Φάκελος Τόμας

Η πιο πρόσφατη μεταγραφή Αμερικάνου παίκτη έφερε στον Παναθηναϊκό τον Ντεσόν Τόμας ένα ‘’βετεράνο’’ με περισσότερες από 100 παρουσίες στην Ευρωλίγκα και θητεία σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες της διοργάνωσης από το 2013 μέχρι σήμερα.

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΊΚΟΣ:

Ένα τεσάρι (2μ.01) που έχει ως μεγάλο του όπλο το μακρινό σουτ. Γενικά, ο Τόμας είναι παίκτης που προσφέρει λίγο απ΄ όλα σε όλες τις κατηγορίες και επίπεδα παιχνιδιού χωρίς πάντως σε κανένα από αυτά να μπορεί να θεωρηθεί άριστος.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

Ξέρει να τελειώνει φάσεις τόσο από κοντά (πολύ καλός στο ένας
εναντίον ενός μέσα στο ‘’ζωγραφιστό’’) όσο και έξω από τη γραμμή του τρίποντου. ‘’Οικονομικός’’ παίκτης αφού σκοράρει με λίγες προσπάθειες και κυρίως δεν κάνει πολλά λάθη κάτι που του δίνει καλό usage. Παίζει καλά off screen και είναι σίγουρος σουτέρ στην αδύνατη πλευρά. Δυνατό κορμί του προσφέρει τη δυνατότητα να παίξει καλά τόσο απέναντι σε πιο κοντούς αντιπάλους όσο και σε τεσάρια στο δικό του ύψος.

MEIONEKTHMATA:

Καλός αμυντικός μέσα στη ρακέτα αλλά με μεγάλα ερωτηματικά να συνοδεύουν την ικανότητα του να μαρκάρει τεσάρια που διαθέτουν καλό περιφερειακό παιχνίδι και μακρινό σουτ. Δεν είναι σούπερ αθλητικός παίκτης, ούτε μπορεί να νικήσει αντιπάλους με το ίδιο κορμί στην ταχύτητα και την έκρηξη. Αρκετές φορές είναι συζητήσιμες οι επιθετικές επιλογές του. Μέτριος έως κακός ριμπάουντερ.

ΗΟΟSIER’S HYSTERIA:

Ο Τόμας μεγάλωσε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο τέλειο μέρος για να παίζεις μπάσκετ. Στην Ιντιανάπολη. Στην πολιτεία όπου πιο πολύ και από το κολεγιακό μπάσκετ ή το ΝΒΑ και τους Ιντιάνα Πέισερς λατρεύουν το γυμνασιακό πρωτάθλημα! Αγωνίσθηκε στο γυμνάσιο Μπίσοπ και έγινε με την πρώτη σταρ! Τα τέσσερα γυμνασιακά του χρόνια δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 28 πόντους μέσο όρο και όταν τελείωσε η γυμνασιακή του καριέρα το 2010 ήταν ο 3ος καλύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της πολιτείας!!! Και αν σκεφτεί κάποιος πόσοι και ποιοι παίκτες έχουν αγωνιστεί στο γυμνασιακό πρωτάθλημα της Ιντιανάπολης το επίτευγμα αυτό μπορεί να είναι και η κορυφαία στιγμή της καριέρας του.

ΣΤΟ ΟΧΑΙΟ ΣΤΕΙΤ:

Φυσικά, με το ενδιαφέρον στραμένο πάνω του από την πρώτη στιγμή της καριέρας του ο Τόμας προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων κολεγίων αλλά αυτός έμεινε πιστός στην απόφαση του να παίξει στο Οχάιο Στέιτ, απόφαση που είχε πάρει μόλις τον πρώτο του χρόνο στο γυμνάσιο. Βρέθηκε στα….χέρια του γκουρού του κολεγιακού μπάσκετ Θαντ Μάτα και αγωνίσθηκε για τρεις σεζόν στους Μπακάις. Και τις τρεις σεζόν του η ομάδα κατάφερε να παίξει στο τελικό τουρνουά του NCAA. Στη Μάρτς Μάντνες του 2011 αποκλείσθηκε στους ‘’16’’ από το Κεντάκι με 60-62 αλλά την επόμενη σεζόν η ομάδα μπόρεσε να φτάσει μέχρι το φάιναλ φορ πριν αποκλειστεί στον ημιτελικό απέναντι στο Κάνσας μετά από ένα δραματικό αγώνα με 62-64.

Στο 60.000 θεατών Σούπερντομ της Λουιζιάνα ο Τόμας σκόραρε εκείνο το βράδυ 9 πόντους αλλά με μόλις 3/14 σουτ (1/7 τρίποντα) και μάζεψε 4 ριμπάουντς. Την Τρίτη κολεγιακή του χρονιά ο Τόμας έφτασε με το Οχάιο στην Elite-8 του κολεγιακού τουρνουά αλλά αποκλείστηκε από το Γουίτσιτα Στέιτ με 66-70. Το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος σκόρερ της σεζόν με μέσο όρο 19,8 πόντους στην απαιτητική περιφέρεια Big Ten που μετέχει το κολέγιο τον ώθησε στην απόφαση να δηλώσει πρόωρα συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ:

Παρά την εξαιρετική παρουσία του στο κολέγιο ο Τόμας δεν έπεισε τους σκάουτερ του ΝΒΑ ότι μπορεί να γίνει ένα τεσάρι αξιώσεων στο επαγγελματικό πρωτάθλημα ενώ είχε αδυναμίες σαν τριάρι. Το αποτέλεσμα ήταν να επιλεγεί λίγο πριν το τέλος του ντραφτ στο νούμερο 58 από τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Αποφάσισε να παίξει στην Ευρώπη και βρέθηκε στη Γαλλική Ναντέρ για τη σεζόν 2013-14 όπου μάλιστα συνάντησε και τον παλιό του συμπαίκτη από το κολέγιο τον Ντέιβιντ Λάιτι.

Η Ναντέρ αγωνίσθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρωλίγκα αλλά αποκλείστηκε στην πρώτη φάση και απέτυχε παταγωδώς στο Γαλλικό πρωτάθλημα (μόλις 10η). Παρόλα αυτά κέρδισε το Κύπελλο Γαλλίας και έπαιξε στον τελικό του δεύτερου Κυπέλλου της χώρας του Λίντερς Καπ. Το 2014 τον διάλεξε για τη Μπαρτσελόνα ο Τσάβι Πασκουάλ αλλά το πέρασμα του από τη Βαρκελώνη δεν στέφθηκε με επιτυχία. Μάλιστα στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό (1-3) με πλεονέκτημα έδρας.

Την επόμενη σεζόν αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρο του ΝΒΑ αλλά στο σάμερ λιγκ δεν έπεισε τους Σπερς ότι άξιζε μια θέση στο ενεργό ρόστερ τους. Παρόλα αυτά αντί να γυρίσει στην Ευρώπη προτίμησε να παίξει στην NBDL με την ομάδα ανάπτυξης των Σπερς, τους Οστιν Σπερς και πέρασε εκεί όλη την περίοδο 2015-16 (47 αγώνες) περιμένοντας μια πρόσκληση για το ΝΒΑ που δεν ήρθε ποτέ. Αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη όπου έπαιξε την επόμενη τριετία. Τη σεζόν 2016-17 γύρισε στην ήπειρο μας και έπαιξε για ένα χρόνο με την Εφές, ενώ πέρσι μετακόμισε στο Τελ Αβίβ βοηθώντας την Μακάμπι να κατακτήσει μετά από αρκετά χρόνια το νταμπλ.

ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ:

Τα κολεγιακά του χρόνια ο Τόμας έπαιξε στο Οχάιο Στέιτ δίπλα σε πολύ γνωστούς παίκτες όπως ο ΝΒAer Τζέρεντ Σάλιντζερ, o Ααρον Κραφτ (πέρσι στη Μονακό, φέτος θα τον βρεί αντίπαλο στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα της Μπουντούτσνοστ), ο Λενζέλ Σμιθ Τζούνιορ (πέρσι στην Κύμη), ο σουτέρ Τζον Ντίμπλερ, ο Σάνον Σκοτ (είχε εντυπωσιάσει στο μικρό χρονικά πέρασμα του από τη Δόξα Λευκάδας) και ο Τζόρνταν Σίμπερτ (έπαιξε προ διετίας στον ΠΑΟΚ). Στους Οστιν Τόρος μεταξύ άλλων είχε συμπαίκτες για μερικούς αγώνες τον γίγαντα Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, τον Μπράις Κότον, τον Ρέι Μακάλουμ (Μάλαγα) και τον άλλο ‘’γίγαντα’’ της Ευρωλίγκα τον Γουόλτερ Ταβάρες, νυν παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης.

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ….ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ:

Παίζοντας με τρεις διαφορετικές ομάδες εναντίον του Ολυμπιακού ο Τόμας έχει πολύ κακή παράδοση τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων, όσο και προσωπικών επιδόσεων. Το ρεκόρ του είναι 4 νίκες και 9 ήττες ενώ στο ΣΕΦ δεν έχει φύγει μόνο μια φορά νικητής σε επτά επισκέψεις του (1-6). Και τις δύο φορές που έπαιξε σε σειρές πλέι οφ με δύο διαφορετικές ομάδες αποκλείστηκε από ισάριθμα φάιναλ φορ από τον Ολυμπιακό! Στην πρώτη σειρά πλέι οφ της Ευρωλίγκα που έπαιξε στην καριέρα του είδε τη Μπαρτσελόνα να αποκλείεται με πλεονέκτημα έδρας και ο ίδιος να έχει μόλις 3 πόντους και 2,5 ριμπάουντς μέσο όρο σε εκείνη την τετράδα αγώνων. Το σκηνικό επαναλήφθηκε το 2017 όταν αποκλείστηκε και με την Εφές παρότι στη μοναδική νίκη της καριέρας του στο ΣΕΦ η Τουρκική ομάδα είχε κάνει μπρέικ στον 2ο αγώνα της σειράς. Και σε εκείνη τη σειρά ήταν μέτριος αφού σε πέντε αγώνες είχε 4 πόντους και 1,5 ριμπάουντ μέσο όρο. Δεν έχει σκοράρει ποτέ περισσότερους από 10 πόντους εναντίον του Ολυμπιακού και μόνο σε ένα αγώνα από αυτούς τους 13 είχε διψήφιους βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

ΚΑΘΕ 19….ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ:

Σε αντίθεση με τους αγώνες εναντίον του Ολυμπιακού ο Ντεσόν Τόμας έπαιζε σχεδόν πάντα πολύ καλύτερα εναντίον της νυν ομάδας του! Μάλιστα σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις έχει κάνει ρεκόρ καριέρας εναντίον του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα. Το 2014 ως παίκτης της Μπαρτσελόνα πήρε 5 επιθετικά ριμπάουντς εναντίον του Παναθηναϊκού ενώ πέρσι με τη Μακάμπι στον ίδιο αγώνα με τον Παναθηναϊκό είχε μαζέψει 7 αμυντικά ριμπάουντς και 8 στο σύνολο, αμφότερα ρεκόρ καριέρας. Η εκπληκτική σύμπτωση της υπόθεσης είναι ότι και τα δύο αυτά ματς με απόσταση μιας τριετίας μεταξύ τους έγιναν την ίδια ημερομηνία: Στις 19 Δεκεμβρίου! Το καλύτερο παιχνίδι του πάντως στην Ευρωλίγκα το έκανε πέρσι στο Βελιγράδι εναντίον του Ερυθρού Αστέρα όταν σκόραρε 28 πόντους.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ:

Εάν ο Τόμας πλησιάσει τους 8,5 πόντους μέσο όρο καριέρας που έχει στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού θα έχει κάνει απόσβεση της μεταγραφής του. Εφόσον μάλιστα σουτάρει με κάτι παραπάνω από 50% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα τότε θα έχει φτάσει στα ανώτερα δυνατά επίπεδα. Οτιδήποτε πάνω από 2,5 ριμπάουντς μέσο όρο και 70% από τη γραμμή των ελευθέρων βολών θα θεωρηθεί….μπόνους!
Keywords
Τυχαία Θέματα