Ελληνικό πρωτάθλημα: Οι ομάδες... "φωτοβολίδες" (pics)

Ελληνικό πρωτάθλημα: Οι ομάδες... "φωτοβολίδες" (pics)ntzouaniΠέμ, 03/18/2021 - 18:04

 

Στο πέρασμα των χρόνων, υπήρξαν ομάδες οι οποίες έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ελληνικό πρωτάθλημα και άλλες που ήταν "φωτοβολίδες". Μια εμφάνιση και... τέλος! 

Το novasports.gr καταγράφει τις... one off εμφανίσεις ομάδων σε επίπεδο Α Εθνικής/Superleague και σας θυμίζει τους συλλόγους που πέρασαν από την κορυφαία

κατηγορία της χώρας μας και δεν στέριωσαν. 

Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης

Η ομάδα από την Πιερία είναι ο... πρόγονος του Πιερικού και συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα της Α Εθνικής τη σεζόν 1959-60. 

Οι Κατερινιώτες δεν κατάφεραν να αποφύγουν τον υποβιβασμό, καθώς στη μοναδική τους παρουσία στη μεγάλη κατηγορία έκαναν μόλις τέσσερις νίκες και τερμάτισαν τη σεζόν στην 15η θέση. 

Παγκορινθιακός

Η ομάδα της Κορίνθου ήταν η πρώτη ομάδα της πόλης που συμμετείχε στην Α Εθνική. 

Η παρουσία της στην κορυφαία κατηγορία ήταν σύντομη, καθώς στη μοναδική της συμμετοχή (1959/60) τερμάτισε στη 13η θέση και σε μπαράζ παραμονής υποβιβάστηκε στη Β Εθνική. 

Α.Ε. Νίκαιας

"Πρόγονος" του Ιωνικού, καθώς μετά από την συγχώνευση με τον Άρη Πειραιά προέκυψε η ιστορική ομάδα της Νίκαιας. 

Μια και μοναδική ήταν η παρουσία της Αθλητικής Ένωσης Νίκαιας στην μεγάλη κατηγορία. Και αυτή στην πρώτη χρονιά της Α Εθνικής (1959/60), τερματίζοντας στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος με δύο νίκες, πέντε ισοπαλίες και 23 ήττες και συγκομιδή 39 βαθμών. 

Μ.Γ.Σ.Σ. Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης

Ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος Σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης "Ο Θερμαϊκός" κατέλαβε την πρώτη θέση στον βόρειο όμιλο της Β Εθνικής τη σεζόν 1959/60 και κέρδισε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. 

Ο Θερμαϊκός δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του στην Α Εθνική, σημείωσε τρεις νίκες, κατέλαβε την προτελευταία θέση στο βαθμολογικό πίνακα και υποβιβάστηκε. 

Ολυμπιακός Χαλκίδας

Ο πρώτος εκπρόσωπος της Εύβοιας στη μεγάλη κατηγορία, κέρδισε την άνοδο του τη σεζόν 1962-63. Αρχικά κατέκτησε τον τίτλο στον όμιλο του στη Β΄Εθνική και στη συνέχεια πήρε αήττητος την πρώτη θέση στην τελική φάση του μίνι πρωταθλήματος στο οποίο συμμετείχαν οι νικητές των τεσσάρων ομάδων. 

Ο Ολυμπιακό Χαλκίδας στη μια και μοναδική του παρουσία στην Α Εθνική πέτυχε έξι νίκες, τερμάτισε στην 14η θέση και υποβιβάστηκε μετά από αγώνα κατάταξης που έδωσε με τη Νίκη Βόλου (1-1) η οποία είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων (αυτό ήταν τότε το πρώτο κριτήριο). 

Α.Ο. Χαλκίς

Η έτερη εκπρόσωπος του ευβοϊκού ποδοσφαίρου στην Α Εθνική, κέρδισε την άνοδο της τη σεζόν 1967/68 με πρωτιά στον 1ο Νότιο όμιλο της Β΄Εθνικής. Πρόκειται ουσιαστικά για τον Ολυμπιακό Χαλκίδας, ο οποίος υποχρεωτικά συγχωνεύτηκε επί Χούντας με τον Εύριπο Χαλκίδας (η απόσχιση έγινε μετά το τέλος του δικτατορικού καθεστώτος). 

Η Χαλκίδα δεν μπόρεσε να διατηρηθεί στην Α Εθνική, τερμάτισε την αγωνιστική περίοδο στην 17η θέση και επέστρεψε στη Β Εθνική, στην οποία συμμετείχε επί σειρά ετών. 

Φ.Α.Σ. Νάουσα

Μετά από μακρά παρουσία στη Β Εθνική, η Νάουσα "άγγιξε" για πρώτη φορά την άνοδο τη σεζόν 1991-92 και πέτυχε το στόχο της τη σεζόν 1992-93. Δεν μπόρεσε να μείνει για πολύ στην κορυφαία κατηγορία. Μόλις μια αγωνιστική χρονιά (1993-94), ωστόσο οι σημαντικοί παίκτες που βγήκαν από τα "σπλάχνα" της (Τσιάρτας, Μάρκος, Λάκης, Σαπάνης) έχουν διατηρήσει την Νάουσα "ζωντανή" στη μνήμη του φίλαθλου κοινού. 

Θρασύβουλος

Μετά από τρία χρόνια παρουσίας στη Β' Εθνική και έχοντας περάσει από όλες τις μικρές κατηγορίες της χώρας μας, η ομάδας της Φυλής αγωνίστηκε στην κορυφαία κατηγορία τη σεζόν 2008-09. 

O Θρασύβουλος δεν μπόρεσε να αποφύγει την 16η και τελευταία θέση στο πρωτάθλημα με απολογισμό τρεις νίκες, πέντε ισοπαλίες και 22 ήττες.  
 

ΕΛΛΑΔΑ - Super League 1 - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Θρασύβουλος - Ποδόσφαιρο Θερμαϊκός Θέρμης - Ποδόσφαιρο Νάουσα - Ποδόσφαιρο Χαλκίδα - Ποδόσφαιρο Off Off ntzouani Off Off ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Θρασύβουλος ΕΛΛΑΔΑ Το novasports.gr καταγράφει τις... one off εμφανίσεις ομάδων σε επίπεδο Α Εθνικής/Superleague και σας θυμίζει τους συλλόγους που πέρασαν από την κορυφαία κατηγορία της χώρας μας και δεν στέριωσαν.  Article publish on Πέμ, 03/18/2021 - 18:04 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα