Φωτιά στη Φωκίδα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Εκκενώθηκαν περιοχές στην Ιτέα

Ολονύχτιο θρίλερ στη Φωκίδα, όπου η φωτιά που ξεκίνησε από τον Ελαιώνα στην Άμφισσα έχει επεκταθεί επικίνδυνα και απειλεί άμεσα τα πρώτα σπίτια στην Ιτέα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει ενεργό μέτωπο δυτικά προς Ιτέα και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις προς όλες τις πλευρές. Ο άνεμος έχει πέσει και εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Οι φλόγες αρχίζουν να απειλούν εργοστάσια και επιχειρήσεις στην Ιτέα. Σύμφωνα με το grtimes.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας, δήλωσε ότι “η φωτιά

βρίσκεται κοντά στην πόλη και η Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να εκκενώσουν το Βορειοδυτικό κομμάτι της”.

“Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό: Ο άνεμος είναι ισχυρός και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη“, είπε ακόμη ο ίδιος, γνωστοποιώντας ότι “απειλούνται κάποιες επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια που βρίσκονται έξω από τα χωριά, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη”.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος 5 CL215, 4 CL415, ένα PZL, 7 Air Tractors, 5 Erickson, ένα ΒΚ117 και 2 CHINOOK, και εκτέλεσαν 33 πτήσεις. Από οχήματα συμμετείχαν 35 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 15 βοηθητικά, και το όχημα Διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων “ΟΛΥΜΠΟΣ”.

Επίσης έδωσαν και δίνουν μάχη με τις φλόγες 136 πυροσβεστικό προσωπικό: 100 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου 7 ατόμων και δύο ΕΜΟΔΕ 29 δασοκομάντο. Από τους ΟΤΑ συμμετείχαν 15 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

Νωρίτερα είχε δοθεί προληπτική απομάκρυνση με 112, χωρίς να κινδυνεύουν οικίες, από τη βόρεια πλευρά της Ιτέας προς την πλευρά της Κίρρας (ανατολική Ιτέα), προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τους καπνούς που μετέφεραν οι ισχυροί άνεμοι.

Επίσης εκκενώθηκε προληπτικά και το χωριό Σερνικάκι, όπως και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, από όπου απομακρύνθηκαν οι 8 μοναχές.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕ τονίζει πως “τα μέσα και το προσωπικό που έχει διατεθεί προς στιγμή είναι ανεπαρκή” και ότι “το βασικό είναι να ελεγχθεί η φωτιά πριν το βράδυ και πριν κινδυνεύσουν εγκαταστάσεις και υποδομές” και ζητά “να ενισχυθούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής άμεσα από άλλα μέρη, καθώς σε λίγες ώρες νυχτώνει και η κατάσταση θα δυσκολέψει, ειδικά στην περίπτωση που δεν πέσει ο αέρας”.

Στο μέτωπο είναι και ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ενώ η Περιφέρεια υποστηρίζει το έργο της κατάσβεσης με μηχανήματα και υδροφόρες που έχουν ζητηθεί. Ο Φάνης Σπανός σημειώνει με νόημα την ανάγκη “να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, με όσο το δυνατόν περισσότερα εναέρια μέσα, πριν πέσει το σκοτάδι”.

“Η φωτιά στη Φωκίδα παραμένει μεγάλη και επικίνδυνη με δυνατό αέρα και ενεργά μέτωπα κοντά σε Χρισσό, Σερνικάκι και Ιτέα. Εναέρια και επίγεια μέσα επιχειρούν παντού και τα υποστηρίζουν χωματουργικά και υδροφόρες της Περιφέρειας.

Έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση στο Σερνικάκι και με οδηγία της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας παρακαλούνται οι κάτοικοι για ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί το ίδιο για την βόρεια πλευρά της Ιτέας”, αναφέρει σε ανάρτησή του.

Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές, ενώ έχουν μεταφερθεί δυνάμεις και από τη Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος σε κρίσιμα σημεία.

Εξάλλου, όπως αναφέρει ο ιστότοπος TvStar.gr, έχουν κινητοποιηθεί κάτοικοι και παραγωγοί του μεγαλύτερου παραδοσιακού ελαιώνα των Βαλκανίων, οι οποίοι καλλιεργούν κτήματα στην περιοχή.

Εξαιτίας της φωτιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο Αράχωβας – Άμφισσας, στο ύψος του Χρυσού.

Συνολικά 52 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα σε όλη τη χώρα μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε σύντομο χρόνο, παρά τα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη την Ελλάδα.

Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται.

Φωτιά στο Κρανίδι: Εκκενώθηκε ξενοδοχείο – Κίνδυνος από τις φιάλες υγραερίου στις εγκαταστάσεις του

Στο Κρανίδι η εικόνα είναι καλή και εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί μέσα στη νύχτα.

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στη φωτιά που μαίνεται από το απόγευμα στο πολυτελές ξενοδοχείο Amanzoe.

Σύμφωνα μετο argolikeseidhseis, η πυρκαγιά καίει μέσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου σε πολλά μέτωπα, ενώ το βράδυ λίγο μετά τις εννέα έγινε αναζωπύρωση στο ανατολικό κομμάτι του πύρινου μετώπου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν καταφθάσει από όλη την Πελοπόννησο επιχειρούν και μέσα στους χώρους του ξενοδοχείου, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καθώς στις εγκαταστάσεις υπάρχουν φιάλες υγραερίου.

Στο σημείο επιχειρεί επίσης και ομάδα των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) οι γνωστοί δασοκομάντος που υπάγονται στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Νωρίτερα, έγινε με επιτυχία η εκκένωση του συγκροτήματος, ενώ όλο το βράδυ αναμένεται να είναι εφιαλτικό καθώς η φωτιά καίει σε πολλά σημεία. Μάλιστα, το argolida24 μετέδωσε πως η φωτιά έχει κάψει εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου ενώ προσωπικό και πελάτες έχουν απομακρυνθεί από τα κτίρια και βρίσκονται στην παραλία.

Στο μεταξύ, οι καπνοί από την πυρκαγιά ειναι ορατοί από το Ναύπλιο καθώς έχει καλύψει τον ορίζοντα.

Όπως αναφέρει η πυροσβεστική, για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου, που μαίνεται σε δασική έκταση, επιχειρούν 63 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, ένα αεροπλάνο και δύο ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ.

Πηγή: Thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα