Ευρώπη και ελληνικές ομάδες: Η… εξαίρεση και τα 21 χρόνια!

Δύσκολο έργο θα έχουν στις ρεβάνς τους για τη φάση των «16» του Europa Conference League, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, με τον πρώτο να γνωρίζει την ήττα με 4-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης» από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τον δεύτερο να χάνει με 2-0 στην Κροατία από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Οι Πειραιώτες έχουν λιγότερες ελπίδες από τους Θεσσαλονικείς,

βάσει… μαθηματικών και σκορ, όμως επειδή ποδόσφαιρο είναι και έχουν συμβεί τα… πάντα, η πρόκριση στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν είναι ακατόρθωτη. Κάτι που έχει να συμβεί από το 2003 σε Champions League και Κύπελλο UEFA/Europa League, με μοναδική εξαίρεση του Δικέφαλου του Βορρά το 2022 στο Europa Conference League.

Ο Παναθηναϊκός το 2003 είχε φτάσει ως τους «8» του Κυπέλλου UEFA, εκεί όπου είχε αντιμετωπίσει τη μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης, Πόρτο. Μάλιστα οι Πορτογάλοι είχαν χρειαστεί την παράταση για να αποκλείσουν τους «πράσινους» στο δεύτερο παιχνίδι στη Λεωφόρο, με τελικό σκορ 2-1. Από εκείνη τη σεζόν και έπειτα το «τριφύλλι» απέτυχε το 2009 στο Champions League, κόντρα στη Βιγιαρεάλ, όπως και στο Europa League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, όταν αποκλείστηκε από την Σταντάρ Λιέγης.

Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, είναι η ομάδα με τις περισσότερες προσπάθειες για πρόκριση στα προημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχοντας το… 8/8! Τρεις εξ αυτών είναι στο Champions League, το 2008 με Τσέλσι, το 2010 με Μπορντό και το 2014 κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι υπόλοιπες πέντε είναι στο Κύπελλο UEFA/Europa League. Το 2005 απέναντι στη Νιούκαστλ, το 2012 με τη Μέταλιστ, το 2017 κόντρα στην Μπεσίκτας, τρία χρόνια μετά (την χρονιά του κορωνοϊού) με τη Γουλβς, καθώς και το 2021 με την Άρσεναλ.

Από εκεί και πέρα ο μοναδικός σύλλογος της πατρίδας μας που έχει καταφέρει να βρεθεί στους «8», από το 2003 και έπειτα είναι ο ΠΑΟΚ κόντρα στη Μαρσέιγ για το Europa Conference League, όταν και αποκλείστηκε. Για την ιστορία, τελευταία ομάδα που έπαιξε σε προημιτελικό Champions League ήταν ο Παναθηναϊκός το 2002, όταν έμεινε εκτός από την Μπαρτσελόνα…

Keywords
Τυχαία Θέματα