Φοίβος Γκικόπουλος: Ο άνθρωπος που ενσάρκωσε τον Νίκο Μπελογιάννη στον κινηματογράφο

Ηθοποιός δεν ήταν και δεν έγινε ποτέ! Όμως, για μία και μοναδική φορά στη ζωή του συμμετείχε σε μια ταινία και μάλιστα ως βασικός πρωταγωνιστής, σε ρόλο που πολλοί επαγγελματίες του χώρου θα ήθελαν να “φιλοξενούν” στο βιογραφικό τους. Ο λόγος για τον Φοίβο Γκικόπουλο, τον άνθρωπο που ενσάρκωσε τον Νίκο Μπελογιάννη στην ταινία του Νίκου Τζίμα: “Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο”.

Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε τον Νοέμβριο του 1980 και έσπασε τα ταμεία πουλώντας περισσότερα από 2 εκατ. εισιτήρια. “

Την ταινία την ήθελε η εποχή”, σχολίασε μιλώντας στο περιοδικό “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ” του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κινηματογραφικός Νίκος Μπελογιάννης, “ καθώς”, όπως λέει “ ήταν μια εποχή αλλαγών. Ήταν η εποχή, που ανέβαινε στην πολιτική σκηνή το ΠΑΣΟΚ”...

Κάτω από το δικό του, ονόματα “βαριά” του ελληνικού κινηματογράφου, όπως: Μάνος Κατράκης, Πέτρος Φυσσούν, Κώστας Καζάκος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αντώνης Αντωνίου, Βαγγέλη Καζάν και Μίρκα Παπακωνσταντίνου που υποδύθηκε τη σύντροφο του Μπελογιάννη, την Ελλη Παππά.

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 30 Μαρτίου, συμπληρώνονται 67 χρόνια από την ημέρα που ο Νίκος Μπελογιάννης και τρεις σύντροφοί του, οι Νίκος Καλούμενος, Δημήτρης Μπάτσης και Ηλίας Αργυριάδης, εκτελούνται δια τουφεκισμού (ημέρα Κυριακή, στις 4:10 τα ξημερώματα). Την εκτέλεση γλύτωσαν η σύντροφος του Μπελογιάννη, Έλλη Παππά λόγω εγκυμοσύνης και ο Τάκης Λαζαρίδης λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Με αυτή την αφορμή το περιοδικό “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ” επεδίωξε μια συζήτηση αναμνήσεων με τον άνθρωπο που ο σκηνοθέτης της ταινίας και εκ των σεναριογράφων Νίκος Τζίμας, (ο άλλος ήταν ο δημοσιογράφος Πότης Παρασκευόπουλος) επέλεξε για να υποδυθεί τον Νίκο Μπελογιάννη.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Αναζητήσεις
φοιβος γκικοπουλος βιογραφικο
Τυχαία Θέματα