Έκθεση UEFA: Τα έσοδα ρεκόρ, ο χρέος, οι μισθοί και η Covid-19

Από την άλλη όμως είναι ολοένα και πιο χρεωμένες και υπέστησαν ζημίες 800 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Όπως αναφέρεται οι επιπτώσεις της Covid-19 εξακολουθούν να υφίστανται, γεγονός που προκάλεσε απώλεια 7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα της ομάδας. Αν και έχει υπάρξει ανάκαμψη με το άνοιγμα των γηπέδων και την κατανάλωση φιλάθλων, οι επενδύσεις των ομάδων σε ενισχύσεις και οι μισθοί παραμένουν σε ανησυχητικό επίπεδο.

Πάντως η έκθεση προσθέτει ότι παρά την πανδημία, τα έσοδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συλλόγων αυξήθηκαν με ρυθμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου

ευρώ ετησίως μεταξύ 2013 και 2023 από 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτά τα προβλεπόμενα 26 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το επίπεδο του χρέους των ευρωπαϊκών συλλόγων αυξήθηκε κατά 27% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Το 2022, το ποσό αυτό ανήλθε ήδη σε 25,7 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το ρεκόρ εσόδων που καταγράφηκε το 2023.

Σημειώνεται ότι στη γαλλική Ligue 1, περίπου το 89% των εσόδων των συλλόγων πηγαίνει στους μισθούς των παικτών. Η κατάταξη συνεχίζεται με την ιταλική Serie A (83%), την ισπανική LaLiga (71%) και την αγγλική Premier League (68%). «Ξεχωριστή» σε αυτή την κατηγορία είναι η γερμανική Bundesliga, με μόνο το 59% των εσόδων να διατίθεται σε μισθούς.

Συνολικά, οι σύλλογοι της Premier League διέθεσαν 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ στη μισθοδοσία τους το 2022, κατά μέσο όρο 160 εκατομμύρια ευρώ ανά ομάδα. Στη LaLiga, συγκεντρώθηκαν 2,4 δισ. ευρώ την περίοδο, ενώ στη Γερμανία περίπου 1,89 δισ. ευρώ (89 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ανά ομάδα).

Keywords
Τυχαία Θέματα