Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα

Να λοιπόν που το πρωτάθλημα – τελικώς – ξεκίνησε και στην Ελλάδα. Μέσα σε μια κατάμεστη Τούμπα, ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Αστέρα Τρίπολης 1-0 (59’ πεν. Πρίγιοβιτς) διέγραψε τους μείον δυο βαθμούς από την περσινή σεζόν και στρέφει απερίσπαστος την προσοχή του σ’ έναν από τους σημαντικότερους – αν όχι τον σημαντικότερο - αγώνες των τελευταίων, καθώς την Τετάρτη θα υποδεχτεί τη Μπενφίκα για τον δεύτερο αγώνα της φάσης των πλέι οφ του Champions League,
μετά το 1-1 της Λισαβόνας.

Η σύνθεση του αρχικού σχήματος σε σχέση με το αντίστοιχο του ματς με την Μπενφίκα είχε διαφοροποιηθεί κατά τα 4/11. Βαρέλα, Μαουρίσιο τιμωρημένοι με τους Χατσερίντι, Σάκχοφ να παίρνουν τη θέση τους, Λημνιός εκτός αποστολής για να πάρει ανάσες με τον Ζαμπά να τον αντικαθιστά στη θέση του δεξιού εξτρέμ και τον Ουάρντα να παίρνει το ρόλο που είχε ο Βραζιλιάνος στη Λισαβόνα αντίστοιχα αριστερά και τον Ελ Καντουρί να επιστρέφει αντί του Πέλκα, που ήταν στον πάγκο. Ο ΠΑΟΚ μπήκε καλά στον αγώνα, πήρε άμεσα την πρωτοβουλία των κινήσεων, ήταν άριστος ανασταλτικά και προσπάθησε να βάλει εαυτόν στη θέση του οδηγού της αναμέτρησης από νωρίς, δίχως όμως να καταφέρει να μετουσιώσει την ανώτερότητά του σε προβάδισμα στο σκορ.

Στο 8’ ο Ουάρντα, που παρέμεινε σε ... μεγάλα κέφια προκαλώντας τους δυο αμυντικούς των Αρκάδων (σ.σ. Κότσιρα και Τριανταφυλλόπουο) που ήταν από την πλευρά του να «κιτρινιστούν» από νωρίς, γύρισε την μπάλα από αριστερά, ο Ζαμπά εντός περιοχής έπιασε το μονοκόμματο σουτ με το αριστερό αλλά ο Παπαδόπουλος με μια εξαιρετική απόκρουση έδιωξε σε κόρνερ. Στο 21’ ο Ουάρντα εκτέλεσε κόρνερ, η μπάλα έφτασε στο δεύτερο δοκάρι στον αμαρκάριστο Πρίγιοβιτς, ο Σέρβος κοντρόλαρε, έπιασε δυνατό σουτ με την μπάλα να περνάει πάνω από την οριζόντια δοκό του Παπαδόπουλου. Με «σφιχτό» κέντρο, σωστές αποστάσεις, ακριβείς αλληλοκαλύψεις και τον Ελ Καντουρί σε πιο ελεύθερο ρόλο, να κινείται σε όλο το γήπεδο, επιστρέφοντας στην άμυνα για να πάρει μπάλα και να οργανώσει το παιχνίδι της ομάδας του, μέχρι να βγαίνει στις πλευρές για να δημιουργήσει υπεραριθμία στις πτέρυγες, τον Ζαμπά να «τρυπώνει» ανάμεσα στην αμυντική γραμμή των αντιπάλων του, δίνοντας τον διάδρομο στον Μάτος για ν’ ανέβει, ο ΠΑΟΚ είχε τον απόλυτο έλεγχο.

Στο 37’ και πάλι ο Ουάρντα από αριστερά, ταλαιπώρησε την άμυνα του Αστέρα παίρνοντας φάουλ από τον Κότσιρα, με τους ανθρώπους του «Δικεφάλου» να διαμαρτύρονται έντονα εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου για δεύτερη κίτρινη κάρτα, καθώς το μαρκάρισμα έγινε από πίσω κι ενώ είχε φύγει η μπάλα. Ο Βιεϊρίνια ανέλαβε την εκτέλεσή του στέλντονας την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή όπου για πολύ λίγο ο ανενόχλητος Μάτος αλλά κι ο Χατσερίντι δεν έκαναν επαφή για να δοκιμάσουν εκ νέου την ετοιμότητα του εξαιρετικού χτες αντίπαλου πορτιέρε. Προς επίρρωση της εξαιρετικής ανασταλτικής λειτουργίας των γηπεδούχων, η πρώτη καλή στιγμή για την ομάδα του κ. Παντελίδη ήρθε στο 40’ σε μια φάση διαρκείας στην περιοχή τους, όπου ο Τσιλιανίδης όντας εντός περιοχής σούταρε στην «κλειστή» γωνία του Πασχαλάκη, με τον τερματοφύλακα του «Δικεφάλου» να διώχνει.

Στο 45’ μια περίτεχνη ενέργεια του Ουάρντα στη γωνία της περιοχής του Αστέρα ανέκοψε ο Ινγκλέσιας προκαλώντας νέες διαμαρτυρίες για τους γηπεδούχους. Ενδεικτικό της απόλυτης κυριαρχής του ΠΑΟΚ στο πρώτο σαράντα πεντάλεπτο ήταν το ποσοστό κατοχής με νούμερο που ξεπερνούσε το 70%! Ωστόσο, αυτό που κάνει τη διαφορά ήταν το γκολ κι αυτό δεν είχε προκύψει.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς αλλαγές για τους γηπεδούχους, όχι όμως και για τους Αρκάδες, που απέσυραν τον Κότσιρα (σ.σ. για να μην αποβληθεί, αιτιολόγησε την κίνησή του ο προπονητής τους μετά το τέλος του αγώνα στη συνέντευξη Τύπου) και πέρασαν τον Βαλιέντε στο δεξί άκρο της άμυνας ως εσωτερική αλλαγή, με τον νεοεισελθόντα Κυριακόπουλο να παίρνει θέση στον αγώνα ως αριστερός εξτρέμ με δυνάμεις για τις αντεπιθέσεις αλλά και με συγκεριμένη εντολή να προσέχει τον Μάτος και τ’ ανεβάσματά του. Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ έδειχνε να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε. Στο 48’ ο Ελ Καντουρί με μια όμορφη κίνηση εντός περιοχής έκανε το γύρισμα με το αριστερό στο δεύτερο δοκάρι, δυνατό επιτόπιο άλμα του Ζαμπά, «καρφωτή» κεφαλιά κι η μπάλα λίγο πάνω από την εστία. Στο 52’ ωραίος συνδυασμός Μάτος - Σάκχοφ, η μπάλα έφτασε από κόντρες στον Κάνιας εντός περιοχής, μαρκάρισμα με πόδια και χέρια – και πάλι από τον - Ινγκλέσιας πάνω του, παίζετε έδειξε ο διαιτητής, παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Επτά λεπτά μετά, ωραία συνεργασία Σάκχοφ με Πρίγιοβιτς, με τον επιθετικό του «Δικεφάλου» να μπαίνει διαγώνια στην περιοχή και τον διαιτητή να υποδεικνύει την εσχάτη των ποινών στην προσπάθεια του Παπαδόπουλου να τον προλάβει για να τον ανακόψει. Ηταν η σειρά των ανθρώπων του Αστέρα Τρίπολης να διαμαρτυρηθούν. Την εκτέλεση ανέλαβε ο διεθνής Σέρβος επιθετικός ανοίγοντας το σκορ και μαζί λογαριασμό στο νέο πρωτάθλημα. Ενα γκολ που άλλαξε άρδην την εικόνα του αγώνα. Κι αυτό γιατί προκάλεσε την ανακούφιση των ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου» και – κακώς – έναν ενδόμυχο εφησυχασμό. Η υπερπροσπάθεια όλων των προηγούμενων ημερών αλλά και της χτεσινής ημέρας βγήκε σε κόπωση, είχε ως συνέπεια την απώλεια συγκέντρωσης καθώς στο πίσω μέρος του μυαλού όλων υπήρχε ο αγώνας της προσεχούς Τετάρτης κι οι Αρκάδες που δεν είχαν να χάσουν κάτι.

Στο 60’ ο Ουάρντα πλαγιοκόπησε την αντίπαλη περιοχή από αριστερά, το γύρισμα του Αιγύπτιου (σ.σ. που αναδείχτηκε και πολυτιμότερος της αναμέτρησης) ήταν πάνω στον Παπαδόπουλο. Τρία λεπτά μετά ο ίδιος ποδοσφαιριστής δέχτηκε μαρκάρισμα πέφτοντας στον αγωνιστικό χώρο κι ο Ινγκλέσιας τον πάτησε, προκαλώντας νέες εντονότατες διαμαρτυρίες καθώς δεν υπήρξε καμία συνέπεια για τον Αργεντινό μέσο. Βλέποντας την ομάδα του αργά αλλά σταθερά να χάνει τις γραμμές του, τη συγκέντρωσή του και την πειθαρχία στο παιχνίδι του ο κ. Λουτσέσκου στο 67’ πέρασε τον Μπίσεσβαρ αντί του Ζαμπά, με στόχο να έχει κάποιον ξεκούραστο για να μπορεί να κρατήσει μπάλα και να διορθώσει το παιχνίδι κατοχής της ομάδας του.

Πάραυτα, στο 69’ ο Κυριακόπουλος έφυγε στην αντεπίθεση από αριστερά, επιχείρησε ένα δυνατό διαγώνιο σουτ από αριστερά εκτός περιοχής με τον Πασχαλάκη να διώχνει σε κόρνερ. Στη συνέχεια της φάσης, ο Τριανταφυλλόπουλος είχε πολύ καλή στιγμή με τον Μάτος να τον «χάνει» αλλά η κεφαλιά του πρώτου πέρασε άουτ. Στο 71’ ο Μπίσεσβαρ απαντά στις ευκαιρίες μπαίνοντας στην αντίπαλη περιοχή αλλά το σουτ με το αριστερό έφυγε απελπιστικά εκτός εστίας. Στο 74’ ο Βέρνμπλουμ μέσα σε αποθέωση από τον κόσμο, πέρασε στον αγώνα αντί του Κάνιας, με τον Ισπανό να ενημερώνει από το ημίχρονο πως δεν είχε πλέον ανάσες. Με τον Μαουρίσιο έξω και τους Χαρίση – Μουλέν πλέον φευγάτους, δεν υπήρχε εναλλακτική κι ο Σουηδός που αναμένεται να είναι έτοιμος μετά τη διακοπή, έκανε το ντεμπούτο του με την ασπρόμαυρη φανέλα. Στο 80’ σε νέο κόρνερ των φιλοξενούμενων και πάλι ο Τριανταφυλλόπουλος πήρε την κεφαλιά έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα με την προηγούμενη.

Μια φάση που «θορύβησε» τον Ρουμάνο τεχνικό καθώς οι δυο ακραίοι αμυντικοί του εμφάνιζαν πλέον έντονα σημάδια κόπωσης και δεν ήταν οι μοναδικοί, αφού κι ο Ελ Καντουρί, μεταφέρθηκε αριστερά από τον άξονα, για να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα το απόθεμα των δυνάμεών του. Στο 81’ ο Κυριακόπουλος έπιασε νέο σουτ αλλά όχι εντός εστίας και στο 82’ ο Ακπομ πέρασε στον αγώνα αντί του Πρίγιοβιτς για τα πρώτα λεπτά συμμετοχής του στο ελληνικό πρωτάθλημα, μετά το ντεμπούτο του στη Λισαβόνα. Η σημαντικότερη στιγμή για τον Αστέρα ήρθε στο 85’, όταν

ο Τσιλιανίδης τροφοδότησε τον Μανιά, εκείνος έπιασε δυνατό σουτ πάνω στην κίνηση με τον Πασχαλάκη να του λέει «όχι». Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ κατάκοπους, πεσμένους στον αγωνιστικό χώρο σε μια νικηφόρα μεν αρχή αλλά όπως αναμενόταν αρκετά δύσκολη.

Από εκεί και πέρα, η συνέχεια μαρτυρά αυτό που θα συμβεί και φέτος σε όλη τη σεζόν αποδεικνύοντας πως όσο περνάει ο καιρός τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα, με τις δηλώσεις, την προσπάθεια του καθενός να υποστηρίξει τα συμφέροντά του με κάθε τρόπο, «ποτίζοντας» με μίσος τον κόσμο του προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Σε συνάρτηση με το χάος που επικρατεί στο διαδίκτο, την απουσία συνεπειών για την άποψη του οποιουδήποτε, την απαξίωση, την προσβολή και τον μηδενισμό, το όλο έργο δεν προϊδεάζει για αίσιο τέλος. Είναι η εποχή της επιπολαιότητας, της επιφάνειας, των ψευδεπίγραφων εντυπώσεων και του αλόγιστου μίσους σ’ αυτό το έρμο ελληνικό ποδόσφαιρο όπου ο καθένας πιστεύει πως μπορεί να κάνει ότι μα ότι θέλει δίχως να έχει το παραμικρό κόστος. Ακόμη περισσότερο στο να πει ή να γράψει κάτι σχετικά, είτε επώνυμα, είτε ψευδώνυμα.

Αλλά μάλλον αυτό θέλουν κι αυτό βολεύει σ’ αυτούς που έχουν το ... καρπούζι και το μαχαίρι. Εδώ στα πλέον σοβαρά του θέματα, στη δομή, στην οργάνωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, στις πλέον βασικές του λειτουργίες υπήρχαν και υπάρχουν τόσο σοβαρά παραδείγματα που πιστοποιούν τα παραπάνω κι ακόμη περισσότερα, σ’ αυτές τις ... λεπτομέρειες θα «κολλούσαν»; Δύσκολα ... Απλώς ας μη φορά κανείς υποκριτικούς μανδύες μ’ ευχολόγια και λοιπές προσποιητές συμπεριφορές γιατί η αηδία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Γιατί από τη στιγμή που δεν ξεκαθαρίζονται τα πράγματα, δεν ξεσκαρτάρεται το ... προϊόν, η συνέχεια είναι αναμενόμενη κι οι ευθύνες πάρα πολύ συγκεκριμένες. Για τον αγώνα της Τετάρτης την Τρίτη με το καλό. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια
Keywords
Τυχαία Θέματα