Έτσι γράφτηκε η «κόκκινη» ιστορία!

Το βράδυ του Σαββάτου η Λίβερπουλ έχει την ευκαιρία με ενδεχόμενη νίκη επί της Τότεναμ να ανέβει στην 3η θέση των ομάδων με τις περισσότερες κατακτήσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ.
Η Λίβερπουλ μετράει 5 τρόπαια, όσα η Μπαρτσελόνα και η Μπάγερν και θα υπολείπεται πλέον μόνο της Μίλαν(7) και της Ρεάλ Μαδρίτης (13).

Η «χρυσή» περίοδος για τους «κόκκινους» ήταν το διάστημα από το 1973 έως το 1984. Μέσα σε 12 χρόνια κατέκτησε 7 ευρωπαϊκά τρόπαια: 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ (1973, 1976) και 1 Ευρωπαϊκό
Σούπερ Καπ (1977).

Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση φτάνει φέτος στον τελικό, για 9η φορά στην ιστορία της. Στις 8 προηγούμενες περιπτώσεις κατέκτησε 5 φορές το βαρύτιμο τρόπαιο. Ας δούμε όμως αναλυτικά όλους τους προηγούμενους τελικούς της Λίβερπουλ.

1977, Ολίμπικο, Ρώμη: Λίβερπουλ - Γκλάντμπαχ 3-1 (28' ΜακΝτέρμοτ, 64' Σμιθ, 82' πεν. Νιλ - 52' Σίμονσεν)
Η τρομερή ομάδα του Μπομπ Πέισλι φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών και η Γκλάντμπαχ αποδεικνύεται ανεπαρκής για να κοιτάξει στα «μάτια» την αγγλική ομάδα. Εύκολη νίκη με σκορ 3-1 στο τελευταίο παιχνίδι του κέβιν Κίγκαν με την Λίβερπουλ, καθώς στη συνέχεια μεταγράφηκε στο Αμβούργο.
Το μόνο που έχει να θυμάται από αυτόν τον τελικό η γερμανική ομάδα, ήταν το εκπληκτικό τέρμα του Άλαν Σίμονσεν που είχε ισοφαρίσει προσωρινά σε 1-1.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Πέισλι): Κλέμενς, Νιλ, Χόνες, Σμιθ, Χιουζ, Κέιζ, Κένεντι, Κάλαχαν, Μακ Ντέρμοτ, Κίγκαν, Χάιγουεϊ.

1978, Γουέμπλεϊ, Λονδίνο: Λίβερπουλ - Κλαμπ Μπριζ 1-0 (64' Νταλγκλίς)
Πέρασαν μόλις 12 μήνες από το πρώτο τρόπαιο και η Λίβερπουλ, στον ναό του ποδοσφαίρου, το Γουέμπλεϊ διεκδικούσε τον 2ο συνεχόμενο τίτλο της. Σε οικείο περιβάλλον αντιμετώπισε την Μπριζ του Έρνστ Χαπελ και με γκολ του ανερχόμενου τότε αστεριού της, του Κένι Νταγκλίς, πήρε τη νίκη και το βαρύτιμο τρόπαιο για 2η συνεχόμενη χρονιά
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Πέισλι): Κλέμενς, Νιλ, Τόμσον, Χάνσελ, Χιουζ, Μακ Ντέρμοτ, Κένεντι, Σούνες, Κέιζ (62’ Χαϊγουέι), Φέρκλαφ, Νταλγκλίς.

Ο θρυλικός Μπομπ Πέισλι

1981, Παρκ ντε Πρενς, Παρίσι: Λίβερπουλ - Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 (82' Άλαν Κένεντι)
Ο θρυλικός Μπομπ Πέισλι έγινε ο πρώτος προπονητής που κατακτούσε για τρίτη φορά το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών, απέναντι σε μία σπουδαία ομάδα όπως η Ρεάλ. Έγινε ένα πολύ μέτριο ποιοτικά παιχνίδι που κρίθηκε με γκολ του αριστερού της μπακ, του Άλαν Κένεντι.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Πέισλι): Κλέμενς, Νιλ, Τόμπσον, Χάνσεν, Κένεντι Α., Λι, Μακ Ντέρμοτ, Σούνες, Κένεντι Ρ., Νταλγκλίς (87’ Κέιζ), Τζόνστον

O Γκρατσιάνι αστοχεί στο πέναλτι και η Λίβερπουλ κατακτάει το τρόπαιο

1984, Ολίμπικο: Λίβερπουλ - Ρόμα 1-1, πεν. 4-2 (13' Νιλ - 42' Προύτσο)
Οι «κόκκινοι» επανέλαβαν τον θρίαμβο του 1977, στην ιταλική πρωτεύουσα. Για πρώτη φορά στην ιστορία ένας τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Μπομπ Πέισλι είχε φύγει την προηγούμενη σεζόν από την Λίβερπουλ, μετά από 44 ολόκληρα χρόνια, αλλά η αύρα του είχε παραμείνει και με τον Τζο Φάγκαν.

Σε έναν μοιρασμένο τελικό με την Ρόμα του Λίντχολμ οι «reds» άνοιξαν το σκορ, με τον Φιλ Νιλ, αλλά λίγο πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου, οι Ρωμαίοι ισοφάρισαν με τον Προύτσο. Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι και εκεί ανέλαβε δράση ο Μπρους Γκρόμπελααρ. Τα επικά του κόλπα κάνουν τους Κόντι και Γκρατσιάνι να αστοχήσουν και με 4-2 η αγγλική ομάδα κατέκτησε για 4η φορά στην ιστορία της το τρόπαιο.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Φάγκαν): Γκρόμπελαρ, Νιλ, Λόρενσον, Χάνσεν, Κένεντι Α., Τζόνστον (72’ Νίκολ), Λι, Σούνες, Γουίλαν, Νταλγκλίς (94’ Ρόμπινσον), Ρας

Σοκαριστικές εικόνες, τραγικός απολογισμός

1985, Χέιζελ, Βρυξέλλες: Γιουβέντους - Λίβερπουλ 1-0 (58' πεν. Πλατινί)
Κανείς δεν θέλει να θυμάται αυτόν τον τελικό. Από τις πιο «μαύρες» ημέρες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Πριν από την έναρξη του μεγάλου τελικού, ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Γιουβέντους, τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δυο ομάδων έχουν τραγικό απολογισμό 39 νεκρών και αρκετών εκατοντάδων τραυματιών. Ακολούθησε ένα ματς – παρωδία που κρίθηκε με ένα εύστοχο πέναλτι του Μισέλ Πλατινί, ένα πέναλτι που είδε μόνο ο Ελβετός Ντάινα σε ανατροπή του Μπόνιεκ, εκτός περιοχής. \
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Φάγκαν): Γκρόμπελααρ, Νιλ, Μπέγκλιν, Λόρενσον (3' Γκιλέσπι), Χάνσεν, Νίκολ, Νταλγκλίς, Γουϊλαν, Γουόρκ, Ρας, Γουόλς (46' Τζόνστον)

2005, Κεμάλ Ατατούρκ, Κωνσταντινούπολη: Λίβερπουλ - Μίλαν 3-3, πεν. 3-2 (1' Μαλντίνι, 39', 44' Κρέσπο - 54' Τζέραρντ, 56' Σμίτσερ, 60' Τσάμπι Αλόνσο)
Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την τραγωδία του Χέιζελ, η Λίβερπουλ δηλώνει πάλι παρουσία σε τελικό. Χρειάστηκε να περάσουν 20 ολόκληρα χρόνια μετά από την τραγωδία του Χέιζελ για να δει η Λίβερπουλ τελικό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Και τι παιχνίδι!. Θα μείνει στην αιωνιότητα ο τελικός της Κωνσταντινούπολης.

Η Μίλαν είχε το Κύπελλο στο… τσεπάκι της με το 3-0 του πρώτου ημιχρόνου. Με επική ανατροπή και με γκολ των Τζέραρντ, Σμίτσερ και Τσάμπι Αλόνσο σε ένα εξάλεπτο, το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι.

Ο Ντούντεκ βρέθηκε σε καλή μέρα απέκρουσε τα πέναλτι των Πίρλο και Σεφτσένκο και η αγγλική ομάδα σήκωνε την κούπα για 5η και τελευταία φορά, με τον Κάρλο Αντσελότι να ηττάται για πρώτη φορά σε τελικό μετά από τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Ράφα Μπενίτεθ): Ντούντεκ, Φίναν (46’ Χάμαν), Χίπια, Κάραχερ, Τραορέ, Κιούελ (23’ Σμίτσερ), Αλόνσο, Τζέραρντ, Ρίισε, Γκαρθία, Μπάρος (85’ Σισέ)

2007, ΟΑΚΑ: Μίλαν - Λίβερπουλ 2-1 (45', 82' Ιντσάγκι - 89' Κάουτ)
Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Δύο χρόνια μετά τον αξέχαστο τελικό της Κωνσταντινούπολης, οι «ροσονέρι» πήραν το αίμα τους πίσω για το δράμα που είχαν ζήσει. Η ιστορία γράφτηκε διαφορετικά αυτή τη φορά και η Μίλαν με πρωταγωνιστιή τον «Πίπο» Ιντζάγκι επικράτησε 2-1 και κατέκτησε για 7η φορά στην ιστορία της το βαρύτιμο τρόπαιο.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
(Μπενίτεθ): Ρέινα, Φίναν (88’ Αρμπελόα), Κάραγκερ, Άγκερ, Ρίισε, Αλόνσο, Μασεράνο (78’ Κράουτς), Πέναντ, Ζέντεν (59’ Κιούελ), Τζέραρντ, Κάουτ

2018 Ολιμπίνσκι, Κίεβο Ρεαλ – Λίβερπουλ 3-1 (51' Μπενζεμά, 64', 83' Μπέιλ - 55' Μανέ)
The crying game. Δάκρυα από τον Σαλάχ όταν αποχώρησε τραυματίας, δάκρυα από τον Καρβαχάλ για τον ίδιο λόγο, δάκρυα και από τον Κάριους, τον αρνητικό πρωταγωνιστή για την Λίβερπουλ, με τα δύο γκολ που «πρόσφερε» απλόχερα στους αντιπάλους του για να σκοράρουν.
Και ένα γκολ-μαγεία από τον Γκάρεθ Μπείλ, για το 3-1 της Ρεάλ που στέφθηκε πρωταθλήτρια για τρίτη σερί φορά και 13η συνολικά. Ο Ζινεντίν Ζιντάν έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία που κατακτά τρεις διαδοχικές φορές το τρόπαιο.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Κάριους, Αλεξάντερ Άρνολντ, Λόβρεν, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Χέντερσον, Μίλνερ(83' Τσαν), Βαϊνάλντουμ, Μανέ, Σαλάχ (30' Λαλάνα), Φιρμίνο
Keywords
Τυχαία Θέματα