Εμβόλιο: Εγκρίνεται την Τετάρτη από την ΕΕ το συμβόλαιο με την Pfizer
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Pfizer και την γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
«Η συμφωνία θα εγκριθεί πιστεύω την Τετάρτη από το Σώμα των Επιτρόπων», θα ακολουθήσουν διαδικασίες «για τρεις ή τέσσερις ημέρες» για να εξασφαλίσουμε το πράσινο φως των κρατών μελών και «στην συνέχεια θα υπογράψουμε», εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε φθάσει σε προκαταρκτική συμφωνία στις αρχές Σεπτεμβρίου με τις δύο εταιρείες για την προπαραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους, με την επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεων.
Η Επιτροπή «θα πρέπει να αποφασίσει την Τετάρτη εάν αποδέχεται ή όχι την συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στην συνέχεια θα σταλεί στα κράτη μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο» που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Μόνο με το τέλος αυτής της διαδικασίας θα έχουν όλα ολοκληρωθεί. Η αυριανή απόφαση είναι σημαντική για τον καθορισμό των συνθηκών υπό τις οποίες τα κράτη θα μπορούν να αγοράσουν το εμβόλιο», επέμεινε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με την Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των de Pfizer/BioNTech: θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία εμβολίων που βρίσκονται υπό παρασκευήν: με την σουηδοβρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (μέχρι 400 εκατομμύρια δόσεις από την καθεμία), καθώς και με την γαλλοβρετανική Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις).
Εκτός των BioNTech-Pfizer, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει προκαταρκτικές συμφωνίες με την γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna. «Θα έχουμε πιθανότατα ένα χαρτοφυλάκιο έξι υποσχόμενων υποψηφίων... ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αυξάνει τις πιθανότητες να έχουμε πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο», σχολίασε η Στέλλα Κυριακίδου.
Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021».
Πηγή: News.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Off Off Off Off κορωνοϊός Στόχος η αγορά 300 εκατ. δόσεωνArticle publish on Τρί, 11/10/2020 - 18:03 Article hide updated date On Article is longform Off
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Ολυμπιακός: Τι έχει επηρεάσει τον Λοβέρα
- Το καρέ του Γιούργκεν Κλοπ θα οδηγήσει τη Λίβερπουλ στην απογείωση ή στην καταστροφή
- Ερντογάν: Προσπαθούν να μας παγιδεύσουν, η Τουρκία δίνει «ιστορική μάχη»
- Φήμες (10/11): «Ώρα να φύγει ο Χατζηγιοβάνης - Ένας χαφ για τον ΠΑΟΚ»
- Ολυμπιακός : Ας μιλήσουμε λίγο για τον Μασούρα…
- Δύο κρούσματα στην Δανία, σε καραντίνα η ομάδα
- Σοκαριστική πρόβλεψη: Το εμβόλιο δεν θα σταματήσει τους νεκρούς από τον κορονοϊό
- ΑΕΚ: Σημαντική δωρεά για το εκκλησάκι της «OPAP ARENA» (pics)
- Ολυμπιακός: Ο Σάντος μίλησε για την περιπέτεια του Σεμέδο!
- Στο νοσοκομείο η Ιωάννα Τούνη (pics)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Novasports
- Ολυμπιακός: Τι έχει επηρεάσει τον Λοβέρα
- Ολυμπιακός: Ο Σάντος μίλησε για την περιπέτεια του Σεμέδο!
- ΑΕΚ: Σπουδαία δωρεά για το νέο γήπεδο
- Ολυμπιακός: Στην εθνική ελπίδων ο Σουρλής
- Πρεμιέρα: «Η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ»
- Παναθηναϊκός: Στο συνέδριο του EFDN η πράσινη ΠΑΕ
- Ρέτζιο Εμίλια: Ανακοίνωσε παίκτη με Covid-19 που έχει προσβληθεί ξανά!
- Ιστιοπλοΐα: Ο Quanhai Li νέος πρόεδρος της World Sailing
- Εμβόλιο: Εγκρίνεται την Τετάρτη από την ΕΕ το συμβόλαιο με την Pfizer
- Πίτερς: «Θα ετοιμάσουμε έξτρα πράγματα για να κερδίσουμε την ΤΣΣΚΑ»
- Τελευταία Νέα Novasports
- Εμβόλιο: Εγκρίνεται την Τετάρτη από την ΕΕ το συμβόλαιο με την Pfizer
- Παναθηναϊκός: Στο συνέδριο του EFDN η πράσινη ΠΑΕ
- Χόφενχαϊμ: Και ο Σκοβ θετικός στον κορωνοϊό
- Πίτερς: «Θα ετοιμάσουμε έξτρα πράγματα για να κερδίσουμε την ΤΣΣΚΑ»
- Πρεμιέρα: «Η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ»
- Ρέτζιο Εμίλια: Ανακοίνωσε παίκτη με Covid-19 που έχει προσβληθεί ξανά!
- Ιστιοπλοΐα: Ο Quanhai Li νέος πρόεδρος της World Sailing
- Άρης: Ενοχλήσεις ο Ματέο Γκαρσία
- Ολυμπιακός: Ο Σάντος μίλησε για την περιπέτεια του Σεμέδο!
- ΑΕΚ: Σπουδαία δωρεά για το νέο γήπεδο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Παναθηναϊκός: Ξανά στο συνέδριο του EFDN
- Scooby-Doo: Πέθανε ο συνδημιουργός της σειράς κινουμένων σχεδίων
- Super League 2 : «Ζητάμε την άμεση επανέναρξη των ομαδικών προπονήσεων»
- Με Δέλλα η προπόνηση του Παναιτωλικού
- Super League 2: Ζητά επανέναρξη ομαδικών προπονήσεων
- Το καρέ του Γιούργκεν Κλοπ θα οδηγήσει τη Λίβερπουλ στην απογείωση ή στην καταστροφή
- Ερντογάν: Προσπαθούν να μας παγιδεύσουν, η Τουρκία δίνει «ιστορική μάχη»
- Άρης - Ηρακλής: Το εντυπωσιακό μπλοκ του Κουζέλογλου στον Ντάνιελ! (vid)
- Eμβόλιο Pfizer: «Αύριο εγκρίνουμε συμβόλαιο για έως και 300 εκατομμύρια δόσεις», λέει η πρόεδρος της Κομισιόν
- Λεονάρντο για Κριστιάνο: «Λίγοι μπορούν να τον αποκτήσουν, η Παρί ανήκει σε αυτούς»