Φάκελος Τουπάν

Ο Γάλλος ‘Αξελ Τουπάν από τη Ζάλγκιρις μετακομίζει στον Ολυμπιακό και είναι ο τρίτος ξένος παίκτης με ηλικία κάτω των 27 ετών που διάλεξε ο Ντέιβιντ Μπλατ.

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ένα ρολίστα υψηλών προδιαγραφών που παίζει κυρίως στο «φτερό» και βασικά στη θέση 3 αλλά υπό συνθήκες μπορεί να καλύψει αμυντικά τις θέσεις 2 και 4. Με μπόι 2μ.01 μπορεί να καλύψει τρεις θέσεις ανάλογα σχήματος και αντιπάλου.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Δυνατό κορμί με μεγάλο άνοιγμα χεριών και καλά αθλητικά προσόντα. Στη Ζάλγκιρις
έδειξε εξαιρετική αμυντική ικανότητα και έχει πολύ καλή επαφή με το παιχνίδι. Μπορεί να κάνει λίγο απ΄ όλα και στην επίθεση βασίζεται κυρίως στο σουτ του. Οι αμυντικές αποστολές θα είναι η βασική δουλειά του και μια στο τόσο θα προσφέρει και ένα πολύ καλό επιθετικό παιχνίδι.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Όπως αναφέραμε λίγο πριν κάνει λίγο απ΄ όλα και σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού αλλά δεν κάνει τίποτε άριστα. Το σουτ του δεν είναι πάντοτε σταθερό και παρότι είναι πολύ εντυπωσιακός στο στιλ και με εξαιρετικές κινήσεις στο παρκέ δεν αντιπροσωπεύει το μοντέλο του σούπερ-αθλητή.

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ: Στρασμπουρ (2011-15), Ράπτορς (ΝBDL, 2015-16 και 2016-17), Ντένβερ Νάγκετς (ΝΒΑ, 2016), Μιλγουόκι Μπακς (ΝΒΑ, 2017), Πέλικανς (ΝΒΑ, 2017), Ζάλγκιρις Κάουνας (2017-18).

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΤΑΘΜΟΙ: Στην πραγματικότητα είναι ανακάλυψη της Ορτέζ αφού στα παιδικά τμήματα της ομάδας ξεκίνησε το μπάσκετ και συνέχισε στο Στρασβούργο. Εκεί προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 2011 και έπαιξε 4 χρόνια υπό τις οδηγίες του Βινσέν Κολέ, του προπονητή που φλέρταρε με τον Ολυμπιακό πριν τον αναλάβει ο Σφαιρόπουλος. Κάθε χρονιά από τις τέσσερις στην πρώτη ομάδα του Στρασβούργου βελτίωνε τους μέσους όρους του χωρίς ποτέ όμως να τους φτάσει σε διψήφιο αριθμό. Οι 7,5 πόντοι και τα 2,5 ριμπάουντς μέσος όρος της τελευταίας του χρονιάς (2014-15) ήταν οι καλύτεροι της καριέρας του στη Γαλλία. Το καλοκαίρι του 2012 έπαιξε με την U20 εθνική της Γαλλίας στον τελικό του Ευρωμπάσκετ και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Με τη Στρασμπούρ κατάφερε να πάρει το Κύπελλο Γαλλίας το 2015 με την ομάδα του να κερδίζει στον τελικό την Πορτέλ με 87-74.

Νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2014 δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ αλλά δεν επελέγη κάτι που τον υποχρέωσε να γυρίσει στο Στρασβούργο για μια ακόμη σεζόν. Τελικά, πέρασε τον Ατλαντικό το καλοκαίρι του 2015 και ξεκίνησε την προσπάθεια του από το NBDL και τους Τορόντο 905, τη θυγατρική ομάδα των Ράπτορς στην οποία έπαιξε με μικρές διακοπές. Οι καλές παρουσίες του στην NBDL του έδωσαν μια πρώτη ευκαιρία στο ΝΒΑ όπου τον Μάρτιο του 2016 υπέγραψε δεκαήμερο συμβόλαιο με το Ντένβερ. Στις 4 Μαρτίου του 2016 έπαιξε τον πρώτο του αγώνα στο ΝΒΑ (5 λεπτά, 1 ριμπάουντ) εναντίον του Μπρούκλιν. Λίγο αργότερα υπέγραψε ένα δεύτερο δεκαήμερο συμβόλαιο και το καλοκαίρι του 2016 οι Νάγκετς του πρόσφεραν ένα πολυετές συμβόλαιο, το οποίο όμως θα ακύρωναν τον επόμενο Οκτώβριο. Στο ενδιάμεσο ο Τουπάν επέστρεψε στους Ράπτορς και την NBDL και αναδείχθηκε ο πιο βελτιωμένος παίκτης του πρωταθλήματος. Και η επόμενη σεζόν πέρασε με τον ίδιο σχεδόν τρόπο. Την ξεκίνησε από τους Ράπτορς 905 και την άνοιξη υπέγραψε ένα δεκαήμερο συμβόλαιο με τους Μιλγουόκι Μπακς, εκεί που συναντήθηκαν οι δρόμοι του με αυτούς του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αποδεσμεύθηκε από τους Μπακς όταν έληξε το 10ήμερο συμβόλαιο και γύρισε στους Ράπτορς αλλά τελικά έκλεισε τη σεζόν στους Πέλικανς της Νέας Ορλεάνης με μια ακόμη στάση (την Τρίτη του) στο ΝΒΑ με 10ήμερο συμβόλαιο. Το καλοκαίρι του 2017 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για να είναι πρωταγωνιστής στη θριαμβευτική χρονιά της Ζάλγκιρις Κάουνας. Η πρόκριση στο φάιναλ φορ και η κατάκτηση του νταμπλ στη Λιθουανία ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να περιμένει. Μάλιστα στο νικηφόρο 81-62 επί της Λιέτουβος Ρίτας ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ζάλγκιρις, έστω και αν τον τίτλο του MVP στον αγώνα πήρε ο συμπαίκτης του Εντγκάρας Ουλάνοβας.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: H λογική λέει ότι ο Τουπάν θα βρει γύρω στα 15 λεπτά χρόνου συμμετοχής σε διάφορες θέσεις. Λογικά δεν θα βρει πολλές επιθετικές προσπάθειες οπότε το εύρος του σκοραρίσματος του θα κινηθεί κάπου από τους 5,5 μέχρι τους 7,5 πόντους μέσο όρο με συνοδευτικό κάτι ανάμεσα σε 2-3 ριμπάουντς μέσο όρο. Με τον περιορισμένο αριθμό προσπαθειών θα είναι θετικός αν έχει παράλληλα και 50% στα δίποντα, 35% στα τρίποντα και οτιδήποτε πάνω από 70% στις βολές.
Keywords
Τυχαία Θέματα