Επιμένει ο Ράμα για ελληνικές αποζημιώσεις στους τσάμηδες

Την ελπίδα του ότι «έως το καλοκαίρι θα λύσουμε τα πάντα» στα ανοιχτά θέματα στις σχέσεις με την Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα μιλώντας στην Financial Times.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός υποστηρίζει, ότι πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών με τα Τίρανα για την ένταξη της χώρας
του στην ΕΕ, κάτι που εμποδίζουν οι σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς η ΕΕ έχει διαμηνύσεις στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ότι για να ενταχθούν σε αυτήν, πρέπει να έχουν επιλύσει τις όποιες διαφορές τους με τα γειτονικά τους κράτη και δη αυτά που είναι ήδη μέλη της ΕΕ.

Όπως είπε στην βρετανική εφημερίδα ο Ράμα, τεχνικά Αλβανία και Ελλάδα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, κάτι που έχει μείνει ως «κληρονομιά» από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δήλωσε ωστόσο, ότι «ως το καλοκαίρι ελπίζω να λύσουμε τα πάντα» με την Ελλάδα, ανναφερόμενος στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα λύνει τις διαφορές αναφορικά με την ΑΟΖ στο Ιόνιο και το θέμα των «αποζημιώσεων» -όπως είπε χαρακτηριστικά- για τις περιουσίες των τσάμηδων στην Ελλάδα.

Ο Έντι Ράμα καλεί την ΕΕ να αρχίσει συνομιλίες με τη χώρα του, ως μέρος της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, για να βελτιωθεί η ασφάλεια στην περιοχή. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «είναι τρελό» να αποτύχει η Ευρώπη στο να αγκαλιάσει μια περιοχή, που είναι κομβική για τις μεταναστευτικές ροές και την οποία ταυτόχρονα εποφθαλμιά η Ρωσία ως «στρατηγικό τρόπαιο», αφήνοντας υπονοούμενα για πιθανή στροφή των Τιράνων προς τη Μόσχα.

Πηγή: News.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα