Εφιαλτικό “καμπανάκι” ΠΟΥ: Δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ένας ιός που δεν θα μπορεί να “περιοριστεί”

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται “κάποια στιγμή” να κάνει την εμφάνισή του ένας νέος ιός, που δεν θα μπορεί να “περιοριστεί”, απευθύνοντας έκκληση να ενισχυθεί ο οργανισμός του οποίου ηγείται.

“Είναι βιολογική βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή, θα εμφανιστεί κάποιος νέος ιός, τον οποίο απλούστατα δεν θα μπορούμε να περιορίσουμε”, επέμεινε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Υγείας και Οικονομικών των είκοσι πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών

του κόσμου (G20).

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επανέλαβε πως είναι ανάγκη η διεθνής κοινότητα να μάθει από την τρέχουσα πανδημία του νέου κορονοϊού ώστε να προετοιμαστεί για την επόμενη.

Αυτός είναι ο λόγος, συνέχισε, που ο κόσμος χρειάζεται να “ενισχυθεί” ο ΠΟΥ, να εξασφαλίσει περισσότερη, “βιώσιμη χρηματοδότηση” και να εγκαθιδρυθεί νέος μηχανισμός χρηματοδότησης που θα εγγυάται ταχεία αντίδραση όταν ξεσπούν πανδημίες και καλύτερη αντιμετώπισή τους.

Kάλεσε τα κράτη μέλη της G20 να υποστηρίξουν τη δημιουργία Συμβουλίου Χρηματοδότησης για την Αντιμετώπιση Υγειονομικών Απειλών και τη σύναψη νομικά δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας αφιερωμένης στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες και στην αντιμετώπισή τους.Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα+

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί την εξάπλωση της υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2 της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού, η οποία εμφανίζεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στον κόσμο.

“Από τον Ιούλιο παρατηρείται αύξηση της μεταδοτικότητας της αλληλουχίας ΑΥ.4.2″ ανέφερε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του για την πανδημία της Covid-19.

Αυτή η υποπαραλλαγή περιλαμβάνει τρεις νέες μεταλλάξεις, δύο εκ των οποίων εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα. Αλληλουχίες της ΑΥ.4.2 φορτώθηκαν στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID από 43 χώρες. Το 93% προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρατηρείται σταδιακή αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων που οφείλονται σ’ αυτήν.

Κατά την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου, η υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2 αποτελούσε το 5,9% όλων των μολύνσεων που οφείλονταν στη Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες για να καθοριστεί αν η ΑΥ.4.2 είναι πιο μολυσματική ή αν αποδυναμώνει τα αντισώματα.

Η πανδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4,96 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, στα τέλη του 2019 στην Κίνα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Συνολικά, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 244 εκατομμύρια κρούσματα.

Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 4% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, με 2,9 εκατομμύρια μολύνσεις. Η Ευρώπη είναι η μοναδική περιοχή του κόσμου όπου καταγράφεται αύξηση.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε επίσης κατά 5%, καθώς περισσότεροι από 49.000 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα