Έργο Μουρίνιο η αναγέννηση της Ρόμα

“Αν λατρεύεις το ποδόσφαιρο δεν θέλεις να σταματήσεις” Ζοζέ Μουρίνιο

Είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν τον Ζοζέ Μουρίνιο παρωχημένο, περισσότεροι οι εχθροί από τους φίλους, περισσότεροι αυτοί που χαίρονται με τις αποτυχίες του παρά με τις επιτυχίες.

Ναι έχει ακόμα τέτοιες.

Όπως για παράδειγμα η κατάκτηση του Europa Conference League με την Ρόμα πέρσι, το πρώτο τρόπαιο του συλλόγου μετά το Κόπα Ιτάλια του 2008 και το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας

του.

Ο αθεόφοβος πήγε σε τελικό ακόμη και την Τότεναμ το 2021 αλλά τον έδιωξαν εννέα ημέρες πριν τον αγώνα με την Μάντσεστερ Σίτι.

Είναι τόσο απλό και τόσο ζωτικό για αυτόν να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Είναι η ζωή του και μπορεί ναι, να μην είναι θεαματικές οι ομάδες του αλλά το θέμα είναι το αποτέλεσμα.

Πρώτα φτιάχνεις την κουλτούρα και μετά βελτιώνεις πράγματα και αυτό κάνει και με την Ρόμα.

“Θέλουμε να λειτουργούμε σαν μεγάλη ομάδα αλλά οι μεγάλες ομάδες δεν βάζουν σε δεύτερη μοίρα καμία διοργάνωση” Ζοζέ Μουρίνιο

Η Ρόμα είναι στα προημιτελικά του Europa League όπου και θα αντιμετωπίσει την ομάδα που νίκησε στον τελικό του Europa Conference League πέρσι, την Φέγενορντ.

Η Ρόμα είναι τρίτη στο πρωτάθλημα Ιταλίας, πιο ψηλά από τις δύο τελευταίες ομάδες που κατέκτησαν το πρωτάθλημα την Μίλαν και την Ίντερ. Τελευταία φορά έπαιξε στο Champions League την σεζόν 18/19.

Η απογοήτευση ήταν το Κόπα Ιτάλια όπου η Ρόμα αποκλείστηκε από την πρότελευταία της Σέριε Α, την Κρεμονέζε με ήττα εντός έδρας 2-1.

Το θέμα είναι ότι η ομάδα έχει επιστρέψει στις επιτυχίες και φέτος παλεύει για σπουδαία πράγματα έχοντας ξοδέψει το καλοκαίρι το αστρονομικό ποσό των εννέα εκατομμυρίων Ευρώ για την ενίσχυσή της. Δεν υπάρχει ομάδα στο Τοπ 4 των πέντε μεγάλων Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που να έχει ξοδέψει λιγότερα χρήματα.

Κάτι καλό θα κάνει ο Ζοζέ.

“Δεν έχω χάσει το πάθος μου για το ποδόσφαιρο απλά έχω καλύτερο συναισθηματικό έλεγχο”

Τον βλέπεις να μην πανηγυρίζει όπως παλιά. Τον βλέπεις να αποδοκιμάζεται από τους οπαδούς της Ρόμα γιατί τους ζήτησε να σταματήσουν να επιτίθενται ρατσιστικα στον αντίπαλο προπονητή Ντέγιαν Στάνκοβιτς.

Τον ακούς να λέει ότι ένας παίκτης πρέπει να φύγει από την ομάδα για να πάνε όλα καλά και έχει δίκιο.

Ο Νάγκελσμαν λέει ότι παρακολουθεί τις συνεντεύξεις τύπου γιατί είναι μάθημα για κάθε προπονητή. Απαιτεί σεβασμό από όλους για τα κατορθώματά του και καλά κάνει.

Το θέμα είναι ότι έκανε ξανά την Ρόμα ομάδα που πρωταγωνιστεί. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε φέτος τρόπαιο για πρώτη φορά από τότε που έφυγε αυτός.

Μπορεί να μην είναι πλέον ο Special One αλλά σίγουρα αν κάποιος θέλει από τον προπονητή του τρόπαια χωρίς να τον ενδιαφέρει το θέαμα ή να ξοδέψει πολλά χρήματα, η πιθανότητα να τα καταφέρει με τον Μουρίνιο στον πάγκο είναι μεγαλύτερη από ότι με οποιονδήποτε άλλο προπονητή πιθανότατα σε όλο τον πλανήτη.

Κι αυτό δύσκολα θα το αμφισβητήσει κάποιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα