Το 1998 εγκαινίασε το Silk Road Project, προκειμένου να προωθήσει τη συνεργασία, την καλλιτεχνική ανταλλαγή και τη ροή των ιδεών ανάμεσα σε καλλιτέχνες και οργανισμούς από όλο τον κόσμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Silk Road Ensemble, μία μουσική κολεκτίβα με 59 μουσικούς από όλο τον κόσμο, με σταθερή παρουσία στη δισκογραφία από το 2001 μέχρι σήμερα.

Το 2009, ο Μπαράκ Ομπάμα διόρισε τον Yo-Yo Ma στην Προεδρική Επιτροπή των Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και το 2011 του απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, όπως με Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών στις ΗΠΑ(2001), βραβείο Polar (2012) κ.α.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα