ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Προκλητικοί χρυσαυγίτες μαθητές χαιρετούν ναζιστικά και κραυγάζουν “Χάιλ Χίτλερ” [βίντεο]

Σηκώνουν το χέρι και χαιρετούν ναζιστικά. Δίπλα τους άλλοι όμοιοί τους -οι περισσότεροι με κουκούλες- εκσφενδονίζουν μολότοφ, πέτρες, καδρόνια, σκουπίδια και ό,τι άλλο βρίσκουν μπροστά τους.

Κραυγάζουν Χάιλ Χίτλερ, καταγγέλλουν γονείς που βρέθηκαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για να απομακρύνουν τα παιδιά τους από το σχολείο το οποίο είχε μετατραπεί για δεύτερη μέρα, σήμερα το πρωί, σε ένα πρωτόγνωρο μέτωπο μάχης με πρωταγωνιστές χρυσαυγίτες.

Νωρίτερα, ξυλοπόπησαν μέσα στο σχολείο δύο μαθήτριες, η μία μέλος του 15μελούς που είχε τοποθετηθεί δημοσίως εναντίον των επεισοδίων που προκάλεσαν.

Οι κουκουλοφόροι, με τακτική τάγματος εφόδου, έμπαιναν και έβγαιναν καταδρομικά από το σχολείο που είχε μετατραπεί για δεύτερη μέρα σε ορμητήριό τους. Εκεί έχουν και τα πολεμοφόδια: πέτρες, πυρσούς, καδρόνια, μαχαίρια. Μέσα από το σχολείο πετούσαν τις μολότοφ.

Σύμφωνα με το GRTimes, μια δεύτερη ομάδα ατόμων κινήθηκε περιμετρικά του σχολείου, επιχειρώντας να εντοπίσει και να προσεγγίσει τους φοιτητές, που έκαναν αντιφασιστική συγκέντρωση.

“Είμαστε εθνικιστές”

Μαθητής που συμμετείχε στα επεισόδια μίλησε στο thestival για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο σχολείο του.

“Πριν από λίγες μέρες ήρθαν κάτι κομμουνιστές να μοιράσουν φυλλάδια και τους διώξαμε με τις κλωτσιές. Χθες ήρθαν έξω από το σχολείο και μας φώναζαν να βγούμε έξω. Μας έλεγαν φασίστες και τέτοια. Τους κάναμε ντου. Χτυπήθηκαν και κάποιοι από εμάς. Καταρχάς αυτοί είναι μεγαλύτεροι από εμάς και έρχονται να μας κάνουν μαγκιά. Εμείς δεν φωνάξαμε μεγαλύτερους” δήλωσε ο μαθητής.

Ερωτώμενος για το τι κοινό έχουν οι μαθητές που προκαλούν τα επεισόδια απάντησε: “Είμαστε εθνικιστές και δεν έχει σχέση αυτό με ομάδες και συνδέσμους. Οι συμμαθητές μας μάς λένε ότι καλά κάνουμε. Κάποιοι συμμαθητές μας κράζουν γιατί είναι αριστεροί“.

Δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από τα ένθερμα συγχαρητήρια που τους έδωσε η Χρυσή Αυγή, η καταδικασθείσα εγκληματική οργάνωση, που έχει τεθεί εκτός νόμου και τα στελέχη της έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, αλλά προσπαθεί εδώ και καιρό να φτιάξει θύλακες επιρροής στα σχολεία.

Χθες με ανακοίνωσή του το “Μέτωπο Νεολαίας” Χρυσής Αυγής ανέφερε ότι “ορθώς η μαθητική κοινότητα της Σταυρούπολης απομάκρυνε τους αριστεριστές συμμορίτες κάνοντας αυτό που η πολιτεία αρνείται να πράξει καλύπτοντας τους χαϊδεμένους της ταξικούς επαναστάτες”. Tη Δευτέρα, χρυσαυγίτες είχαν πετάξει εθνικιστικά τρικάκια έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ.

“Θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες σε αυτούς που θα αποδειχθεί ότι έχουν προβεί σε έκνομες ενέργειες”, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. Πάντως στις εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα, άτομα φορώντας κουκούλες και πιθανότατα προκάλεσαν και συμμετείχαν τα επεισόδια, κυκλοφορούν ανενόχλητα στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Πέντε συλλήψεις και αναφορά Κεραμέως για παρέμβαση εισαγγελέα

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 23 προσαγωγές, από τις οποίες οι πέντε μετατράπηκαν σε συλλήψεις για παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Ένας από τους συλληφθέντες είχε μαχαίρι άλλος, κόφτη.

Οι συλληφθέντες είναι ανήλικοι μαθητές, εκ των οποίων ένας αλβανικής καταγωγής, που πήγαν στο ΕΠΑΛ από άλλο σχολείο για να… συνδράμουν αυτούς που είναι μέσα.

Παράλληλα, με αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του.

Ηλιόπουλος: Τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί

“Εδώ και δύο μέρες, με την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, νεοναζί έχουν μετατρέψει λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης. Σήμερα ανενόχλητοι κατάφεραν να εκτοξεύουν ακόμα και μολότοφ εναντίον της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, υπό τα αδιάφορα βλέμματα διμοιρίας των ΜΑΤ”, αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος, σχετικά με τα γεγονότα στο Λύκειο της Σταυρούπολης.

“Η ηγεσία των νεοναζί μπορεί να είναι φυλακή, το δηλητήριο όμως του ρατσισμού και του φασισμού είναι ακόμα εδώ”. Υποστηρίζει ότι “η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή έκρηξη νεοναζιστικής βίας“, σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας ειδικότερα ότι “η αναβάθμιση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και η ανοχή ακόμα και της δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων με μεταναστευτική καταγωγή από βουλευτή της δίνει χώρο στους νεοναζί και ανοίγει το δρόμο για πιο επιθετικές ενέργειες από τη μεριά τους”.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν σχολείο σε ορμητήριο”.

ΚΚΕ: Εγκληματική επίθεση χρυσαυγίτικων, εθνικιστικών και ναζιστικών ομάδων

“Καταγγέλλουμε την εγκληματική επίθεση χρυσαυγίτικων, εθνικιστικών και ναζιστικών ομάδων με ξύλα, λοστάρια, πέτρες, ακόμα και βόμβες μολότοφ, μέσα από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενάντια σε γονείς, μαθητές και φοιτητές”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Χαρακτηρίζει “απαράδεκτη” τη στάση της αστυνομίας, λέγοντας ότι “την ώρα της επίθεσης των φασιστικών ομάδων οι αστυνομικές δυνάμεις απωθούσαν ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές και έκαναν πλάτη στις φασιστικές δυνάμεις”, και καταλογίζει ευθύνες στη διεύθυνση του σχολείου και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γιατί, όπως τονίζει, “με την ανοχή τους το σχολείο μετατράπηκε σε ορμητήριο των φασιστών με τους μαθητές που πήγαν το πρωί να κάνουν το μάθημά τους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο κτήριο”.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα