Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Στα σπίτια ο πύρινος εφιάλτης στη Δροσοπηγή – Έφτασαν οι φλόγες στο Κρυονέρι – Ώρες αγωνίας

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η κατάσταση από το μέτωπο της πυρκαγιάς που κατευθύνεται προς τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στη φωτιά της Βαρυμπόμπης.

Η φωτιά έχει πλησιάσει τα σπίτια στη Δροσοπηγή όπου συνεργεία κόβουν τα δέντρα και προσπαθούν να φτιάξουν ζώνες για να προστατέψουν την κατοικημένη περιοχή ενώ οι φλόγες έχουν μπει και μέσα στο Κρυονέρι. Αστυνομικοί διώχνουν όσους δεν έχουν φύγει ακόμη, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που έχει λάβει ανεξέλεγκτες

διαστάσεις. Ήδη έχουν εκκενωθεί Ιπποκράτειος Πολιτεία και Δροσοπηγή και αυτή τη στιγμή το Κρυονέρι.

Οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν τιτάνιο αγώνα για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης που έχει πάρει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις. Όπως έγινε γνωστό από την Δροσοπηγή, η πυρκαγιά έχει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που εκτείνεται στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και το Κατσιμίδι, βόρεια του Κρυονερίου. Οι φλόγες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Κατσιμίδι αλλά κατευθύνονται σε αυτό.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής εστιάζονται στο να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς καθώς αν περάσει την κορυφογραμμή θα κινδυνεύσει άμεσα η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους στην παραπάνω περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικά ριπές αέρα που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς. Από την άλλη πλευρά, η φωτιά έχει φτάσει σε σπίτια της Δροσοπηγής. όπου και εκεί είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Παράλληλα οι κάτοικοι της Δροσοπηγής έλαβαν μήνυμα από το 112 για να εκκενώσουν τα σπίτια τους καθώς η πυρκαγιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το μήνυμα αναφέρει: “Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας”.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στη #Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς #Αθήνα από Ε.Ο. #Αθηνών_Λαμίας

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας@pyrosvestiki @hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 5, 2021

Το πρώτο πύρινο μέτωπο μαίνεται στις Αδάμες και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πυρκαγιά κατακαίει άκαυτο δάσος στο ρέμα της Χελιδονούς, σε περιοχή ανάμεσα στις Αδάμες και το αεροδρόμιο Τατοΐου. Ωστόσο γύρω της είναι καμμένες εκτάσεις με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως προς το παρόν δεν μπορεί να επεκταθεί.

Η δεύτερη αναζωπύρωση σημειώνεται στο ίδιο ρέμα, αλλά κοντά στις παρυφές του Κρυονερίου, με την φωτιά να κατευθύνεται προς τα πρώην βασιλικά κτήματα.

Οι φλόγες κατευθύνονται προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη Δροσοπηγή. Για το λόγο αυτό εστάλη μήνυμα από τον 112 προς τους κατοίκους στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να απομακρυνθούν από τα σπίτια προς την εθνική οδό, ενώ οι κάτοικοι της Δροσοπηγής προς Αφίδνες. Παράλληλα εστάλη μήνυμα στους κατοίκους του Κρυονερίου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα στα σπίτια τους για να προστατευτούν από τον πυκνό καπνό.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην #Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς #Άθήνα από Ε.Ο Αθηνών- Λαμίας. Αν βρίσκεστε στη #Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς #Αφίδνες ή #Ωρωπό

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 5, 2021

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ , από την κεντρική πλατεία της Βαρυμπόμπης ο καπνός φαίνεται να είναι άσπρος και πυκνός. Ήδη κάνει στοχευμένες ρίψεις το ένα ελικόπτερο Έρικσον ενώ συνολικά στο σημείο επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη του Πυροσβεστικούς Σώματος. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι στα 2 με 3 μποφόρ.

Κλειστοί δρόμοι στην περιοχή

Η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς έχει προκαλέσει διακοπές στην κυκλοφορία οχημάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

Λεωφόρο Κύμης από οδό Ορτανσίας στο ρεύμα προς ΒαρυμπόμπηΚόμβος Βαρυμπόμπης – Ερυθραίας στο ρεύμα προς ΒαρυμπόμπηΤατοΐου από οδό Πάρνηθος (Ταβέρνα το Χανί) στο ρεύμα προς ΒαρυμπόμπηΤατοΐου από την Λεωφόρο Κύμης στο ρεύμα προς ΒαρυμπόμπηΛεωφόρος Κρυονερίου από την συμβολή της με την οδό Ανοίξεως στο ρεύμα προς νεκροταφείοΙπποκράτους από την συμβολή της με την οδό ΑριστογείτονοςΕθνική Οδός Μαλακάσας σκάλας Ωρωπού από την συμβολή της με την οδό ΚαβάφηΠάρνηθος από την συμβολή της με την οδό Αγία ΤριάδοςΔροσοπηγής από το ύψος της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στο ρεύμα προς ΔροσοπηγήΤατοΐου από την συμβολή της με την οδό Ερυθραίας στο ρεύμα προς ΒαρυμπόμπηΕισαγγελική έρευνα για την καταστροφική πυρκαγιά

Την ίδια στιγμή έχει ξεκινά προκαταρκτική έρευνα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη. Αφορμή για την παρέμβαση αποτέλεσαν δημοσιεύματα καθώς και αναφορά δικηγόρου.

Ειδικοί, τοπική αυτοδιοίκηση και κάτοικοι αναφέρουν και καταγγέλλουν πως η καύσιμη ύλη σε πολλά σημεία αυτών των περιοχών αποτελούσαν βραδυφλεγείς “πυριτιδαποθήκες”, στοιχείο που τροφοδότησε και γιγάντωσε την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να κινηθεί ανεξέλεγκτα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Κάποια σημεία ήταν ανάμεσα στα 18 που είχαν επισημανθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα, και κρίθηκαν επιβεβλημένες οι εργασίες καθαρισμού.

Η Ειδική Κινητοποίηση εργασιών καθαρισμού με την επωνυμία “Δρυάδες” διάρκειας 80 ημερών, για 11 “κόκκινους” δήμους είχε λήξει στις 30 Ιουλίου, αλλά αρκετοί από αυτούς παρέμεναν με επικίνδυνα… προσανάμματα.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα