Γερμανοτουρκικό αλισβερίσι

Η στάση της Γερμανίας έχει χαλαρώσει πολύ απένατι στον Ταγίπ Ερντογάν από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του το Sgiegel, επισημαίνοντας παράλληλα τόσο τις ανησυχίες που υπάρχουν στο Βερολίνο για ενδεχόμενη κατάρρευση της Τούρκικης οικονομίας, όσο και στην ανάγκη να στείλουν ένα σαφές μηνυμα στην αμερικάνικη πλευρά.

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που κορυφαίοι πολιτικοί κύκλοι στο Βερολίνο έπνεαν μένεα κατά του Ταγίπ Ερντογάν: Όπως για παράδειγμα την άνοιξη του 2017, όταν κατηγορούσε τη γερμανική κυβέρνηση για υιοθέτηση νεοναζιστικών

πρακτικών. Ή όταν προέτρεπε τους συμπατριώτες του, που ζουν μόνιμα στη Γερμανία, να μην ψηφίσουν το CDU, γιατί ήταν, όπως έλεγε, «εχθροί της Τουρκίας». Ή όταν παρέμενε σιωπηλός απέναντι στον τουρκικό τύπο, ο οποίος απεικόνιζε την Ανγκελα Μέρκελ με το μουστάκι του Χίτλερ.

Όλα αυτά όμως φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης όταν χρησιμοποιούν τους όρους «εξοργιστικός» και «πρωτόγονος», είναι για να περιγράψουν την περίπτωση ενός άλλου προέδρου, και συγκεκριμένα τον Ντόναλντ Τραμπ κι όχι τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη διαμάχη της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, ο αμερικάνος Πρόεδρος επέλεξε την κατά μέτωπο επίθεση, επιβάλλοντας δασμούς, ενώ η τουρκική λίρα βυθίζεται στα τάρταρα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως στο Βερολίνο εκτιμούν πως η Τουρκία δεν θα «υποκύψει» σε τέτοιου είδους πιέσεις και πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποτύχει και τον αμερικάνο πάστορα, Άντριου Μπράνσον, που κρατείται στην Τουρκία να απελευθερώσει, αλλά την ίδια στιγμή θα έχει δηλητηριάσει σοβαρά τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.

Στην πραγματικότητα, είναι ο Τραμπ που φέρνει τη Γερμανία και την Τουρκία πάλι κοντά. Όπως κι αν το δει κανείς, η επαπειλούμενη κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας αποτελεί ένα τεράστιο δίλημμα για τη γερμανική κυβέρνηση: Δε θέλει επ’ ουδενί να βυθιστεί βαθύτερα στην ύφεση. «Αν η Τουρκία αποσταθεροποιηθεί, η Ευρώπη θα έχει τεράστιο πρόβλημα» λέει πηγή κοντά στη Μέρκελ. Οι ανησυχίες έχουν να κάνουν με τις πιθανές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο στην Ευρωζώνη και τη γερμανική οικονομία, με το γεγονός ότι τρία εκατομμύρια Τούρκοι ζούνε στη Γερμανία ή ακόμη και με τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουκρίας για το προσφυγικό.

Είναι σαφές πως η τάση στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει παρέμβαση για να αποτραπεί ο συγκεκριμένος κίνδυνος. Από την άλλη, δεν είναι εύκολο για τη Μέρκελ να βοηθήσει κάποιον που πριν λίγο καιρό την παρομοίαζε με Ναζί. Σε αυτήν τη φάση δεν θα υπήρχε τίποτα λιγότερο δημοφιλές από το να ζητήσει κάποιος από τους Γερμανούς φορολογούμενους να συμβάλουν σε μια τυχόν οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα. Αυτός είναι κι ο λόγος που η πρόταση της επικεφαλής του κεντροαριστερού SPD, Αντρέα Νάλες, για μια πιθανή οικονομική βοήθεια της Γερμανίας προς την Τουρκία συνάντησε την άρνηση της κυβέρνησης Μέρκελ. Άλλωστε ούτε ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, που ανήκει επίσης στο SPD έδειξε να ενθουσιάζεται από μια τέτοια προοπτική.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα