Για πρώτη φορά σε Μουντιάλ

Μετά από 11 προσπάθειες ο Παναμάς θα είναι για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου, κάνοντας την τεράστια έκπληξη, καθώς άφησε έξω την εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σκοπός των κεντροαμερικανών, θα είναι να αποκομίσουν εμπειρίες σ’ αυτό το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Το πρόγραμμα δεν είναι υπέρ τους καθώς τις 2 πρώτες αγωνιστικές αντιμετωπίζουν κατά σειρά το Βέλγιο και την Αγγλία. Είναι ομάδα που στηρίζεται στην εμπειρία των ποδοσφαιριστών της, καθώς η πλειονότητα έχει ξεπεράσει τα 30 χρόνια. Ο δραματικός τρόπος που έφτασαν στην Ρωσία
πάντως τους έχει γεμίσει πίστη και αισιοδοξία για κάτι καλό.

ΑΣΤΕΡΙ
Ο Μπλας Πέρεζ ακόμα και στα 37 του αποτελεί το αστέρι αυτής της ομάδας. Γεννημένος τον Μάρτιο του 81, είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της χώρας με 43 γκολ. 11 από αυτά είναι κατά τη διάρκεια τεσσάρων προκριματικών φάσεων.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Από τον Φεβρουάριο του 2014 ο Κολομβιανός Ερνάν Νταρίο Γκόμεζ, βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής ομάδας του Παναμά. Ήδη έχει γράψει ιστορία με την πρόκριση στην τελική φάση. Αυτή θα είναι η τρίτη δική του συμμετοχή, μετά το 98 όταν πήγε με την Κολομβία και το 2002 όταν συμμετείχε με το Εκουαδόρ. Είναι ένας από τους μόλις τέσσερις προπονητές, που έχουν καταφέρει να πάνε σε μουντιάλ με τρεις διαφορετικές ομάδες.

ΠΟΡΕΙΑ
Εκδίκηση για τον αποκλεισμό του 4 χρόνια πριν πήρε ο Παναμάς. Τότε νικούσε 2-1 τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά 2 γκολ στις καθυστερήσεις του στέρησαν την πρόκριση. Η «πληρωμένη» απάντηση ήρθε τον Οκτώβριο του 17, στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών, όταν ο Τόρες στο 88ο λεπτό, έκανε το 2-1 απέναντι στην Κόστα Ρίκα και σε συνδυασμό με την ήττα των Αμερικανών από το αδιάφορο Τρίνινταντ, έφερε τον αποκλεισμό της Team USA. Στον 4ο γύρο των προκριματικών ήταν 2ος στο 2ο όμιλο πίσω από την Κόστα Ρίκα, με 3 νίκες 1 ισοπαλία και 2 ήττες, εξασφαλίζοντας την πρόκριση για τον 5ο γύρο. Εκεί κατάφερε να πάρει την 3η θέση και την πρόκριση στο παγκόσμιο κύπελλο με 13 βαθμούς μετά από 10 ματς. Ισοβάθμησε με τις Ονδούρες, αλλά η καλύτερη διαφορά τερμάτων (9-10 απέναντι σε 13-19), έφερε την πρώτη του συμμετοχή σε μουντιάλ.
Keywords
Τυχαία Θέματα