Γαλλία-Ελλάδα 1-0: «Λύγισε» από την διπλή εκτέλεση πέναλντι του Εμπαπέ (hls)

Η Εθνική ομάδα γνώρισε την πρώτη ήττα της (1-0) στην 4η αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2024, από την Γαλλία στο
“Stade de France” του Παρισιού και ενώ χρειάστηκαν οι γηπεδούχοι να σκοράρουν από την βούλα του πέναλντι και με διπλή εκτέλεση του Κιλιάν Εμπαπέ. Η διαφορά απόδοσης της ελληνικής ομάδας από αυτή των “τρικολόρ” δεν ήταν χαοτική. Και μπορεί η Εθνική να είχε σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς και να μην απείλησε με αξιώσεις σε φάσεις

αντεπιθέσεων, αλλά η δεύτερη ευκαιρία που δόθηκε στον Εμπαπέ να εκτελέσει το πέναλντι που κέρδισε ο Γκριζμάν από τον Μαυροπάνο, μπορεί και οι γηπεδούχοι να είχαν μείνει στο μηδέν.

Πάντως, οι όποιες προβλέψεις υπήρχαν από…όποιους έγιναν για…συντριβή της Εθνικής Ελλάδας, διαψεύστηκαν, γιατί οι διεθνείς έχουν αλλάξει επίπεδο, δεν είναι ο “Δαυίδ” που “τρέμει” τον “Γολιάθ” σε αναμετρήσεις, όπως η σημερινή και παρά το γεγονός ότι έπαιξαν με παίκτη λιγότερο για 35 λεπτά, άντεξαν…

H Γαλλία άρχισε με ενθουσιασμό το παιχνίδι και με βιρτουόζικες ενέργειες των καταξιωμένων παικτών της, με αποτέλεσμα μέχρι το 20ο λεπτό, η ελληνική ομάδα να αμύνεται συνεχώς και να μην καταφέρει να κρατήσει στην κατοχή της μπάλας, αλλά και να περάσει την γραμή του κέντρου. Η ποιοτική ανωτερότητα των “τρικολόρ”, όμως, ήταν αναξιοποίητη για δυο λόγους. Αφενός, γιατί οι παίκτες του Πογέτ, μετά τις παροτρύνσεις του Ουρουγουανού προπονητή τους, άρχισαν να μαρκάρουν πιο γρήγορα και το μαρκάρισμα των αντιπάλων τους, έγινε πιο “κλειστό”, ενώ αφετέρου οι Γάλλοι ήταν “φλύαροι” στην κυκλοφορία της μπάλας. Ο Κιλιάν Εμπαπέ ζήτησε τρία πέναλντι στο πρώτο ημίχρονο, αλλά μόνο σε μια φάση στο 26′, στο σπρώξιμο του από τα χέρια του Μπάλντοκ, θα μπορούσε να καταλογισθεί από τον διαιτητή. Η επίμαχη φάση δεν ελέχθηκε ούτε από το VAR και ενώ ο διαιτητής είχε δείξει να συνεχιστεί το παιχνίδι. Στις άλλες δυο φάσεις (2′ και 33′), ο Γάλλος σταρ “εκβίασε” το πέναλντι και η γαλλική εξέδρα ζήτησε ό,τι και το ίνδαλμα της…

O σκηνοθέτης έδωσε τρία ριπλει της επίμαχης φάσης στην τηλεοπτική μετάδοση. Οι δυο καλύτερες ευκαιρίες των γηπεδούχων στο πρώτο ημίχρονο, ήταν στο 35′ με την κεφαλιά Πουαμεκανό και τον Βλαχοδήμο να αποκρούει σταθερά, καθώς και στο 44′ με την σπουδαία απόκρουση του Βλαχοδήμου σε πλασέ του Γκουντέ, ο οποίος “βγήκε” στην πλάτη της ελληνικής άμυνας από ψηλοκρεμαστή σέντρα του Εμπαπέ. Η Εθνική είχε μοναδική καλή στιγμή, το σουτ Μπακασέτα εκτός περιοχής και σταθερή απόκρουση του Γάλλου τερματοφύλακα (26′).

Ο Βλαχοδήμος που είχε τραυματιστεί στο πρώτο ημίχρονο, δεν έγινε αλλαγή και συνέχισε στην επανάληψη. Ο Έλληνας τερματοφύλακας της Μπενφίκα έγινε το πρόσωπο του αγώνα στο 55′. Οι “τρικολόρ” κέρδισαν πέναλντι στο 49′, από το επικίνδυνο παιχνίδι του Μαυροπάνου που χτύπησε με το πόδι του το κεφάλι του Γκριζμάν, ενώ γλίτωσε την απευθείας κόκκινη κάρτα, ύστερα και από έλεγχο του VAR. Το πέναλντι εκτέλεσε ο Εμπαπέ και ο Βλαχοδήμος απέκρουσε, αλλά ο διαιτητής ειδοποιήθηκε από το VAR, ότι ο Μαυροπάνος μπήκε νωρίτερα στην μεγάλη περιοχή, από την εκτέλεση του Εμπαπέ.

Ο Γάλλος επιθετικός νίκησε τον Βλαχοδήμο στην δεύτερη εκτέλεση (1-0 στο 55′). Η ελληνική ομάδα δεν οπισθοχώρησε μετά το γκολ που δέχτηκε, αλλά σε φάση αντεπίθεσης της Γαλλίας στο 69′, ο Μαυροπάνος “γκρέμισε” τον Μουανί για να απέτραπε το τετ-α-τετ με τον Βλαχοδήμο και το φάουλ που έκανε εκτός ελληνικής περιοχής, τιμωρήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα, γιατί ήταν τελευταίος παίκτης και ενώ είχε κίτρινη από την φάση του πέναλντι. Κίτρινη κάρτα αντίκρυσαν για διαμαρτυρία οι Κουρμπέλης και Χατζηδιάκος. Με αριθμητικό μειονέκτημα. ο Πογέτ προσώρησε διπλή αναγκαστική αλλαγή χρησιμοποιώντας Ρέτσο και Κουλιεράκη, ενώ είχαν προηγηθεί οι αλλαγές των Φούντα και Παυλίδη.

Στο 82′, η Γαλλία είχε καλή ευκαιρία του Εμπαπέ με το σουτ του από πλάγια θέση και την μπάλα να καταλήγει άουτ, ενώ έξι λεπτά αργότερα, ο Εμπαπέ “ξεχύθηκε” σε αιφνιδιασμό, έκανε την παράλληλη σέντρα, αλλά ο Ενκουκού που έκανε την προβολή, δεν πρόλαβε να μπεί στην τροχιά της μπάλας και να σκοράρει.

Η επόμενη υποχρέωση της Εθνικής ποδοσφαίρου στα προκριματικά είναι εκτός έδρας, κόντρα στην Ολλανδία στις 7 Σεπτεμβρίου.

ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν, Κουντέ, Κονατέ, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντές, Γκριεζμάν (86′ Ενκουκού), Τσουαμενί, Καμαβινγκά, Κομάν (76′ Ντεμπελέ) , Κολό Μουανί (86′ Ζιρού), Εμπαπέ.

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας, Σιώπης (66′ Φούντας), Κουρμπέλης (86′ Μπουχαλάκης), Μπακασέτας (71′ Ρέτσος), Μάνταλος, Μασούρας (72′ Κουλιεράκης), Γιακουμάκης (67′ Παυλίδης).

Keywords
Τυχαία Θέματα