Εύα Καϊλή: Δεύτερη νύχτα στα κρατητήρια – Το μεσημέρι οι επίσημες ανακοινώσεις από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου

Το υπό διερεύνηση σκάνδαλο χρηματισμού ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ, στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, προκάλεσε τριγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και νέο ρήγμα στις σχέσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, πυροδοτώντας μια οξεία αντιπαράθεση αναφορικά με τον ρόλο της στην υπόθεση των υποκλοπών.

Εντός της ημέρας αναμένονται οι ανακοινώσεις από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες

στους συνολικά 5 συλληφθέντες.

Με τις ανακοινώσεις αυτές θα γίνει γνωστό αν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος της Εύας Καϊλή η οποία, που πέρασε τη δεύτερη νύχτα σε κελί αστυνομικού τμήματος των Βρυξελλών, και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τι θα ισχύσει με τη βουλευτική ασυλία της ευρωβουλευτού που είναι και μία εκ των δεκατεσσάρων αντιπροέδρων του ευρωκοινοβουλίου.

Η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακρίνεται και βελγικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τσάντες με χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της. Για την ίδια υπόθεση έχει συλληφθεί και ο σύντροφός της, ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός βοηθός στην ευρω-ομάδα των Σοσιαλιστών ενώ φέρεται να κρατείται και ο πατέρας της.

Η πρόεδρος της Ευρωβουλής, με δήλωσή της, ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι εξουσίες και τα καθήκοντα που είχε η κυρία Καϊλή.

Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρομπέρτα Μετσόλα.

Πότε ξεκίνησαν οι έρευνες
Οι έρευνες των βελγικών εισαγγελικών αρχών ξεκίνησαν το καλοκαίρι, και κατά πληροφορίες βελγικών ΜΜΕ, γίνονταν παρακολουθήσεις των τηλεφώνων των φερόμενων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση. Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι “επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα”.

Τι αναζητούν οι Βέλγοι εισαγγελείς
Εκτός από τα σημαντικά χρηματικά ποσά, οι Βέλγοι εισαγγελείς αναζητούν “σημαντικά δώρα προς τρίτους που έχουν σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

Η εισαγγελία δεν έχει αναφέρει ρητά το Κατάρ αλλά μια “χώρα του Κόλπου”. Ωστόσο, αρκετές καλά ενημερωμένες πηγές είπαν στα βελγικά ΜΜΕ Le Soir και Knack, ότι είναι πράγματι η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυτή που θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο χρηματισμού πολιτικών προσώπων ή προσώπων σε επιτελικές θέσεις.

Οι σχέσεις Καϊλή – Κατάρ
Όταν η Εύα Καϊλή ταξίδεψε στο Κατάρ στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου όπου είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν και για το οποίο η αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου έκανε δηλώσεις από τη Ντόχα, αφορούσε το θέμα της άρσης της υποχρεωτικότητας βίζα (ταξιδιωτικής θεώρησης) για πολίτες του Κατάρ που ταξιδεύουν ή διέρχονται από τα κράτη-μέλη των 27.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα